Depreme rağmen Türkiye kesintisiz büyüyor

Türkiye ekonomisi, yılın ilk çeyreğinde yüzde 4 büyüdü. 11 çeyrek üst üste büyüme kaydeden Türkiye ekonomisi, OECD ülkeleri içinde en yüksek oranda büyüyen ikinci, G20'de de üçüncü ülke olmayı başardı.

Akşam

Türkiye ekonomisi, Kahramanmaraş merkezli depremlerin de yaşandığı yılın ilk çeyreğinde beklentileri aşarak yüzde 4 büyüdü. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkeleri içinde en yüksek oranda büyüyen ikinci, G20'de de üçüncü ülke olmayı başardı. Türkiye bu hızla Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre üretim yöntemiyle GSYH tahmini, ilk çeyrekte cari fiyatlarla geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 84.4 artarak 4 trilyon 631.8 milyar lira oldu. GSYH'nin dolar bazında ise 245 milyar 464 milyon dolar olarak gerçekleşti.

TÜKETİM DURMADI

Büyümenin önemli bir bölümü depremin de etkisiyle kamu ve sosyal yönü ağırlıklı hizmetler ile bankacılık kesiminden geldi. İlk çeyrekte hizmetler sektörü yüzde 12.4, finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 11,2, gayrimenkul faaliyetleri yüzde 1.4 büyüdü. Tarım sektörü yüzde 3.8, sanayi ise yüzde 0.7 küçüldü. Nihai tüketim harcamaları 2023 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 16.2 arttı.

11 ÇEYREK KESİNTİ YOK

Böylece Türkiye ekonomisi Kovid-19 salgını tedbirlerinin uygulandığı 2020 yılının ikinci çeyreğinden sonra üst üste 11 çeyrek büyümüş oldu. Türkiye'nin yüzde 4'lük büyüme oranı diğer ülkelerle karşılaştırıldığında, ülkenin AB ve OECD ülkeleri arasında ikinci, G20 ülkeleri arasında da üçüncü sırada yer aldığı görüldü. OECD ülkeleri arasında İrlanda, bu yılın ocak-mart döneminde geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 6,4 büyümeyle ilk sırada yer aldı. OECD ülke ekonomilerinin birinci çeyrekte ortalama büyümesi yüzde 1,5 olarak tahmin edildi. İlk çeyrek büyüme verisi açıklanan G20 ülkeleri içinde de büyüme oranı en yüksek ülke yüzde 5 ile Endonezya oldu. Bu ülkeyi yüzde 4,5 ile Çin, yüzde 4 ile Türkiye, yüzde 3,9 ile Suudi Arabistan takip etti. Ekonomistler, bu yılın birinci çeyreğinde Türkiye ekonomisinin yüzde 3,74 büyüyeceğini öngörmüştü. Bu arada işgücü ödemelerinin gayrisafi katma değer içerisindeki payı geçen yılın birinci çeyreğinde yüzde 31,1 iken, bu oran 2023 yılında yüzde 38,0 oldu. Bu artışta Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili düzenlemelerinin yürürlüğe girmesiyle birlikte, kıdem tazminatı ödemelerinin önemli ölçüde artış göstermesi etkili oldu.

'REFAHI İLERİ TAŞIYACAĞIZ'

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye'nin, Avrupa Birliği (AB) ve OECD ülkeleri arasında büyüme hızında ikinci sırada olduğuna dikkat çekerek "Seçim belirsizliğinin ortadan kalktığı önümüzdeki dönemde, vatandaşlarımızın refah seviyesini daha ilerilere taşımaya kararlılıkla devam edeceğiz" dedi. Nebati "Zorlu dış konjonktürün yanı sıra deprem felaketini de yaşadığımız bu dönemde yatırım, üretim ve istihdamdan asla taviz vermedik. Mali disiplinle elde ettiğimiz mali alan sayesinde, depremin yaralarını telafi ediyoruz" diye konuştu.

EKONOMİSTLER: YILLIK % 3.5 BÜYÜRÜZ

Econs Kurucu Ortağı ve Ekonomist Ferhat Yükseltürk: Yılın genelinde büyüme performansı, yüzde 3.5-4 bandında olur.

Ekonomist Haluk Bürümcekçi: 2023 yılı için yüzde 3 üzeri büyüme bekliyoruz.

OECD'DE İKİNCİ SIRAYA OTURDU

Ülkeler Büyüme (%)

İrlanda 6.4

Türkiye 4.0

İsrail 4.0

Kosta Rika 4.0

İspanya 3.8

Meksika 3.7

Kolombiya 3.0

Portekiz 2.5

Norveç 2.4

Hollanda 2.1

Kanada 2.1

Avusturya 1.8

İtalya 1.8

ABD 1.6

OECD 1.5

Finlandiya 1.4

Belçika 1.3

Japonya 1.3

Güney Kore 0.9

Slovakya 0.9

Fransa 0.8

Slovenya 0.7

İsveç 0.4

Letonya 0.3

İngiltere 0.2

Çekya -0.4

Almanya -0.5

Şili -0.7

Litvanya -3.6