Devler müzik için kapışıyor yerli uygulama fark yaratabilir

Apple Music’in Türkiye’ye gelmesiyle ‘Spotify mı, Apple mı’ tartışması Türkiye’de de gündeme girdi. İkilinin teknik olarak olağanüstü farkları yok. Turkcell'in müzik uygulaması ise 'kota ve fiyat avantajına sahip...

1

SELİM KARAHAN

selim.karahan@aksam.com.tr

Dijital müzik yayını yapan uygulama ve siteleri müzik endüstrisinde devrim yaratırken, değişik uygulamalar, Türk kullanıcıyı tavlamış durumda. Yani devrimin ayak sesleri Türkiye’de de artık net şekilde duyuluyor. Bu sebeple Apple Music’in haftaiçi Türkiye’de hizmete girmesi şu önemli soruyu gündeme getirdi: ‘Spotify mı Apple music mi?’ Spotify tek müzik uygulaması olmasa da 100 milyon aktif ve 30 milyon ödeme yapan kullanıcıyla  dünyanın en çok tercih edileni. Haziran ayında piyasaya sürülen Apple Music ise 10 milyon ödemeli kullanıcıya ulaştı. 

AZ BİLİNENLER SPOTIFY’DA 

Apple Music şu an için çok geride. Ancak Spotify’ın 10 milyon kullanıcıya 2012’de yani kurulduktan 6 yıl sonra ulaşabildiğini unutmamak gerek. İki müzik uygulamasını karşılaştırırken öncelikle kaç şarkı barındırdıklarına bakmak gerekiyor. Apple Music’de 30 milyon şarkı bulunurken Spotify, ’30 milyondan fazla’ şarkı sunduğunu söylüyor. Spotify müzik önerirken az bilinen sanatçılara daha çok yer veriyor. Yani yeni müzik keşfetmekten keyif alanlar için Spotify daha iyi bir seçenek olarak göze çarpıyor.

Kalitede format farkı

Fiyat olarak Apple ve Spotify arasında pek fark yok. İkisine de aylık 9.99 liraya üye olunuyor. Apple Music üç ay bedava deneme süreci sunarken Spotify 30 günlük bir süre veriyor. Spotify Premium yani paralı üyelikle 320kbps, Apple Music ise 256 kbps ses kalitesi sunuyor. Ancak Spotify mp3 formatı kullanırken Apple Music şarkıları daha kaliteli olan acc formatında çalıyor. 

Tidal kalitede Deezer içerikte

Apple Music ve Spotify’ın piyasada birçok rakibi var. Bunlardan biri ünlü rapçi Jay-Z’nin geçen yılın ilk çeyreğinde satın aldığı Tidal. Tidal kullanıcılara 36 milyon şarkı ve 80 bin müzik videosu sunuyor. Normal üyelik için aylık 9.99, yüksek kalite için ise 19.99 ödemek gerekiyor. Spotify ve Apple Music’in en büyük rakiplerinden Deezer’a ise Türkiye’den 9.99 liraya üye olunabiliyor. 

Platforma göre performans farkı 

Şarkı indirene kadar birçokları 16 yerine 32 GB dahili hafızalı bir telefon almanın önemini kavrayamıyor. Apple Music iPhone’lardaki hazır müzik uygulamasının içinde geliyor. Bu sebeple iPhone sahipleri Spotify uygulaması için depo alanlarının 100 MB’ını harcamak istemeyebilir. Spotify ise oyunseverlere Apple’dan daha fazla hitap ediyor.

Turkcell Müzik hem ucuz hem de kota dostu

Apple Music veya Spotify kadar dünyada isim yapmamış olsa da Turkcell Müzik’i tercih etmek için çok güçlü gerekçeler var. Öncelikle sınırsız müzik üyeliğini rakiplerine göre daha ucuza, 4.99 liraya sunuyor. Faturalı müşteriler yıllık üye olursa bu rakam 3 liraya kadar düşüyor. Aylık 6.99 liraya 50 şarkı indirme hakkı satın alınabiliyor. Turkcell Müzik’te şarkı dinlerken aktarılan veri internet kotanızdan düşmüyor. Bu özelliği Turkcell Müzik’i cazip kılıyor. İçinde 14 radyo da bulunan Turkcell Müzik iOS ve Android işletim sistemli cihazlarda kullanılabiliyor.

Müzik ödülleri dijitalleşiyor 

ABD’de 1 milyon satış rakamına ulaşan albümlere RIAA tarafından platin albüm ödülü verilir. Şimdi RIAA dijitale özel kriterler hazırlıyor. İlk gelen duyumlara göre albümdeki şarkılar toplam 1.5 milyar kez dinlenirse platin albüm ödülü verilecek...