ÖZGÜL ÖZTÜRK
İstanbul Kalkınma Ajansı’nın 7 yıldır sürdürdüğü mali destek programı hızla meyvelerini vermeye başladı. Doğuş Üniversitesi öğrencileri 2 dönemdir aldıkları destekle 8 patent çıkardı, geliştirdikleri projeler 4 ulusal yayına konu oldu. Hatta bu makalelerden yola çıkarak patent geliştiren ülkeler bile oldu. Güvenlik güçleri için kurşun geçirmez cam, normal zırhtan 25 kat daha hafif kurşun geçirmez zırh, soğuğu ve sıcağı hapseden faz değiştirici malzeme, hava kalitesini artıran oksijen jeneratörü, yanmaya karşı dayanıklı boya, elektromanyetik dalgaları geçirmeyen cam bunlardan sadece birkaçı…
ENERJİYİ HAPSEDEN MALZEME
İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Özgül Özkan Yavuz ile birlikte desteklerin sonuçlarını görmek için Doğuş Üniversitesi Acıbadem Kampüsü’ne bir ziyarette bulunduk. Henüz 20’li yaşlarındaki gençler tarafından ortaya konan bu buluşlar, sadece Türkiye’de değil dünya savunma ve sağlık sektöründe de çığır açacak gibi görünüyor. Projeler hakkında bilgi veren Doğuş Üniversitesi’nden Prof. Dr. Tarık Baykara, “Geliştirdiğimiz kurşun geçirmez cam, kurşun yese bile görüş açısını kapatmıyor. Bu ürün ilk kez Türkiye’de geliştirildi. Yine soğuğu ve sıcağı bünyesinde hapseden faz değiştirici malzeme de binalarda ciddi enerji tasarruf sağlayacak” diyor.
Doğuş Üniversitesi’ndeki uzmanlar projelerini İSTKA Genel Sekreteri Özkan Yavuz’a anlattı.
Bu yıl 180 milyon TL bütçe ayrıldı
İSTKA, 2010’dan bu yana 7 defa mali destek programları için ilana çıktı. Desteklerle 35 program yürütüldü, 678 projeye destek sağlandı. Desteklenen projelerin toplam bütçesi 516 milyon lira olurken; İstanbul Kalkınma Ajansı bunun 405 milyon lirasını karşıladı. Özkan Yavuz, 2018 için 180 milyon TL’lik çağrıya çıktıklarını anlattı.
Kemoterapiye ‘kapsüllü’ çözüm
Isıyla etkileşime geçtiğinde içindeki kokuyu dışarı salan deodorant mantığından yola çıkarak nano mikro kapsüller geliştiren Doğuş Üniversitesi öğrencilerinin bu buluşu kemoterapinin yan etkilerini azaltacak. Ürünü anlatan Baykara, “Bu kapsüller ancak ısıyla çözündüğü için vücudun sağlıklı kısmı zarar görmüyor” dedi.
Sırada yerli uçan araba var
Doğuş Üniversitesi laboratuvarında üzerinde çalışılan projelerden biri de uçan araba. Faydalı modeli yazılan ve malzeme analizlerinin belirlendiği araç, pil yerine dizel jeneratörle çalışacak.
ÖĞRENCİ PATRONLAR YETİŞECEK
Ajans olarak verdikleri mali desteklerle bu inovatif projelerin ortaya çıkması ve ticarileşmesine olanak sağladıklarını ifade eden İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Özgül Özkan Yavuz da “Dünyada nüfusunun yüzde 49’u 30 yaşın altında ve içinde 55 üniversite olan başka bir metropol yok. İşte biz İstanbul’daki bu gençlerin içindeki yaratıcılık potansiyelini çıkarmak istiyoruz. Amacımız buralardan çıkan inovatif çalışmalarla Türk ekonomisinde katma değerli üretimin önünü açmak. Çünkü 1 TL’ye tekstil üretip 2 TL’ye satmakla bir yere varamayız” dedi.