Dikkat tatilde de 'paket asımı' var!

Seyahat acentelerinin yurtdışına seyahat eden tatilcilerden talep ettikleri paket tur dışındaki ekstra ücretler vatandaşı canından bezdiriyor. Vergiden kaçmak için elden alınan ekstralarla tur bedeli ikiye katlanıyor. Uzmanlar 'Cepte olduğu gibi tatilde de paket aşımına uğramayın' uyarısı yapıyor. 

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Bütün bir yıl boyunca dört gözle beklediğiniz, tatil zamanı geldi çattı. Rezervasyonunu aylar öncesinden yaptırdığınız yurtdışı tatili için günler öncesinden bavulunuzu bile hazırladınız. Ancak hazır olmadığınız bir başka durum var; ekstra tur bedelleri... Seyahat acentelerinin uyguladığı bir satış taktiği olan paket tur dışındaki ekstra masraflar, yurtdışında pek çok vatandaşın mağdur olmasına neden oluyor. 

OTOBÜSE BİLE ALINMIYOR 

Sözleşmede ‘isteğe bağlı’ olarak gösterilen ekstra ücretler yurtdışında turistlere zorunlu olarak satılıyor. Ekstra turları satın almayan turistlerin ne kendileri ne de valizleri transfer racına alınmazken, merkeze kilometrelerce uzaklıkta tutulan otellerden kendi imkanlarıyla ulaşım sağlamaları bekleniyor. Ekstra turları satın almayan tatilcilerin ulaştırma hizmeti sağlanmadığı gibi, yurtdışında hiç bilmediği bir adreste araçtan indirilme tehdidiyle karşı karşıya bırakılıyorlar. 

VERGİDEN KAÇIYORLAR

Acentelerin Maliye’ye eksik gelir bildirmek için bu yöntemi izlediğine dikkat çeken Tüketiciler Derneği Başkanı Levent Küçük, "Aslında paket turun bedeli 700 euro ama ilanlarında 400 euro diyorlar. Geri kalan 300 euro’yu elden alıp vergiden kaçırıyorlar" diyor. 

SiFONU ÇALIŞMAYAN ODA 

2 hafta önce katıldığı 7 günlük İtalya turunda acente tarafından yeterince bilgi verilmediği için mağduriyet yaşayan ismini vermek istemeyen bir vatandaş şunları anlatıyor: “Tura katılmadan önce acente yetkilisi bize yeterli bilgi vermedi. İtalya’ya gittiğimizde otelin merkeze 1 saat mesafede olduğunu gördük. Kaldığımız otelin sifonu bile çalışmıyordu. 4 yıldızlı olarak gösterilen bir otelde plastik tabaklarda yemek yedik.” 

Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurun

Tüketicilerin ayrıca turla ilgili tüm dökümanların birer kopyasını muhafaza etmesi gerektiğini dile getiren Küçük, “Tüketici kendisine vadedilen hizmeti almadığında bunu mutlaka belgelemelidir. Örneğin kötü bir odanın fotoğrafı çekilebilir. Çalışmayan klimanın belgesi otelden alınabilir. Yemekten zehirlendi diyelim sağlık kuruluşundan bir rapor getirilmeli. Tüketici, sözleşmenin hiç ya da gereği gibi ifa edilmemesi halinde tura katılıp sorun yaşayan 3’üncü bir şahısla birlikte bir tutanak tutmalıdır.  2017 yılı için satın aldığının paket turun tutarı 2.400 TL’ye kadarsa İlçe Tüketici Hakem Heyetine, 3.610 TL ve üzeri ise İl Tüketici Hakem Heyetine başvurulmalı" dedi.

Maliye önlem alsın 

Maliye Bakanlığı’nın paket tur satan şirketleri denetim altına alması gerektiğine dikkat çeken Levent Küçük, “Maliye Bakanlığı’nın harekete geçmesi lazım. Hatta turizm bakanlığı ve il turizm müdürlüklerinin bu kurumları denetlemesi gerekiyor” diye konuştu.