Dijital ödeme çözümleriyle 10 köprü daha yapılabilir

Ödeme sistemleri alanında faaliyet gösteren global teknoloji şirketi Mastercard'ın araştırmasına göre, üç yıl içerisinde tüm ödemeler dijital ortama taşınırsa ülkenin edeceği tasarrufla 10 adet üçüncü köprü yapılabilir.

Pandemiyle birlikte ortaya çıkan hijyen kaygıları, şehirlilerin temassız ödeme talebini büyük ölçüde etkiledi. Ödeme teknolojileri geliştiren Mastercard'ın araştırmasına göre bu dönemde sadece alışverişte değil, ulaşım gibi farklı alanlarda da temassız ödeme çözümlerine duyulan ihtiyaç arttı. Araştırma tüm ödemeler dijital ortama taşındığı takdirde ciddi bir tasarruf elde edilebileceğini gözler önüne seriyor.

AKILLI ŞEHİRLERE GEÇİŞ

Söz konusu araştırma sonuçlarına göre, Türkiye'de gelecek 3 yıl içerisinde tüm ödemeler dijital ortama taşınırsa ülkenin edeceği tasarrufla 10 adet üçüncü köprü, 11 adet hızlı tren hattı ya da 540 adet 400 yataklı hastane yapılabilmesi mümkün. Martercard, Londra, Şikago, Kiev ve Bükreş gibi büyük şehirler ardından Türkiye'de de toplu taşıma ödemelerinin altyapısının gelişimine katkı sağlayarak akıllı şehirlere geçişte önemli rol üstleniyor.

40 ŞEHİRDE YÜKLEME

Küresel ölçekli ödeme çözümlerini eş zamanlı olarak Türkiye'deki tüketicilerin kullanımına sunmayı hedefleyen Mastercard'ın dijital kart saklama çözümü Masterpass sayesinde Türkiye'de toplam 40'ı aşkın şehirde, kent veya ulaşım kartlarına uygulamalar üzerinden bakiye yüklenmesi mümkün oluyor. Bunun yanı sıra, toplam 23 ilde tüketiciler sahip oldukları temassız kredi ya da banka kartlarıyla toplu taşıma ödemelerini doğrudan araç içi validatöre yapabiliyor.

AKARYAKIT ALIMINDA KOLAYLIK

Bunun yanı sıra, akaryakıt ödemelerinde kolay, hızlı ve pratik ödeme deneyimi sunan Mastercard, OPET ile yaptığı işbirliği sayesinde de, akaryakıtlarını OPET'ten alan sürücülerin ödemelerini araçtan inmeden, Masterpass altyapısını kullanarak yapabilmesine olanak tanıyor. Bu işbirliği kapsamında OPET'in mobil uygulamasını indirerek, plakalarını sisteme tanımlamayan kullanıcılar, mobil ödeme ekranından Masterpass'e kayıtlı kartlarını seçerek ödeme yapabiliyor.

TEK TIKLA ÖDEME DÖNEMİ

Mastercard, alternatif ulaşım çözümlerini tercih eden vatandaşlara ve özel araç sahiplerine ödeme kolaylığı da sunuyor. Çevresel bilincin gelişmesi ile yükselen trendlerden biri haline gelen elektrikli araçların şarj dolum noktalarında dijital ödeme imkanı sunan Mastercard; birçok elektrikli scooter markasının uygulamasına entegre edilen Masterpass'e kayıtlı kartlar kullanılarak ödeme yapılmasını sağlıyor. Geçtiğimiz aylarda İSPARK ile iş birliği yapan Mastercard, özel araç sahiplerinin görevli beklemeden ve bozuk para arama derdi olmadan otopark ödemelerini gerçekleştirmesini de mümkün kılıyor. Araç sahipleri İSPARK uygulaması üzerinden kayıtlı kartla tek tıkla ödeme yapabiliyor. Otoparktan ayrılan sürücü, uygulama üzerinden Masterpass'e kayıtlı kartlarından birini seçerek ödemesini tamamlayabiliyor.