Dijitalleşmede 1 puan 26 milyar $ getirecek

Vodafone, Türkiye'nin dijitalleşme vizyonunu hazırladığı bir raporla ortaya koydu. Rapora göre, şirketlerin dijitalleşme endeksinin 1 puan artırılması Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'da (GSYİH) 26 milyar dolarlık artış sağlayacak.

Akşam Gazetesi

Vodafone, Türkiye'nin dijitalleşme performansını inceleyen ve kamu politikası için önemli veriler sağlayan yeni bir araştırmaya imza attı. "Dijital Türkiye 2030 Raporu"na göre; dijital toplum endeksinde AB seviyesine ulaşılması için dijital veriye sahip nüfus oranının yüzde 80'e yükselmesi gerekiyor. Rapora göre Türkiye'deki şirketlerin dijitalleşme endeksinin 1 puan artması Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'da (GSYİH) 26 milyar dolarlık artış sağlayacak. Araştırmaya göre ülkedeki fiber uzunluğun 2 milyon km'ye çıkarılmasıyla Türkiye GSYİH'sine her yıl 19 milyar dolarlık katkı sağlanacak. "Dijital Türkiye 2030 Raporu"nun çıktıları Engin Aksoy ve Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel'in katıldığı toplantıyla paylaşıldı. Dijitalleşmenin ekonomik ve sosyal gelişimin temeli olduğunu hatırlatan Engin Aksoy şunları söyledi:

30 MİLYON KİŞİLİK HAMLE

Türkiye'de bireylerin yüzde 30'u en az temel düzeyde dijital beceriye sahipken, AB'de bu oran yüzde 54. AB'nin resmi hedefi 2030'da bunu yüzde 80'e çıkarmak. AB'nin bu hedefine erişebilmemiz için 30 milyon kişinin temel dijital becerileri edinmesini sağlayacak bir hamleye ihtiyacımız var. Bunun için dijital beceri kazanımına yönelik eğitim politikalarıyla akıllı telefon, tablet ve bilgisayar gibi cihazlara erişimin kolaylaştırılması önemli."

BOŞ FREKANSLA KAPASİTE EN AZ YÜZDE 20 ARTAR

5G'ye geçiş sürecinde, 700 MHz'lik boş frekansın 3 operatöründe kullanımına sunulması talebinde bulunan Aksoy, şunları söyledi: "Bu daha fazla kapasite ve daha fazla kapsama demek. Bugün bu frekans tahsis edilse Türkiye'deki kapsama artacak, Türkiye'deki internet kapasitesi en az yüzde 20 artacak. Boş duran frekansın verilmesinden bahsediyorum. 5G'nin başka frekansları var, 700 MHz boş duruyor. Geçiş sürecinde bu kullanıma açılabilir. Deprem sürecinde bu frekans açıldı, kullandık. Trafik şu an sıkışmış durumda, orada boş bir yol var. Bu sadece Vodafone için değil, herkes için geçerli. Bizim istediğimiz her şey kamu yararı içeriyor."

3G, 4.5 G İLE GÜNCELLENMELİ

Fiberde ortak altyapı şirketi konusunda da taleplerini yinelen Aksoy, "Özel sektörün önünün açılması ve ortak altyapı şirketinin kurulması gerek. Adil rekabet ortamının sağlanmasını bekliyoruz" dedi. Aksoy, 2022 hesaplamasına göre, 5G'nin gecikmesinin, ülke adına her yıl 120 milyar TL gelirden feragat edilmesi anlamına geldiğine dikkati çekerek, takvimin belirlenmesi gerektiğinin altını çizdi. Hasan Süel ise teşviklerin yanı sıra yatırımların önünün açılması gerektiğine işaret ederek, "Net talebimiz 3'G'nin 4,5 G ile güncellenmesi ve bunun için net bir haritanın belirlenmesi. Ne zaman ihalenin olacağını bilmek yatırımlarımızı planlamamız için çok önemli" dedi.