Akşam Gazetesi
Kahramanmaraş merkezli olarak 6 Şubat'ta yaşanan depremlerin ikinci çeyrekte ortaya çıkan ağır etkilerine rağmen Türkiye büyüme performansını sürdürüyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yılın ikinci çeyreğine (nisan-haziran) ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) sonuçlarını açıkladı. Buna göre, Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 3.8 büyüdü. Büyümede hanehalklarının tüketim harcamalarının ikinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15.6 artışı da etkili oldu. Büyüme verilerini değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Türkiye ekonomisi 2023 yılının ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre reel yüzde 3.8 büyürken, mevsimsel düzeltilmiş GSYH büyümesi bir önceki çeyreğe göre yüzde 3.5 olmuştur. Sıkı küresel finansal koşullar ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1.8 daralan küresel ticarette rağmen deprem felaketinin ekonomik etkilerini telafi etmeye çalıştığımız yılın ikinci çeyreğinde ekonomimiz güçlü büyüme performansına devam etmiştir" dedi.
YIL SONU YÜZDE 4
Kısa vadede önceliklerinin makro-finansal istikrar ve daha dengeli büyüme olduğunu kaydeden Bakan Şimşek, "Son 12 ayda yarım milyonun üzerinde istihdam sağladık. Bununla birlikte net ihracat büyümeyi 6.3 puan aşağı çekti. Bu durum, ekonomide yeniden dengelenme ihtiyacı için para politikasında normalleşmenin ve mali disiplinin zaruri olduğunu ortaya koyuyor. Zorlu koşullara rağmen 2023 yılında reel büyümenin yüzde 4'ün üzerinde olması bekleniyor. Yani küresel büyüme oranının yaklaşık 1.4 katı düzeyinde" diye konuştu.
İç ve dış talep dengesinin yeniden tesisi için tedbirler almaya ve uygulamaya devam ettiklerini belirten Şimşek, "Kaynakların tüketimden çok yatırım, istihdam, üretim ve ihracata aktarılmasını önceliklendiriyoruz. Uyguladığımız politikaların makro finansal istikrar üzerindeki olumlu etkilerini görmeye başladık" dedi.
G20'DE ÜÇÜNCÜ OLDUK
Türkiye, yılın ikinci çeyreğinde kaydettiği yüzde 3,8'lik büyümeyle Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkeleri içinde en yüksek oranda büyüyen ikinci, G20 (dünyanın en büyük 20 ekonomisi) ülkeleri arasında da üçüncü ülke olmayı başardı. Türkiye, bu yılın nisan-haziran döneminde sergilediği performansla ekonomik büyümesini 12'nci çeyreğe taşıdı. OECD ülkeleri arasında Kosta Rika, bu yılın nisan-haziran döneminde geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5.1 büyümeyle ilk sırada yer aldı. Bu ülkeyi yüzde 3.8 ile Türkiye, yüzde 3.5 ile Meksika izledi. İkinci çeyrek büyüme verisi açıklanan G20 ülkeleri içinde de büyüme oranı en yüksek ülke yüzde 6.3 ile Çin olarak kayıtlara geçti. Bu ülkeyi yüzde 4.9 ile Endonezya, yüzde 3.8 ile Türkiye ve yüzde 3.5 ile Meksika takip etti. Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin büyüme oranlarına bakıldığında ise İrlanda ilk sırada yer alırken, Türkiye ve Portekiz sırasıyla bu ülkeyi izlediler.