Dev şirketlerin CEO'larına Türkiye'ye yatırım çağrısı

Darbe girişiminin Türk ekonomisini etkilemediğini dünyaya göstermek isteyen Ekonomi Bakanı Zeybekci, 3 parti milletvekili ve iş dünyasıyla Hollanda’ya çıkarma yaptı. Zeybekci, yabancı CEO'lara yatırım çağrısında bulundu. 

ÖZGÜL ÖZTÜRK

ozgul.ozturk@aksam.com.tr

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Türk demokrasi ve ekonomisi hakkında bilgi vermek amacıyla birçok sivil toplum kuruluşunun başkanı ve temsilcisiyle Hollanda’nın Lahey kentinde çeşitli temaslarda bulundu. Hollanda’nın önde gelen şirketlerinin CEO’larıyla bir araya gelen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, burada Hollanda Ticaret ve Sanayı Federasyonu, Rabobank, ING ve NN Group gibi ülkenin dev şirketlerinin yöneticileriyle toplantılar yaptı.

2 GÜNDE TOPARLANDIK! 

Darbenin bir hedefinin de Türkiye’nin ekonomik kalkınmasına yönelik olduğunu temmuz ayı ekonomik verileriyle ifade eden Bakan Zeybekci, “Darbe girişimi cuma günü oldu. Pazartesi günü bankalar açıldı, borsa yeniden faaliyet başlamıştı. İki üç günde toparlanma yaşandı. Mood’ys ve Fitch Türkiye’nin yatırım yapılabilir notunda değişiklik yapmadı. Bir tek Standart&Poor’s notumuzu düşürdü, ancak onun da siyasi bir sebebi olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

ARAP BAHARI KIŞ OLDU

Türkiye’nin beş altı bin yıldan bu yana dünyadaki medeniyetlerin, yolların ve ticaretin merkezi olduğuna dikkat çeken Zeybekci, şöyle konuştu: “Bakıldığında Türkiye şu anda tüm sorunların merkezinde gibi görünebilir. Aslında fırsatların merkezindeyiz. Rusya, Ukrayna, Irak, Suriye, Mısır gibi birbiriyle sorun yaşayan ülke varken Türkiye bunlarla dost ve ticari ilişkilerini sürdürmektedir. Arap Baharı, Arap kışına döndü. Türkiye ise 26 çeyrektir büyümesini sürdürüyor.” 

6 MİLYAR $'LIK TİCARET 

Türkiye ile Hollanda arasındaki ticaret hacmi hakkında da bilgiler veren Zeybekci, 6 milyar dolarlık ticaret olduğunu söyledi. Zeybekci’ye göre Hollandalı şirketlerin Türkiye’deki yatırımı 20 milyar euro iken, Türklerin Hollanda’daki yatırımı 11 milyar euro. Başta müteahitlik olmak üzere iki ülke şirketleri arasında ciddi iş fırsatları olduğuna dikkat çeken Zeybekci, üçüncü ülkeler üzerinden de iş birlikleri yapılabileceğini söyledi.

KiMLER KATILDI?

EKONOMİ Bakanı Zeybekci, Hollanda'da, Royal Dutch Shell, ING, FedEx, Rabobank, NN Group, Royal IHC, Fugro gibi sektöründe dünya lideri olan şirketlerin üst düzey yöneticileriyle bir araya geldi. 15 Temmuz'daki hain darbe girişimi sonrası hızla herekete geçen iş dünyası, Türkiye ekonomisini dünyaya anlatıyor.

Hain FETÖ’cüler Hollanda'da da karalama peşinde 

Türkiye’de deşifre olan FETÖ mensupları yurtdışında propagandalarına devam ediyor. Bakan Zeybekci’nin Hollanda ziyaretini gerçekleştirdiği gün bir FETÖ üyesini yayınına konuk eden Hollanda’nın NHO kanalı, Türkiye aleyhinde propaganda yapılmasına izin verdi. Öte yandan 2 hafta önce açılan Hollanda okullarında ise FETÖ aleyhinde konuşulmasının engellendiği ifade ediliyor. Hollanda’da 100 civarında üyesi bulunan MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, FETÖ terör örgütüne karşı yurtdışında daha etkin mücadele edilmesi için girişimlerde bulunulacağını söyledi. Olpak, “FETÖ’ler daha çok eskiden Türkiye’nin iyi ilişkilere sahip olduğu ülkelerde yuvalanmışlar. Biz bu ülkelere bu örgütü anlatırsak sığınacak limanları kalmaz” dedi. 

SLAYTLI DARBE SUNUMU YAPTI

Bakan Zeybekci, Hollandalı iş adamlarına 15 Temmuz darbe girişimi dolayısıyla Türkiye hakkında dünyada oluşan olumsuz algının bir yanılgıdan ibaret olduğunu, Türkiye’de ekonominin ve demokrasinin yolunda olduğunu söyledi. 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin görüntüler eşliğinde sunum yapan Bakan Zeybekci, halkın sokağa çıkmasıyla birlikte FETÖ örgütü üyelerinin darbeyi gerçekleştiremediğini anlattı. 

BAKANLA GÖRÜŞTÜ

Daha sonra Hollanda Dış Ticaret ve Kalkınma İşbirliği Bakanı Lilianne Ploumen ile ikili toplantıda bir araya gelen Ekonomi Bakanı Zeybekci, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) düzenlediği yemekte Türk vatandaşlara hitap etti. 

Türkiye bizim için önemli

ZEYBEKCİ'nin yatırımcılara seslendiği toplantıda konuşan Hollanda Sanayici ve İşverenler Konfederasyonu Başkanı Hans de Boer de, Türkiye’nin Hollanda için önemli bir ülke olduğunu ve iki ülke ilişkilerinin önümüzdeki süreçte artarak devam edeceğini 

söyledi.

Siyasiler ve patronlardan tam destek

HEYETTE; AK Parti Milletvekili Mehmet Muş, MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem ve CHP Bartın Milletvekili M. Rıza Yalçınkaya’nın yanı sıra TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, UND Başkanı Çetin Nuhoğlu, TOBB Başkan Yardımcısı Halim Mete, TÜSİAD Başkan Yardımcısı ve Türkiye Hollanda İş Konseyi Başkanı Murat Özyeğin yer aldı.