Dijital paraya sigorta

Türkiye'de ilk kez bir holding üreteceği dijital paraları sigortalatma kararı aldı. AB Holding'in çıkaracağı paralar SPK, BDDK denetiminde ve ‘ana para korumalı' olacak.

YAŞAR KIZILBAĞ

Kripto paraların dolandırıcılığa müsait yapısı nedeniyle artık şirketler kendi dijital paralarını çıkarmaya başladı. Visa, Kodak, Telegram, Apple, Facebook, Samsung bu şirketlerden sadece birkaçı. Türkiye'de ise Merkez Bankası'nın 'dijital para' çıkarma kararı sonrası bu yönde ilk adımlar atıldı. Türkiye'de ilk kez kamu bankaları garantörlüğünde bir holding tarafından üretilen dijital paralar, yine bir kamu bankasının sigorta şirketi tarafından da sigortalandı.

30 MAYIS'TA TANITACAK

AB Grup Holding tarafından 'ABCoin' adıyla çıkarılacak dijital para 30 Mayıs'ta tanıtılacak. 10 milyon adet çıkarılacak para SPK, BDDK denetiminde ve 'ana para korumalı' olacak. AB Grup Holding Yönetim Kurulu Başkanı Muhsin Bayrak, "4 aydır sistemi kurduk. Yandex, Google ve TÜBİTAK'tan yazılımcı aldık" diye konuştu.

1 MİLYON KİŞİ OYNUYOR

Blockchain teknolojisine bu yıl 3 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını belirten Bayrak, Türkiye'de 1 milyon kişinin günlük 1.5 milyar dolar alım-satım yaptığını anlattı. Bayrak, "Fişi çektiği zaman muhatap bulmak zor. Biz ilk kez güvence veriyoruz. Ana parayı sigortalıyoruz. Devlet bankalarıyla çalışacağız" ifadelerini kullandı.

600 KİŞİYİ İŞE ALDIK

Muhsin Bayrak ayrıca, Bodrum Türkbükü bölgesinde değeri 100 milyon doları bulan Madnasa Türkbükü ve Madnasa Zirve adıyla iki ayrı konut yatırımı yaptıklarını da söyledi. Bayrak, "İki ayrı malikane projesi yapıyoruz. 1000-1500 metrekarelik olacak. Her ikisinde de helikopter pisti var. 2 ila 7.7 milyon euro fiyatla satışa çıkardık" dedi. Bayrak, pandemide kısa çalışma desteği kullanmadıklarını da belirterek, "Hatta 600 kişiyi işe aldık" değerlendirmesinde bulundu.