HABER MERKEZİ
Yeni nesil teknolojilerin enerji, tarım, sanayi, ulaşım, sağlık, bina ve şehirlerde kullanımını yaygınlaştırarak, en yüksek düzeyde kaynak tasarrufu sağlamayı amaçlayan Türk Telekom, enerji kaynaklarının verimli kullanılması ve yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygınlaştırılması yönündeki çalışmalarını sürdürüyor. Türk Telekom CEO'su Ümit Önal, "Türkiye'nin dijital dönüşümüne liderlik etmek ve tüm paydaşlarımız için sürdürülebilir değer yaratmak için çalışıyoruz. Şehirlerin dijital dönüşümü için uçtan uca sağladığımız ürün ve çözümlerimizin yanında, güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynakları alanında da teknoloji dönüşümünü destekliyor, karbon tasarrufu sağlanmasına katkı sağlıyoruz" dedi.
14 İLDE YENİ NESİL ANLAYIŞ
5 Haziran Dünya Çevre Günü'ne yönelik açıklama yapan Türk Telekom CEO'su Ümit Önal, "Küresel e-Sürdürülebilirlik Girişimi GeSI'nin raporuna göre, dünyada elektrik tüketimini son yıllarda azaltan nadir operatörler arasında yer alıyoruz"dedi. Türk Telekom'un Yeni Nesil Şehirler Projesi için iş birliği yapılan şehir sayısı; Edirne, Aksaray, Mersin, Düzce, Karaman, Kars, Kocaeli, Elâzığ, Antalya, Kütahya, Kırşehir, Denizli ve Konya'nın ardından Osmaniye'nin eklenmesiyle 14'e ulaştı. Türk Telekom, ayrıca bugüne kadar, 30'dan fazla yerel yönetime sunduğu yazılım çözümleriyle belediyelerin verimliliğini artırarak maliyetlerini düşürmesine, optimizasyon ve tasarruf sağlamasına destek oldu.
GÜNEŞ ENERJİSİNE ODAKLANDI
Önal "2023 yılındaki güneş enerjisinden yararlanma kapasitemizi, 2020 yılı değerine göre yüzde 60 oranında arttırma hedefimize ulaştık. GES yatırımlarımız ile karbon ayak izini azaltmayı ve iklim değişiminin sebep olduğu risklerin yönetimine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurulum çalışmalarımız kapsamında da toplam ek 88 MWe kapasite tahsisi ile şirketimizin GES kapasitesi 405,8 MWe'a ulaştı" diye konuştu.
ÇATI GES'LER YAYGINLAŞIYOR
Devletin verdiği teşvikler sanayide çatı GES projelerinin yaygınlaşmasını sağladı. Kimya sektöründe yerli üretimin temsilciliğini yapan Koruma Şirketler Grubu yenilenebilir enerji yatırımlarına hız verdi. Karbon ayak izini azaltma vizyonuna uygun olarak yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik yatırımlar gerçekleştiren Koruma Şirketler Grubu, var olan yatırımlarına ek olarak Gaziantep'in İslahiye İlçesi'nde toplam 43 MWp gücünde iki Güneş Enerji Santrali (GES) kuracak. İslahiye'de yaklaşık 560 bin metrekarelik bir alanda kurulacak 35,5 MW gücündeki ilk GES tesisinin, yapılan simülasyon çalışmalarına göre yılda yaklaşık 60 milyon kWh elektrik üretmesi planlanıyor. Aynı bölgede 13 bin metrekarenin üzerindeki bir alanda kurulacak olan ikinci GES'in kurulu gücü ise 12,21 MW olarak projelendiriliyor. Koruma, her iki GES'in kurulumu ve işletmesi için 720 milyon liranın üzerinde yatırım yapacak. Gaziantep GES projesi, 2022 Enerjisini Üreten Fabrikalar Zirvesi ve Sergisi'nde 'Verimlilik Ödülü'ne de layık görüldü.