Depremzede esnaf e-ticaretle ayağa kalkıyor! 1000 yeni girişimci 852 milyon TL ciro

Hepsiburada'nın “Deprem Bölgesine Ticaret ve Teknoloji Gücü” programıyla 3 ayda 1000 yeni girişimci e-ticarete başladı. Projeyle bölgedeki KOBİ ve esnafın Hepsiburada üzerinden yaptığı ticaret hacmi 3 ayda 850 milyon TL'nin üzerine çıktı.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Hepsiburada'nın 6 Şubat depremlerinden etkilenen 11 ilde sürdürülebilir, kalıcı refahın sağlanmasını desteklemek için hayata geçirdiği "Deprem Bölgesine Ticaret ve Teknoloji Gücü" programı meyvelerini vermeye başladı. 6 Mart-16 Haziran 2023 tarihleri arasında bölgedeki esnaf ve KOBİ'lerin Hepsiburada üzerinden ulaştığı net ciro 852 milyon TL'ye ulaştı. Aynı dönemde deprem bölgesinde 1000 yeni girişimci e-ticarete başlarken, 3 ayda bölgede faaliyet gösteren satıcılar; toplam 2.5 milyon adet ürün sattı. Bölgedeki KOBİ ve esnafın Hepsiburada'nın teknoloji, ticaret, lojistik ve pazarlama imkânlarıyla desteklendiği projeyle iki yıl içinde bölgeden tüm Türkiye'ye ve dünyaya toplam 10 milyar TL'lik satış hacmi yaratılması hedefleniyor.

120 BİN KİŞİYE İŞ OLANAĞI

Hepsiburada ayrıca bölgede e-ticaret ekosisteminin büyüyüp gelişmesi ve küçük işletmelerin ofis, stok, lojistik, pazarlama, müşteri hizmetleri ve eğitim ihtiyaçlarına yanıt vermesi amacıyla 3 farklı şehirde 'E-Ticaret İhtisas Merkezleri' projesini hayata geçiriyor. Firma, bölgedeki ilk e-ticaret ihtisas merkezini geçtiğimiz aylarda Adana'da açtı. 17 Şubat 2023'te hayata geçirilen "Her Sipariş, Bir Destek" projesiyle deprem bölgesinde faaliyet gösteren üreticilerin ve kadın kooperatiflerinin yöresel ürünlerini, ticari amaç gütmeksizin satışa sunan Hepsiburada, projeyi deprem bölgesinde bulunan tüm işletmelere, üreticilere ve esnafa açtı. Hepsiburada'nın tedarikçilerden aldığı hizmetlerin bir bölümünü bölgeye kaydırmasının yanı sıra bölgede e-ticareti artırmaya yönelik destek ve yatırımların etkisiyle 120 bin kişinin istihdamına ve 500 bin kişinin geçimine katkı sağlanması hedefleniyor.

TANITIM VE EĞİTİM DESTEĞİ

Deprem Bölgesine Ticaret ve Teknoloji Gücü Programı'yla KOBİ, esnaf ve aile işletmelerinin, girişimci kadınların ve kadın kooperatiflerinin desteklenmesi; bölgenin e-ticaret ve lojistik kapasitesinin artırılması; istihdam artırıcı hizmet ve faaliyetlerin bölgeye kaydırılması sağlandı. Program kapsamında bölgede e-ticaret yapmaya devam eden ve desteklerle e-ticarete adım atmak isteyen 10 bin iş ortağı için farklı ihtiyaçlar çerçevesinde özel kampanyalar 2 yıl boyunca devreye alınacak. Bölgedeki iş ortaklarının satış gelirlerinin tamamını, kesintisiz, komisyonsuz ve vade süresiz işletmelere aktaran Hepsiburada, buna ek olarak satıcılara reklam ve tanıtım desteği sağlıyor. Bölgeden, platformda satış yapan işletmelere e-ticaret, satış ve pazarlama gibi konularda online eğitimler de sunuluyor.

KADINLARDAN 72 MİLYON TL'LİK İŞ HACMİ

2017'den itibaren yürüttüğü "Girişimci Kadınlara Teknoloji Gücü Programı" ile binlerce kadın girişimciyi destekleyen Hepsiburada, deprem bölgesindeki girişimci kadın ve kadın kooperatiflerine de destek veriyor. Deprem bölgesinde faaliyet gösteren ve Hepsiburada platformu üzerinden satış yapan 1800 girişimci kadınla kadın kooperatifleri deprem felaketinin ardından ilk 3 ayda 72 milyon TL'lik net ciro elde etti. Net ciro sıralamasında Adana ilk sırada yer alırken, Adana'yı Diyarbakır, Hatay ve Şanlıurfa takip etti.