Dış ticarette Türk Lirası kullanımı atağa kalkacak

Hükümet ithalatı yüksek olan firmaları yerel parayla ticaret yapmaya yönlendirecek. Bu kapsamda potansiyel teşkil eden ülkelerle bankalar aracılığıyla yerel parayla ticareti mümkün kılacak mekanizmalar geliştirilecek.

MİRAY ÇİMEN

Hükümet, ekonomik aktivitenin artmasına yönelik desteklerin verimli ve sürdürülebilir büyüme sağlayacak alanlara yöneltilmesi, yüksek teknolojili ihracatın artırılması, ithal girdilere olan bağımlılığın azaltılmasına devam edilmesi ve turizmde potansiyel gelir seviyesinde yakınsama kaydedilmesini öncelikli hedefler arasına alıyor. Bu kapsamda ihracatçıların yeni pazarlara erişmesine yönelik imkanların iyileştirilmesi planlanıyor. 2018 yılında toplam 2 bin 500 bireysel fuar, 250 yurtdışı fuar organizasyonu, 140 alım heyeti, 220 genel ve sektörel ticaret heyeti ile 35 yurtiçi fuar desteklenecek. Yurtdışında stratejik pazarlarda Türkiye Ticaret Merkezleri’nin kurulumuna devam edilecek.

YENİ  ÖDEME MEKANİZMALARI

Ekonomi Bakanlığı’nın sorumluluğunda, Türk Lirası ile ticaretin toplam ticaret içindeki payının yükseltilmesi teşvik edilecek. Bu kapsamda öncelikli ülkelerden halihazırda ithalatı yüksek olan firmalar ticaretlerinde yerel para kullanmaya yönlendirilecek. Potansiyel teşvik eden ülkelerle kamu bankaları ve diğer ticari bankalar aracılığıyla yerel paralarla ticareti mümkün kılacak ödeme mekanizmaları geliştirilecek.

Eximbank’tan 45 milyar dolar

Bunun yanında Türk EXİMBANK kanalıyla da şirketlerin finansman ihtiyacının daha etkin karşılanması sağlanacak. Bu kapsamda EXİMBANK’ın 2018 yılında ihracatçılara 45 milyar dolar nakdi kredi ve sigorta/garanti imkanı sunması hedefleniyor.

STA müzakereleri

Hükümetin hedeflerinden bir tanesini de Serbest Ticaret Anlaşmaları (STA) imzalanan ülke sayısının artırılması Bu kapsamda Kolombiya, Ekvator, Peru, Meksika, Ukrayna, Katar, Sudan, Cibuti, Tayland, Endonezya, Pakistan ve Japonya ile müzakereler gerçekleştirilecek. 

Otomasyon çalışması bitiyor

Vergi Resim Harç İstisnası Belgeleri, Hariçte İşleme Rejimi belgeleri, belgesiz ihracat kredi taahhütlerinin kapatılmasıyla ihracatta devlet yardımları uygulamalarının otomosyon çalışmaları sonlandırılacak. Firmaların tesis etmesi gereken bürokratik işlemler azaltılacak.