Doğalgaz çıkmadan faturayı düşürecek

Karadeniz gazı üretimden önce fiyatları ucuzlatacak. Karadeniz'deki gaz keşfiyle bölgedeki üretici ülkelerin hesaplarını gözden geçirmek zorunda kalacağını belirten EPDK Başkanı Yılmaz, “Karadeniz gazı daha üretime geçmeden bile ülkemize faydalarını gösterecek” dedi.

Piyasa değeri 100 milyar doları aşan Karadeniz gazının vadeli ticareti için geri sayım başladı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, piyasa değeri 100 milyar doları aşan Karadeniz gazının 1 Ekim'de devreye alınacak Vadeli Gaz Piyasası'nda (VGP) 'Karadeniz Gazı Kontratı' adıyla piyasaya sunularak ticaretinin yapılabileceğini bildirdi.

1 EKİM'DE DEVREDE

Yılmaz, Türkiye'nin yeni doğalgaz keşfiyle rezervin 540 milyar metreküpe ulaştığını, bu keşiflerin Türkiye'yi doğalgaz ticaret merkezi olma hedefine yaklaştırdığını söyledi. Karadeniz gazının üretildikten sonra sisteme verilmesi ve ticarileşmesi aşamasında EPDK'nin devreye gireceğini belirten Yılmaz, "VGP Organize Toptan Doğal Gaz Satış Piyasamıza entegrasyonuna ilişkin yürütülen sürecinin son aşamasına geliyoruz. VGP'yi 1 Ekim'de devreye almayı planlıyoruz." Spot boru gazı ithalatının Türkiye'nin gaz ithalat maliyetlerini düşüreceğini aktaran Yılmaz, şöyle konuştu: "Bu ölçekte büyük bir rezervin keşfedilmesi bölgemizdeki enerji dengelerini etkileyecek ve çevremizdeki doğalgaz üreticisi ülkeler hesaplarını gözden geçirmek zorunda kalacaktır. Karadeniz gazı daha üretime geçmeden bile ülkemize faydalarını gösterecek ve Karadeniz gazının VGP'de ticaretinin yapılmasıyla üretime geçilmeden doğalgaz fiyatlarında olumlu etkisi görülecek."

TİCARET MERKEZİ HEDEFİ

Yılmaz, "Yerli doğalgazımız, Cumhurbaşkanımızca hedeflenen 2023 üretim yılı vade alınarak doğalgaz borsamızda vadeli kontratlarla satış imkanı bulacak. Vadeli Gaz Piyasası, ülkemizi çeşitli arz kaynaklarından gelen doğalgazın fiyatlandığı uluslararası bir ticaret merkezi haline getirecek" ifadelerini kullandı.

KEŞİF, İTHALATI CİDDİ AZALTACAK

EPDK Başkanı Yılmaz, doğalgaz keşfinin Türkiye'nin yıllık 45-50 milyar metreküp seviyesinde olan ithalatını önemli ölçüde azaltacağını vurgulayarak, uzun vadeli ithalat anlaşmalarının da 2022 itibarıyla kademeli olarak sona ereceğini söyledi. Gelecek yıl ve sonrasının Türkiye'nin gaz piyasası için kritik olduğuna dikkati çeken Yılmaz, "Hem Bakanlığımız hem de bizler bu dönemde yürütülecek kontrat müzakerelerinde ülkemiz lehine olacak şekilde önemli avantajlar elde etmeyi amaçlıyoruz ve bu doğrultuda stratejiler belirliyoruz. Artık daha kısa vadeli ve borsa fiyatına endeksli anlaşmalara geçiş yapılıyor" diye konuştu.