Depremzede işletmeler kapısını umuda açıyor

Türkiye'nin 11 ilini etkileyen deprem felaketine rağmen şehrini terk etmeyen bölge esnafı, kapısını umuda açtı. Bu dönemde ‘Açık İşletmeler Projesi'ni hayata geçiren Turkcell de depremzede işletmelerin sesini tüm Türkiye'ye duyurup ticari faaliyetlerine destek oluyor.

Akşam

Yüzyılın felaketi sonrasında bölgedeki yaraları sarmak için 'Gönül Bağı Projeleri'ni hayata geçiren Turkcell, önceliği bölgedeki istihdama ve iş hayatının canlanmasına veriyor. Turkcell, son olarak kurumsal müşterilerine hizmet verdiği İşTurkcell markasıyla 'Açık İşletmeler Projesi'ni hayata geçirdi. Bölgedeki hasarlı işletmeler afet sonrası birçok zorlukla baş ederek dükkânlarını yeniden açarken, Turkcell de bu projeyle işletmelerin seslerini tüm Türkiye'ye duyurmak ve ticari faaliyetlerini desteklemek için yanlarında yer alıyor. Projeyle ilgili konuşan Turkcell Kurumsal Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ceyhun Özata şunları kaydetti:

ESNAF MORAL KAYNAĞI

"Esnaf ve küçük işletmeler şehirlerdeki hayatın can damarı. Bu işletmelerin, esnafın kapılarını açması, ürünlerini dükkânının önünde çıkarması, insanların o dükkânlara girip çıkması, buraların hayata tekrar katılması adına çok önemli ve aynı zamanda bir moral kaynağı. Bu yüzden 'Gönül Bağı Projeleri'mizden biri de işletmelere ve esnafımıza yönelik. İşTurkcell olarak 'Açık İşletmeler Projesi' ile de tekrar kapılarını açan işletmelerin seslerini duyurmak istiyoruz. Bu amaçla işletmeleri gezip firma sahipleriyle ve orada çalışanlarla sohbet ediyor, onların hikâyelerini dinliyoruz. Anlattıklarını kayıt altına alıyor; Turkcell'in kurumsal platformlarını kullanarak bu hikâyeleri tüm Türkiye'ye ulaştırmalarını sağlıyoruz. Tüm sosyal medya ve iletişim kanallarımızla Türkiye'ye bu işletmelerin kapılarını yeniden açtığını duyuruyoruz. Bu zorlukların altından hep beraber kalkmak için çalışıyoruz."

ADIYAMAN'DA TOPRAK DA HAYAT DA YEŞERİYOR

Adıyaman'daki Metan Tarım'ın Sahibi Mehmet Anaç: Adıyaman OSB'de bulunan fabrikamızı depremin 15'inci gününde yeniden açtık. Fabrikamızda tohum ve gübre üretimi yapıyoruz. Mart ve nisan tarımsal üretim için önemli aylardır. O nedenle biz de hızlıca toparlandık ve fabrikamızı açtık. Depremden önce 20 çalışanımız vardı, şu an bu sayı 12'ye düştü. Biz ayakta durmak zorundayız. Sektörü ayakta tutmak için çalışıyoruz. Çünkü biz şehrimize sahip çıkmazsak burası hayalet şehre döner. Evet deprem hepimizi yıktı ancak yeniden ayağa kalkabiliriz. Bunun için çalışıyoruz. Şehrimizi yeniden canlandırmak istiyoruz.

HATAY'I SİL BAŞTAN İNŞA ETMEMİZ LAZIM

Depremden en fazla etkilenen illerden Hatay'da araçlar için yağ filtresi satışı yapan Yağmur Filtre Madeni Yağ'ın sahibi Ruskullah Yılmaz: Depremde evimiz yıkıldı. Bizler enkaz altından zor kurtulduk. Enkazdan çıktıktan sonra komşularımı kurtarmaya çalıştım. 3 kızım ve bir oğlum var. Oğlum İzmir'de yaşıyor. Ailemi İzmir'deki oğlumun yanına gönderdim. Ben ise memleketimi terk etmek istemedim. Gelen yardımları aracıma doldurup ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaya çalıştım. Burası bizim ata topraklarımız burayı terk etmek bize yakışmaz. Hatay'lar dinlerin kültürlerin birleşme noktası. Biz buraları elbirliğiyle sil baştan yapacağız. Bizim bu süreçten ders alarak çıkmamız gerekiyor. Bu dönemde hükümetin alacağı kararlar çok önemli. Küçük esnaf olarak bu dönemde destek bekliyoruz.

YERİNDE KALKINMA İÇİN İŞBİRLİĞİ YAPMAK ŞART

Kahramanmaraş'ta inşaat malzemeleri tedariği yapan Adil Ayyıldız Demirçelik Ürünleri ve Madeni Yakıtlar'ın sahibi Adil Ayyıldız: Kahramanmaraş'ta inşaat malzemeleri tedariği şirketimiz var. Aynı zamanda müteahhitlik yapıyoruz. Hiç kimse bu kadar büyük bir depremle karşılaşacağını bilmiyordu. Deprem öncesinde yıllık 100 milyon TL ciro yapan 100 çalışanlı bir şirkettik. Depremden bu yana hiç iş yapamadık. Ancak bizim memleketimizi bırakmaya niyetimiz yok. Kahramanmaraş'ta yapılan yeni konutların ihalesinde bölge müteahhitleri ve esnafıyla da işbirliği yapılmalı. Yerinde kalkınma için bunun olması gerekiyor. Şu anda bölgede yaşanan en büyük sorun iş hacmi durduğu için çek ödemeleri yapılamıyor. Bölgedeki işletmelere kredi imkanı sağlanmalı ve bölgemizde kentsel dönüşümü hızlandıracak adımların atılması gerekiyor.

MÜŞTERİLERE VİDEOLARLA SESLENİYORLAR

'Açık İşletmeler Projesi'yle esnaf, işlerini hızlandırıp büyütmek için Turkcell'in teknolojisinden ve iletişim ağından faydalanıyor. İşletmeler, seslerini hazırlanan videolar ve içeriklerle, Turkcell'in kurumsal sosyal medya araçlarıyla tüm Türkiye'deki müşterilerine duyurabiliyor. Depremden zarar gören şehirlerde, farklı iş alanlarından seçilen işletmelerin, kendi yerlerinde yapılan video çekimleriyle müşterilerine seslenmeleri sağlanıyor. Böylece esnafın satışlarını artırması hedefleniyor. Proje aynı zamanda afetzede şehirlerin ayağa kalkan işletmeleri sayesinde morale ve manevi kalkınmaya da katkı sağlıyor.