Dev şirketler üretime geliyor

Dev şirketler, üretimini Türkiye'ye yönlendiriyor. Dünyada yaşanan tedarik sıkıntısı dünya devlerini Türkiye'ye yöneltti. Sadece son birkaç günde IKEA, LPP, Boehringer Ingelheim, DW Reusables ve Hugo Boss, Türkiye'de yatırım ve üretimini artıracağını duyurdu.

Kovid-19 salgınıyla birlikle Asya ülkeleri odaklı üretim ve tedarik zincirlerinde yaşanan kesintiler Türkiye'nin cazibesini artırdı. Uzun mesafelerdeki taşımacılık maliyetlerinin katlanarak artması pek çok yabancı uluslararası firma için Türkiye'yi cazip bir yatırım ve üretim merkezi haline dönüştürdü. Özellikle, Çin gibi Asya ülkelerinden tedarik sağlayan Avrupalı firmalar artan navlun maliyetleri ve konteyner krizi nedeniyle tedariki Türkiye gibi daha yakın ve istikrarlı merkezlere yöneltti. Sadece son birkaç gün içinde pek çok Avrupa merkezli uluslararası şirket, Türkiye'de yatırım ve üretime odaklandı.

IKEA: İsveçli mobilya şirketi IKEA'nın Türkiye Genel Müdür Vekili ve CFO'su Kerim Nişel, şirketin Türkiye'den daha fazla ürün almayı ve mevcut üretimini artırmayı planladığını duyurdu.

LPP: Polonya merkezli hazır giyim firması LPP da Avrupa'ya daha yakın olduğu için üretimin bir kısmını Asya'dan Türkiye'ye kaydırmak üzere çalışmalar yürüttüklerini açıkladı. Türk tekstil sektörü temsilcileri ile görüşmeler yaptıklarını belirten LPP yetkilileri, nakliye ve tedarik zinciri açısından Türkiye'nin daha avantajlı oluğunu ifade etti.

Hugo Boss: Türkiye'deki fabrikasında üretimini artırmak için önümüzdeki yıl istihdamını 1.000 kişi artıracağını duyurdu.

Boehringer Ingelheim: Alman ilaç firması Boehringer Ingelheim da Türkiye'ye önemli miktarda yatırım yapacağını duyurdu. Boehringer Ingelheim'in Türkiye'de Abdi İbrahim firmasıyla yerelleşme projesine başladığı, bazı ürünlerini Türkiye'de üreteceği bildirildi. Şirketin Türkiye'de başlangıçta 150 milyon lira yatırım yapacağı ve bu miktarın gelecekte 1 milyar liraya çıkmasının planlandığı kaydedildi.

DW Reusables: Belçika merkezli uluslararası paketleme şirketi DW Reusables, depolama ve lojistik amaçlı kasa, palet ve konteyner üreten Etap Enjeksiyon ve Etap Doğan'ı satın alırken firma Türkiye'de üreteceği ürünlerin önemli kısmını ihraç etmeyi planlıyor.

TÜRKİYE CAZİP HALE GELDİ

DEİK Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye-Asya Pasifik İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Murat Kolbaşı "Türkiye, Almanya'nın doğusundan Çin'in batısına kadar olan bölgede her sektörde üretim üssü en güçlü ülke konumuna geldi" ded. Kolbaşı "Özellikle Asya'da üretilip Avrupa'ya getirilen ürünlerde ödenen nakliye fiyatlarındaki artışlardan dolayı, havaleli ürün dediğimiz ürünlerin pazara yakın bir yerde üretilmesi çok daha ciddi bir avantaj sağlıyor. Altyapısı kuvvetli, yan sanayisi kuvvetli olan Türkiye öne çıkıyor. Türkiye'nin şu anda yatırım alma şansı hakikaten yüksek" diye konuştu.