Doğal gaz krizi patlak verdi: Resmen harekete geçtiler!

Dünyanın en büyük ısınma araçlarının başında gelen doğal gaz ile ilgili gündeme bomba gibi düşen sıcak bir gelişme yaşandı. Ülkede binlerce kişi işsiz kalırken, on binlerce kişi ise ısınma sorunuyla karşı karşıya kaldı. İşte ayrıntılar...

Haber Merkezi

Enerji sektöründeki büyük kriz, doğal gaz tedarikindeki kesintiler ve artan maliyetler nedeniyle derinleşiyor. Ülkede binlerce işçi, bölgedeki doğal gaz krizi nedeniyle işsiz kalma riskiyle karşı karşıya.

Enerji şirketlerinin, global piyasalarda yaşanan arz sıkıntıları ve fiyat artışları nedeniyle doğal gaz temininde büyük zorluklar yaşadığı bildirildi. Bu durum, özellikle doğal gazla çalışan fabrikalar, enerji santralleri ve ısınma sektöründe ciddi üretim kayıplarına yol açtı. Şirketler, maliyetlerin yükselmesi nedeniyle üretimlerini durdurmak zorunda kaldı ve bu da binlerce çalışanı doğrudan etkiledi.

Krizin başlangıcı, Rusya'nın Ukrayna üzerinden Doğu Avrupa ülkelerine doğal gaz geçişini durdurmasıyla başladı. Artan bu gerilim ile ülkede ciddi şekilde doğal gaz kullanamama ve işsizlik durumları boy gösterdi. Çalışanlar, işsizlik ödeneklerinin artırılmasını ve devletin enerji krizini aşmak için daha hızlı adımlar atmasını talep ediyor.

RUSYA DOĞAL GAZI KESTİ! ÜLKEDE İŞSİZLİK VE ISINANAMA SORUNLARI ARTTI

Moldova'nın Rusya yanlısı bölgesi Transdinyester'de, Rusya'nın Ukrayna üzerinden Doğu Avrupa ülkelerine gaz geçişinin durdurulması ve Rusya'nın birikmiş borçlar nedeniyle Moldova'ya tedariki sürdürmeyi reddetmesi nedeniyle 1 Ocak'tan bu yana ısıtma ve sıcak su kesiliyor . Transdinyester şirketi Tiraspoltransgaz'a göre yeni yılın ilk gününde yaklaşık 75 bin hane doğal gazsız kaldı. 116 bin abone daha azaltılmış miktarlarda doğal gaz alacak. Ayrıca, Transdinyester sınırındaki ancak Moldova resmi makamlarının kontrolü altındaki sözde "güvenlik bölgesi"nde yer alan 11 yerleşim yeri doğal gaz ve ısıtmasız kaldı.

TRANSDİNYESTER'DE DOĞAL GAZ SORUNU İŞLETMELERİ VURDU

Transdinyester'de yüzlerce işletme kapandı ve binlerce insan işsiz kaldı. İş sözleşmeleri yürürlükte kalmaya devam ediyor ancak işçilere zorunlu kesinti nedeniyle nasıl tazminat ödeneceği henüz belli değil. Transdinyester yetkililerine göre bölgedeki 150 anaokulu ve 130 okulun doğal gaz olmadığı için ısıtmasız kalması, çocukların yılbaşı tatilinden sonra bu kurumlara dönüşlerinin sorgulanmasına neden oluyor.