MİRAY ÇİMEN
Yenilenebilir enerji kullanımın arttırılması kapsamında bir uygulama daha hayata geçiyor. Buna göre, 1 Ocak 2018’den itibaren motorinde biodizel zorunluluğu başlıyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) satışı yapılan her 200 litre motorinin en az 1 litre biodizel içermesini zorunlu hale getiriyor. Hükümet, 2006’da aspir, kanola gibi bitkilerden elde edilen yağlarla kullanılmış bitkisel yağların çeşitli kimyasal yollarla işlenmesi sonucu üretilen bir akaryakıt türü olan biodizel üreticilerine, işleme lisansı alma zorunluluğu getirerek, üretimin yasal altyapısının oluşmasını sağlamıştı.
KAPASİTE 240 BİN TON
Halihazırda motorin türü akaryakıta biodizel harmanlanmasına ilişkin herhangi bir zorunluluk olmamasına karşın 2015 ve 2016 yıllarında, 70 bin tona yakın biodizel üretimi ve motorinle harmanlanması gerçekleştirildi. Bu miktar yaklaşık olarak yüzde 0,3 oranında biodizel harmanlanmasına karşılık gelirken, Türkiye’de biodizel üretimi için 12 adet işleme lisansı sahibi bulunuyor. Bu tesislerin üretim kapasitesi ise yaklaşık olarak 240 bin tonun üzerinde.
Yerli tarıma destek
EPDK, 1 Ocak’tan itibaren ‘Dağıtıcı lisansı sahipleri tarafından, bir takvim yılı içerisinde, ithal edilen ve kara tankeri dolum üniteleri hariç rafinericiden temin edilen motorininin toplamına, en az yüzde 0,5 oranında yerli tarım ürünlerinden veya bitkisel atık yağlardan üretilmiş biodizelin harmanlanmış olmasını’ zorunlu hale getiriyor. Kararda ayrıca, biodizel arzında bir sıkıntı yaşanması veya fiyat oluşumunda rekabeti bozucu bir durumun tespit edilmesi halinde harmanlama oranının yeniden belirleyebileceği hükmüne de yer veriliyor. Düzenlemeyle biodizel üretim kapasitesinin etkin olarak kullanılması, yerli tarımın desteklenmesi ve bitkisel atık yağ toplanmasının teşvik edilmesini hedefleniyor.
Kanola, ispir ve atık yağlardan üretim yapılıyor
Biodizel, aspir, kanola gibi bitkilerden elde edilen yağlar ile kullanılmış bitkisel atık yağların çeşitli kimyasal yollarla işlenmesi sonucu üretilen bir akaryakıt türü olarak tanımlanıyor. Özellikle ilkim değişikliğini önleme çabaları ve kaynak çeşitliğinin artırılarak arz güvenliğinin güçlendirilmesi açılarından çevreci bir yakıt olan biodizel, dünyada ve Türkiye’de yıllardır enerji gündeminde önemli bir yer tutuyor.
2020 yılı enerji hedefleri için rol oynayacak
Bu düzenleme sonrasında da biodizel piyasasındaki arz durumu ve fiyat hareketleri yakından izlenmeye devam edilecek. Rekabet ortamının oluştuğu sürdürülebilir bir biodizel piyasası da bu konuda EPDK’nın en önemli hedefleri arasında yer alıyor. 2020 enerji hedeflerinde, ulaşımda kullanılan yakıtların yüzde 10’unun yenilenebilir kaynaklardan karşılanması hedefi bulunuyor.