AKŞAM GAZETESİ
Türkiye, küresel iklim diplomasisinin de merkezi olmaya hazırlanıyor. Brezilya'da gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 30. Taraflar Konferansı'nda (COP30) bir sonraki toplantının Türkiye'de yapılması kararlaştırıldı. Türkiye, Kasım 2026'da hem COP31'e ilk kez ev sahipliği yapacak hem de başkanlığını yürütecek. Türkiye, COP31 için Avustralya ile ortak adaylık sürecinde yer alıyordu. 2022'de başlayan başkanlık adaylığı süreci Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un başkanlığında yürütülen müzakereler sonucunda neticelendi. Varılan uzlaşmayla Avustralya'nın evsihipliği teklifini geri çekmesi Türkiye'nin zirveyi almasının önünü açtı. Buna göre COP31 Başkanlığı'nı Türkiye üstlenirken Avustralya ise müzakere başkanlığını yapacak.
196 ÜLKE KATILACAK
İki ülke arasında uzlaşma sağlanamaması halinde zirve teamüller gereği BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'nin sekreteryasının bulunduğu Bonn'da yapılacaktı. Ancak Almanya, kısa süre içinde böylesi büyük bir organizasyonun hazırlıklarını üstlenmeye istekli değildi. Avustralya'nın COP31'e Türkiye'nin ev sahipliği yapmasını kabul etmesinin ardından kriz de aşılmış oldu. Buna göre COP31 Liderler Zirvesi İstanbul'da, COP31 Konferansı ise Antalya'da yapılacak. Bu kapsamda 196 ülke, gelecek yıl iklim için Türkiye'de aynı masaya oturacak. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz yaptığı açıklamada COP'un 31'inci dönem başkanlığı ve ev sahipliğini üstlenmesinin, Türkiye'nin uluslararası platformlardaki yükselen ağırlığının ve çok taraflı süreçleri başarıyla yönetme kapasitesinin güçlü bir teyidi olduğunu söyledi. Yılmaz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ortaya koyduğu 2053 Net Sıfır Emisyon hedefi doğrultusunda, yeşil dönüşüm çalışmalarını, kalkınma politikalarının merkezine yerleştirdiklerini belirtti.
TÜRKİYE'YE BEKLİYORUZ
Yapılan oylamanın ardından zirvenin yapıldığı Belem'de açıklama yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, COP31 boyunca insanlığın ve dünyanın acil ihtiyaçlarına dair en etkin çözümleri, Türkiye ve Avustralya'nın birlikte ortaya koyacağını söyledi. Avustralya ile görüşmelere arabuluculuk eden ülkelere teşekkür eden Bakan Kurum, "Bugün Avustralya ve Türkiye, Anzaklar ve Türkler Çanakkale'de yaşadıkları ortak acıları dostluğun, işbirliğinin ve insanlığa hizmetin aracı haline getirme yolunda çok önemli bir adım atmıştır. Sizleri insanlığın, kıtaların ve medeniyetlerin buluşma noktası olan cennet vatanımız Türkiye'ye bekliyorum" dedi.
Bakan Kurum, Avustralya ile varılan uzlaşma sonrası taraflarla bir araya gelerek birlik mesajı verdi.
DÜNYA LİDERLERİ İKLİM DİPLOMASİSİ İÇİN İSTANBUL'DA BULUŞACAK
Uzmanlara göre Türkiye'nin ev sahipliği COP31'in kapsayıcılığını artıracak. Özellikle dünya liderlerinin İstanbul'da buluşması iklim konusunda İstanbul'u dünya gündemine taşıyacak.
Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi İklim Değişikliği Çalışmaları Koordinatörü Ümit Şahin: Türkiye gelişmekte olan ülkelerle gelişmiş ekonomiler arasında bir köprü oluşturma rolü üstlenebilir. Kronikleşmiş sorunları çözüm yoluna koymak için arabuluculuk yapabilir.
Boğaziçi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Murat Türkeş: Türkiye iyi bir tercih ve Afrika, Asya, Avrupa'dan, her taraftan ulaşım oldukça kolay. Türkiye'nin altyapısı da bu zirveye ev sahipliği yapmak için çok uygun.
COP EV SAHİPLİĞİ NEDEN ÖNEMLİ?
COP, ev sahibi ülkeye gündem belirleme ve küresel anlaşmalar için gerekli diplomatik süreci yönetme imkânı vermesinin yanı sıra birçoki konuda da diplomatik ağırlık kazandırıyor. Ev sahibi ülke çevre konusundaki projelerini vitrine çıkararak dev projelerine finansman çekme avantajına da sahip oluyor.