DHMİ'nin yeni simülatörleri fark yaratacak

Devlet Hava Meydanları İşletmesinin (DHMİ), yarın teslim alacağı yangın söndürme, karla mücadele ve apron sürüş araçlarına ilişkin yerli simülatörler dikkati çekiyor.

Hacettepe Teknokent'te faaliyetlerini sürdüren üretici firmanın Mühendislik Direktörü Fırat Yüzbaşıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, DHMİ'ye teslim edecekleri simülatörler hakkında bilgi verdi.

DHMİ'ye yangın söndürme, karla mücadele ve apron sürüş araçlarına ilişkin 3 tip simülatör teslim edeceklerini anlatan Yüzbaşıoğlu, havalimanlarında özel yangın söndürme araçlarının kullanıldığını söyledi. Yüzbaşıoğlu, "Bunlar uçak yangınlarına ve kimyasal yangınlara müdahale edebilecek araçlar. O yüzden bu araçların dinamikleri çok farklı." dedi.

Apron araçları gibi, karla mücadele araçlarının da özel araçlar olduğuna dikkati çeken Yüzbaşıoğlu, bu araçların pisti çok hızlı bir şekilde kardan temizleyen araçlar olduğunu belirtti.  

Simülatörlerin yerli imkanlarla üretildiğini, yüzde 70'inin yerli olduğunu vurgulayan Yüzbaşıoğlu, "Bilgisayar dışında ürettiğimiz her şey kendi tasarımımız." ifadesini kullandı.

Proje kapsamında aynı marka iki araca da iki farklı donanımı entegre ettiklerini kaydeden Yüzbaşıoğlu, "Böylece tek simülatörü iki farklı araca entegre ettik. Bu da çok önemli." diye konuştu.

DHMİ'nin söz konusu özel araçlara yönelik olarak ilk kez simülatör alımı gerçekleştirdiğini ifade eden Yüzbaşıoğlu, "Bizim bu projede sağladığımız en önemli şey şu: Genelde similatörlerde tek başınıza oturursunuz ve bir görevi tamamlarsınız. Bizim yeniliğimiz takım halinde yangını söndürebiliyorsunuz ya da karları temizleyebiliyorsunuz. Yani ortak operasyon yapma imkanı sunuyoruz." diye konuştu. 

Simülatörü kullanırken sanal olarak da oyuncular oluşturulabileceğini belirten Yüzbaşıoğlu, "Tek başınıza eğitim alacaksanız sanal oyuncular eğitmenin istediği şekilde yangın söndürmede, kar küremede destek verebiliyor." dedi.

Yüzbaşıoğlu, ortak operasyonun ürettikleri simülasyonda ilk kez yapılacağını ifade ederek, "Tahmin ettiğimizden çok daha iyi bir ürün ortaya çıkardık. 5 kişinin katıldığı bir operasyonda bir kişinin kimyasalla müdahale ettiği yangına, bir başkası suyla müdahale edebiliyor." diye konuştu.

Olası bütün senaryoların simülatöre yüklenebildiğini dile getiren Yüzbaşıoğlu, simülasyonun esnek bir altyapısının bulunduğunu söyledi. Yüzbaşıoğlu, "Simülasyona farklı araçları da ekleme imkanı var. Şu an 5 araç aynı anda yangına müdahale edebilir. Sonraki dönemde 5 araç daha istenirse 10 araçla birden de müdahale edilebilir." diye konuştu. 

Ürünün yerli olmasının avantajları hakkında da değerlendirmelerde bulunan Yüzbaşıoğlu, kendilerinin bakım, yedek parça temini hizmeti verdiklerini belirtti. Yüzbaşıoğlu, "Bu ne demek? Eğer elimizde ürün olursa 24 saat içinde sorunu giderebiliyoruz." dedi.

Bazı simülatörlerin sürekli aktif olması gerektiğini kaydeden Yüzbaşıoğlu, DHMİ gibi eğitim programının yoğun olduğu bir kurum için aksaklıkların hızlı giderilmesinin önemine dikkati çekti. (AA)