Destek muslukları açıldı: Hedef milli teknoloji!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı dev desteğe hazırlanıyor... Sağlıktan nükleer fiziğe, Türkiye’de bilimi 'yerlileştirecek' herkese kapılar sonuna kadar açıldı. Destekler 8 ana başlıkta verilecek.

YELDA GÖKDAĞ

Türkiye’nin sanayide millileşme atağı tüm hızıyla sürüyor. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, sağlıktan enerjiye, uzay ve havacılıktan elektronik ve savunmaya kadar, 8 ana alan ve toplam 40 başlıkta üretilecek milli projelere milyarlarca TL destek için harekete geçti.

22 HAZİRAN'A KADAR

TÜBİTAK üzerinden verilecek destekler için bilim insanlarına çağrıya çıkıldı. TÜBİTAK üzerinden verilecek destek kapsamında hazırlanacak projeler için en geç 22 Haziran 2018 tarihine kadar başvuruda bulunulacak. İki aşamalı değerlendirmenin ardından seçilecek projelerin özgün ve ürüne dönüşebilir özellikte olması aranacak.

2.5 MİLYONA ÇIKIYOR

Bu kapsamda projeler için destek miktarı da belirlendi. Buna göre küçük ölçekli projelere 500 bin TL’ye kadar, büyük ölçekli projelere ise tam 2 milyon 500 bin TL’ye kadar destek sağlanacak. Diğer taraftan proje yürütücüleri, araştırmacı ve danışmanlar için de, aylık bin TL ila 2 bin 500 TL arasında düzenli katkı desteği verilecek.

MAKİNE-TEÇHİZAT KATKISI

Bütçe kalemleri arasında projenin özelliğine bağlı olarak dengeli bir dağılım gözetilecek. Özel sektörün yer aldığı projelerde ilgili özel kuruluşa verilecek makine-teçhizat bedelinin yüzde 50’si TÜBİTAK tarafından karşılanacak. Küçük ölçekli projelerin süresi 24 ayla sınırlı tutulurken, orta ve büyük ölçekli projelerde çalışma süresi en fazla 36 ay

olarak belirlendi.                

Robotik araştırmalardan havacılık ve uzaya kadar

Bu kapsamda 8 ana başıkta desteklenecek bazı projeler de şöyle:

- İleri düzey robotik araştırmalar,

- Robot Tasarımı ve Mimarisi,

- Bor ürünlerinin üretim teknolojisinin geliştirilmesi ve kullanım alanlarının yaygınlaştırılması,

- Havacılık ve uzay sektörüne yönelik yenilikçi imalat teknolojilerinin geliştirilmesi,

- Nükleer güvenlik,

- Kanser aşısı,

- Yenileyici hücre tedavi ürünleri geliştirilmesi,

- Enerjide dışa bağımlılığın azaltılması,

- Performans artırmaya yönelik araştırmalar,

- Türkçe arayüz ve destek sistemleri, 

- Elektronik hizmetlerde güvenlik,

- Yenilikçi interaktif eğitim teknolojileri