Dijital bankacılığın gelişimi için devlet de bir dizi adım atacak. 2022-2024 Orta Vadeli Program'a (OVP) göre ülke içinde finansal alanda kullanılan teknoloji ekosisteminin geliştirilmesini ve finans sektöründe dünyada dijitalleşmede öncü ülkeler arasında olmasını destekleyecek şekilde bilgi sistemlerine ilişkin mevzuatın güncellenmesine devam edilecek.
RİSKLER EN AZA İNDİRİLECEK
* Türkiye'deki finans ekosistemine destek hizmeti veren kritik finansal teknoloji firmalarının denetim kapsamına alınarak üçüncü taraflardan kaynaklanan risklerin en aza indirilmesi, yerli ve milli ürünlerle hizmetlerin kullanımının yaygınlaştırılması sağlanacak.
* Finansal Erişim, Finansal Eğitim, Finansal Tüketicinin Korunması Stratejisi ve eylem planları paydaşlarla finansal teknoloji ve dijital kanallar da dahil edilerek güncellenecek.
* Yatırım taahhütlü avans kredileri yerli üretime ve yeşil yatırımlara dönük yeni bir çerçeveye oturtulacak.
* Avrupa Yeşil Mutabakatı'na uyum kapsamında, yeşil bankacılık uygulamalarının geliştirilmesi için strateji oluşturma, kurumsal yapılanma, risk yönetimi, raporlama ve kamuoyuna açıklama alanlarında rehberler hazırlanacak.
DENETLEYİCİ TEKNOLOJİLER YOLDA
OVP'ye göre kırılganlıkları azaltmak için, teknolojik imkan ve araçlar, nitelikli insan kaynağıyla birleştirilerek finansal sektörün boyutuna, karmaşıklığına ve gelişimine uygun 'denetleyici teknolojiler' odaklı yeni denetim uygulama ve metodolojileri hayata geçirilecek.
İFM'YE DENEY ALANI KURULACAK
* Orta Vadeli Plan'a göre fintek girişimlerinin desteklenmesi için İstanbul Finans Merkezi'nde Finans ve Teknoloji Üssü kurulacak.
* İstanbul Finans Merkezi'nin (İFM) fintek alanında küresel merkez olmasını güçlendirecek şekilde ödemeler alanında düzenleyici deney alanı kurulacak.
* Ödemeler alanında faaliyet gösteren fintek kuruluşlarının Merkez Bankası'nca işletilen ödeme sistemlerine ve kamusal nitelikteki veri tabanlarına erişimi sağlanacak.