Depremzede sanayici sigorta açmazında

Deprem bölgesinde 170 milyarı bulan sanayideki hasar ödemelerinde sıkıntı yaşanıyor. Karşılıklı itirazlar nedeniyle ödeme süreci uzadığı için hasarlı makineler bir türlü devreye giremiyor.

YAŞAR KIZILBAĞ

Deprem bölgesine yapılan hasar ödemesi bugüne kadar 25 milyar lirayı bulurken, ödemelerin sanayi tarafında sıkıntılar yaşanıyor. Bölge sanayicisi en büyük sıkıntının sürecin uzaması ve eksik ödeme olduğunu belirtirken bu yüzden üretime başlayamadıklarına dikkat çekiyor. Kahramanmaraş'ın Ticaret ve Sanayi Odası'nın (KMTSO) önceki Başkanı olan BLC Group Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Balcıoğlu, üretim bantları depremde "S" haline gelmiş tekstil fabrikasını hemen çalıştırmak için harekete geçtiklerini belirterek "Ancak 3.5 ay geçti hâlâ ödeme yok. Sigorta depremi yaşamak üzereyiz" dedi.

YÜZDE 10'U ÖDENDİ

3.5 ay geçmesine rağmen sigortacıların hâlâ bölgede sanayinin hasarının yüzde 10'u ödemediğinden yakınan Balcıoğlu "Sigorta şirketleri hasarları ödeme konusunda ağır davranıyor, 'eksik bildirim'e kaydırıp, hasarın yüzde 40-50'sinden fazlasını vermemeye çalışıyor. Karşılıklı itirazlarla süre uzuyor. O hasarlar için sigorta şirketiyle, eksperleriyle bir türlü anlaşamıyoruz" diye konuştu.

MAKİNELER SATILIYOR

Balcıoğlu sigortadan alınacak hasar bedelleriyle fabrikaları toparlamanın mümkün olmadığını da anlatarak bazı sanayicilerin elindeki makineleri satarak işi bırakmaya başladığını anlattı. Balcıoğlu "3.5 aydır sigorta niye bekler. Sanayinin üçte biri çalışıyor, ikisi duruyor" dedi. Kahramanmaraş'ın ipliğin yüzde 30'unu, dokuma kumaşın yüzde 20'sini, denimin ise % 38'ini ürettiğine dikkat çeken Balcıoğlu taahhütleri yerine getiremediklei için siparişlerin başka ülkelere gittiğinden yakındı. Balcıoğlu, "Tüm yatırımlarımızın aynı konumda olması riskini yaşadık. Bundan böyle yatırımlarımızı hem ülke içerisinde hem de diğer ülkelere yaymayı düşünüyoruz" dedi.

FABRİKALARIN HASARI 170 MİLYAR

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank bir süre önce yaptığı açıklamada görevli ekiplerin Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgedeki sanayinin durumunu ve ihtiyaçlarını ortaya koymak amacıyla yaptıkları hasar taramasını tamamladıklarını açıklamıştı. Varank "Altyapı, bina hasarı, makine ve stok hasarına yönelik maliyetin 170 milyar lira olacağını tahmin ediyoruz" demişti. Varank "OSB'ler ve sanayi sitelerinde yıkılan, ağır ve orta hasarlı 5 bin 600'e yakın tesis bulunuyor" açıklaması yapmıştı.

SAVUNMA SANAYİİNE ROKETLE GİRECEK

Moteks Tekstil, Çabasan Boya gibi şirketleri de bünyesinde bulunduran BLC Group'un da Yönetim Kurulu Başkanı olan Balcıoğlu, Kahramanmaraş'ın Avrupa'nın örgü merkezi haline gelmesine öncülük etmiş bir isim. Bölgeye ilk örgü makinesini getiren Balcıoğlu Kahramanmaraş'ta ilk AŞ'yi 1980'da kurmuş, ilk teşvik belgesini o almış, ilk akreditifi yine o açmış. Aykut, Emre ve Dilara isimli üç çocuğu bulunan Balcıoğlu "Çocuklar mevcut işlerimizden farklı alanlara bakıyorlar. Teknoloji, dijitalleşme tarafına yoğunlaşıyorlar. Savunma sanayiine dönük üretim yapmak üzere epey yol aldılar. Şu anda test aşamasındalar. Roketin dışını yapacaklar" dedi.