Depremzede restoranlara İstanbul'dan destek

Depremde yara alan işletmelere devletin yanı sıra özel sektör de destek çıkıyor. Özellikle yöresel mutfak kültürünün kaybolmaması için depremzede restoranlara İstanbul'daki meslektaşları sahip çıkıyor.

GÜLTEN UGURLU

Yöresel mutfaklara sahip depremzede lokantaların yeniden toparlanabilmeleri için sektörün İstanbul'daki temsilcileri tarafından destek adımları atılıyor. Metro Türkiye, depremin etkisinin büyük olduğu Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya'da hasar gören restoranların yeniden ayağa kalkabilmeleri için 'Benim İşim, Benim Mutfağım' projesi başlattı. Bu amaçla Ramazan ayı boyunca İstanbul'daki Gastronometro'nun kapılarını dört restorana açan şirket, restoranların 5'er gün süren iftar davetlerinde kullanılacak ürünlerin tamamını karşılıyor, şef ekibi ve servis elemanları ile de yardımcı oluyor. İlk olarak Antakya Sultan Sofrası, ardından Maraş Paça Kebap Restaurant ve bu hafta da Malatya Hacı Baba Restaurant'ı ağırlayan Gastronometro'da, son olarak Antakya Pöç Kasabı ve Kebap Salonu'nun yöresel lezzetleri ile iftar organizasyonları düzenlenecek.

4 İŞLETME 20 İFTAR

Kişi başı ücretin 1.000 lira olduğu iftar yemeğinde tam kapasiteye ulaşıldığında restoran başına yaklaşık 500 bin lira, toplamda da 2 milyon lira katkı sağlanmış olacak. Hedeflenen gelirin oluşabilmesi için de her iftara katsı sunan sponsor işletmeler var. Bu hatfaki Malatya Hacı Baba Restaurant'ın bir iftarının destekçisi ise Jumbo oldu. Önceki akşam iftar davetinde konuşan Jumbo Genel Müdürü Sami Hotak, "Gastronometro işbirliği ile geliştirilen depremde zarar görmüş mutfaklara destek yemeklerinde bizim de Jumbo olarak katkımızın bulunmasını istedik" diye konuştu. Malatya ile gönül bağlarının bulunduğunu belirten Sami Hotak, Emsan, Jumbo ve Kaşmir Halı gibi ev tekstili, züccaciye ve mutfak eşyası perakendeciliğinde hizmet veren ve Karaca markasının Kurucusu Arif Karaca ile üst yöneticisi Fatih Karaca'nın da Malatyalı olduğunu söyledi. Hotak, "Bizler de Jumbo olarak deprem felaketi sırasında ve sonrasında bölge halkı için en hızlı şekilde yardım çalışmalarımızı başlattık. Deprem bireysel acı ve kederlerin yanı sıra bölge ekonomisi ve bizim de dirsek temasında olduğumuz büyük-küçük birçok restoran, mutfak ve işletmelere yıkıcı bir zarar verdi" dedi.

81 YILLIK LEZZET

1942 yılında Hacı Mehmet Saygı tarafından kurulan Malatya Tarihi Hacı Baba Sinan Et Lokantası, Türkiye'nin en iyi kebap restoranları arasında yer alıyor. Malatya'ya közde döneri kazandıran lokanta, Malatya'nın geleneksel lezzetlerini günümüzde yaşatıyor. Ancak depremde büyük zarar gören lokanta yeniden ayağa kalkmaya hazırlanıyor.

ÜÇÜNCÜ KUŞAK YÖNETİCİ: ŞEVKAT ELİ BİZİ CANLANDIRACAK

Malatya Tarihi Hacı Baba Sinan Et Lokantası'nın üçüncü kuşak yöneticisi olan Mehmet Zeki Saygı, depremde 3 restoranlarının yıkıldığını söyledi. Tek sağlam kalan Havuzbaşı tesislerinde Ramazan'dan üç gün önce yeniden hizmete başladıklarını belirten Saygı, "Malatya kayısısı nasıl akla geliyorsa, Malatya denilince Tarihi Hacı Baba Lokantası da aynı şekilde bilinir. Depremzede restoranlar için düzenlenen iftar etkinliği bizlere şefkat eli oldu. Malatya'dan bu 5 günlük etkinlik için şef olarak ben ve oğlum ile 3 şefimizi daha alarak geldik. Bu tür gayretler işletmelerimizi canlardırmaya yardımcı olacak. 850 bin civarında olan Malatya nüfusu depremden sonra 250 bine düştü. Bayramdan sonra yeniden dönüşler olacaktır ve nüfus 500 bine çıkacaktır" dedi.