‘Dijital banka'yla finansa yeni oyuncular girecek

Yerli ve yabancı yatırımcıların ilgi gösterdiği dijital banka lisansı için sektör dışından oyuncular da harekete geçti. Lisans alabilecek kurumlar arasında telekom operatörleri ile büyük perakendecilerin adı geçiyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) sektörün görüşüne açtığı Dijital Bankacılık Yönetmeliği, banka dışındaki birçok kurumu harekete geçirdi. Alınan bilgiye göre halen dijital banka kurmak isteyen yerli ve yabancı 10'a yakın yatırımcı bulunuyor. Ancak uzmanlara göre yeni dijital bankacılık lisansına ilgi gösterecek banka dışında çok kurum olacak. Özellikle telekom operatörleri ile birlikte büyük perakende zincirleri de lisansa göz atabilecek kuruluşlar arasında sayılıyor. Ayrıca yurtdışında dijital banka kurma konusunda lisans çalışmaları olan bazı yerli fintech girişimlerin de yerel pazara dönüş yapabileceği belirtiliyor. Şu anda Türkiye'de akla gelen ve şubesiz olarak faaliyet gösteren Enpara (QNB Finansbank) ve CEPTETEB (Türk Ekonomi Bankası) gibi markalar bulunuyor. Ancak aslında bu markalar, mevcut bankaların lisanslarıyla, bankalarının kanatları altında faaliyet gösteriyor. Uzmanlar şimdi bu dijital bankacılık lisansıyla birlikte, bu markaların bir yol ayrımına gelebileceğini ve bankaların, bu markaları şirket olarak ayrıştırıp dijital bankacılık lisansıyla, iştirakler olarak yola devam etme kararı alabileceğini belirtiyor.

ŞUBELERİ OLMAYACAK

İngiltere merkezli dijital bankacılık devi Revolut ile Alman N26'nın Türkiye pazarıyla ilgilendiğine ilişkin haberler geçtiğimiz günlerde medyaya yansımıştı. Dünyada halen bugün çok sayıda dijital banka bulunuyor. BDDK'nın lisans vermesiyle birlikte benzer bankalar Türkiye'de ortaya çıkacak. Bu kapsamda dijital bankaların müşterileri yalnızca finansal tüketicilerden ve KOBİ'lerden oluşabilecek. Dijital bankalar, fiziksel şube açamayacak. Ancak en az bir fiziksel ofis kurması zorunlu olacak. Bu şubeler sadece müşteri şikayetlerini ele alacak. Diğer taraftan dijital bankalar, ATM ağı da kurabilecek.

1 MİLYAR LİRALIK SERMAYE ŞARTI TARTIŞILIYOR

Dijital bankacılıkla ilgili düzenlemenin 1 Ocak 2022 tarihi itibariyle devreye girmesi bekleniyor. Görüşe açılan yönetmelik taslağında en az sermaye şartı 1 milyar lira olarak duyuruldu. Ancak 1 milyar TL'lik ödenmiş sermaye şartına fintech şirketleri karşı çıkıyor. Bankacılık sektörü temsilcileri ise güçlü özsermayeyi bankacılık hizmeti için olmazsa olmaz olarak değerlendiriyor. SC Danışmanlık Kurucusu Soner Canko, konuya ilişkin olarak "Dijital olsa bile yeterli sermayeyle bu sektöre girmek önemli" derken, Türkiye Ödeme Ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği (TÖDEB) Başkanı Burhan Eliaçık da, yaptığı açıklamada asgari sermaye tutarının düşürülmesi yönünde sektörde bir beklenti olduğuna dikkat çekti.

DÜNYADA İLK ADIMI HONG KONG ATTI

Fiziksel şubeler olmadan hizmet veren dijital bankalar konusunda dünyada ilk adımı Hong Kong attı. 2018 yılında sanal bankacılık lisansı rehberini yayınlayan Singapur'da halen Airstar, Ant Bank, Fusion Bank, Livi Bank, Mox, PAOB, WeLab ve ZA Bank gibi bankalar sanal bankacılık lisansı ile faaliyetlerini sürdürüyor. Singapur ise 2019'da lisans vermeye başladı. Almanya'da N26 ve Solarisbank, İngiltere'de ise Monzo, Revolut, Atom ve Starling gibi şirketler dijital bankacılık hizmeti veriyor. Bir fintech şirketi olarak kurulan Revolut bugün 30'u aşkın ülkede faaliyette.