Depremzedenin ürünü lokantada satılacak

180 restoran işletmecisi, Hatay'daki 40 kadın kooperatifine ürün alım desteği verecek. 3 bin 500 lokantanın mutfağında depremzede kadınların ürettiği 106 bin ürün kullanılacak.

GÜLTEN UĞURLU

Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD), depremden hemen sonra hayata geçirdiği 71 konteynerden oluşan 'TURYİD Prefabrik Antakya Uzun Çarşı'yla bölgedeki esnafa yaptığı yardımın ardından şimdi de Hatay'daki 40 kadın kooperatifine ürün alım desteği verecek. TURYİD, bünyesinde bulundurduğu 180 restoran markası ve bu markaların toplam 3 bin 500 restoranını, depremzede kadınlara destek için seferber edecek.

MENÜDE 'HATAY' YAZACAK

TURYİD üyeleri, Hatay Valiliği'nin iyileşme sürecine katkı sunan, 40 kadın kooperatifini bir araya getirerek kurduğu sosyal sorumluluk projesi 'HayatHatay' kapsamında kadınların ürettiği zeytinyağından, salçaya, reçelden, tarhanaya 106 bin ürünü restoranlarının mutfaklarında kullanmaya hazırlanıyor. Hatay'da yaptıkları ve neler yapabileceklerine ilişkin bir grup gazeteciye açıklamada bulunan TURYİD Başkanı Kaya Demirer, bir ön protokol imzalanarak, TURYİD üyesi restoranları 'HayatHatay' projesi kapsamında ürün almaya yönlendirebileceklerini belirtti. Demirer, şunları söyledi: "Üyelerimizin yıllık cirosu 5.5 milyar dolar dolayında bulunuyor. Türkiye'deki yiyecek-içecek sektörünün ciro açısından yüzde 25'ini temsil ediyoruz. Yıllık 150 milyon ziyaretçimiz var. Hem Hatay'ın ürünlerini tanıtmak hem de depremzede kadınlarımıza destek olmak istiyoruz. Menülerde Hatay'dan aldığımız ürünleri ayrıca belirtiriz. Dolayısıyla müşterilerimizden de talep yaratmaya da vesile oluruz. Ürün siparişlerimiz yoğun olacağı için kadınlarımızın hazırlıklarını rahat yapabilmeleri için ödemelerimizi de ürünü almadan önce yapabiliriz."

TURYİD üyeleri Hatay Belen'de 'HayatHatay' projesinin deposu ve vitrinine dönüştürülmüş kapalı spor salonuna giderek, depremzede kadınlara destek olmak için girişimlerde bulundu.

106 BİN ÜRÜN İÇİN FIRSAT

Kaya Demirer başkanlığında TURYİD üyeleri Hatay Valisi Mustafa Masatlı'yı ziyaret ederek 'HayatHatay' projesi kapsamında birlikte neler yapılabileceğine ilişkin görüşme gerçekleştirdi. Projeyi yöneten Hatay İl Planlama ve Koordinasyon Müdürü Mustafa Örgüt de kadın kooperatiflerinin ürettikleri ürünlerini dünyaya tanıtmak için 'HayatHatay' üst markası oluşturduklarını ve 'www.hayathatay.com' adlı e-ticaret sitesini hayata geçirdiklerini söyledi. Mustafa Örgüt, "Ürünler satıldıkça parasını doğrudan üreticiye yönlendiriyoruz. Hizmet bedeli falan almamız söz konusu değil" dedi.