Depremin yaralarını girişimciler sarıyor

Kale Grubu, sosyal girişimlerle oluşturduğu dayanışma ağıyla deprem bölgesinde kalıcı iyileşmeye katkıda bulunuyor. Bir yıldır sosyal girişimcilerle sürdürülen çalışmalarla kadın, çocuk ve engellilerin sosyal hayata uyumu güçlendi.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ilk gününden itibaren insan ve sosyal fayda odaklı çalışmalarla sahada olan Kale Grubu, bir yıldır sosyal girişimcilerle sürdürülen çalışmalarla kadın, çocuk ve engelli bireylerin hayatlarına dokundu. Grup; Anlatan Eller, Erişilebilir Her Şey, Tospaa, BlindLook, Roof Coliving, Microfon, This is Mana ve Joon'un aralarında bulunduğu sosyal girişimcilerle bir dayanışma ağı oluşturarak insan ve mekan odaklı projelerin hayata geçirilmesi için destek verdi. Topluluk Destek Programı altında desteklenen sosyal girişimler, çevik ve işbirliğine açık yapıları, sorun çözme kapasiteleriyle toplumsal fayda yaratmada önemli bir rol oynadı.

7 PROJEYE 2 MİLYON TL

Kale Grubu, geçen yıl başlatılan Topluluk Destek Programı ile deprem bölgesine yönelik projelerini hayata geçirmeleri için 7 projeye toplam 2 milyon TL değerinde maddi destek sağladı.

SÜRDÜRÜLEBİLİR YARDIM

Deprem bölgesindeki yaşamın yeniden canlanması, insanların hayata kaldığı yerden devam edebilmesi için sürdürülebilir bir yardım stratejisi oluşturduklarını belirten Kale Grubu Başkanı ve CEO'su Zeynep Bodur Okyay, "Bu depremin izleri öyle birkaç ayda, birkaç yılda silinebilecek cinsten değil. Uzun bir yolumuz olduğunu biliyoruz. Toplumsal Destek Programı bunun ilk adımı. Kale Grubu olarak bölgede hayatı canlı tutacak, insanları hayata bağlayacak projeler geliştirmeye, umudun peşinde olmaya devam edeceğiz" dedi.

17 MART'A KADAR BAŞVURULABİLECEK

Kale Grubu'nun 2017 yılından bu yana düzenlediği İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Programı için bu yılki başvurular 1 Şubat tarihinde başladı. Toplumsal ya da çevresel problemlere bir çözüm getiren ve bunu sosyal girişime dönüştürenlerin katılabildiği yarışmada başvuru süreci, 17 Mart'a kadar devam edecek. Erken Aşama, İleri Aşama, İş Birliği ve Gençlik Kategorileri kapsamında yapılacak başvurular, ibrahimbodurodulleri.com internet sitesi üzerinden kabul edilecek.

İŞTE O SOSYAL PROJELER

ENGELLİLERİN HAYATI KOLAYLAŞTI

ERİŞİLEBİLİR HER ŞEY

'Sen De Anlat Sen De Öğren, Bağımsızlıkla Güçlen' projesiyle deprem sonrası engelli olan bireylere yönelik travmanın hafifletilmesi için psikososyal destek ve afet sonrası yaşama adaptasyon süreçlerini kolaylaştırmayı amaçlıyor.

ANLATAN ELLER

Anlatan Eller Dijital Okulu aracılığıyla oluşturulan acil iletişim ve dayanışma ağı sayesinde deprem bölgesinde yaşayan sağır bireylere ulaşılıyor. Psikososyal destek sağlanan sağır bireylerle aktif iletişimde kalınarak, anlık ihtiyaçları için de işbirlikleriyle çözümler üretiliyor.

BLINDLOOK

Projeyle 30 ilden 30 görme engellinin afet simülasyon noktalarında uygulamalı olarak eğitilmesi, görme engellilerin yararlanabileceği bir afet korunma rehberinin yayınlanması ve toplumsal bilgilendirme raporu hazırlanması hedefleniyor.

TOSPAA

Kahramanmaraş ve bölgedeki diğer illerde okul öncesi ve ilkokul çocuklarının afet sonrası koşullarından dolayı aksayan eğitim süreçlerini ve oluşan eğitimdeki eşitsizlikleri gidermeye yönelik faaliyetlerde bulunuyor.

YEREL ÜRETİCİLERE DESTEK SAĞLADILAR

ROOF COLIVING

'Yer Yapanlar: Kamusal Alanlarda Gençlik Katılımı' projesiyle Hatay ve Adana'da yaşayan 17-25 yaş arası özellikle depremzede gençlere yönelik sosyal kültürel aktivitelerin düzenlenmesini; bu mekanların yaratılmasıyla insanların psikolojik olarak daha iyi hissetmelerini ve toplumda dayanışma ve birlik hissi yaratmayı amaçlıyor.

MICROFON

Deprem öncesinde Hatay'da ikamet eden ve buradaki üniversitelerde okuyan, deprem sonrasında ise aile bireylerinden birini kaybetmiş ve yaşadığı bina ağır hasar görmüş öğrenciler hedefleniyor. Proje kapsamında öğrencilere ihtiyaçları için nakdi burs yardımı, eğitim içeriklerine erişim ve destek topluluğu ile iletişim desteği veriliyor.

THIS IS MANA & JOON

İşbirliği içindeki bu iki sosyal girişim, 'Zinciri Onarmak' projesiyle depremden etkilenen yerel üreticilere, kadın kooperatiflerine, sosyal girişimcilere ve yerel üreticilere destek olmayı amaçlıyor. Yıkılan mekanları, kaybolan tedarik zincirlerini yeniden oluşturmak, gelir kayıplarını azaltmak, bu yolla bölgedeki ekonomik hareketliliği canlandırmak hedefleniyor.