ARZU KURUM
Konutta son günlerde tüketici alışkanlığı eğilimde değişim gözleniyor. Depremin hemen ardından konut alım satımında ilk sorulan 'depreme dayanıklı mı?' sorusunun yerini yeniden 'fiyatı ne kadar?' sorusu almaya başladı. Konuyu değerlendiren sektör temsilcileri, "Artık kimse depremden söz etmiyor, özellikle yeni yapılarda sorgulama yok, konutta herkes fiyata döndü" diyor.
HIZINI KAYBETTİ
Hava Kent Yapı Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Çavuş, deprem 6 Şubat'ta gerçekleştikten sonra ilk 16 günde telefonlarının susmadığını, 17'nci gün itibarıyla ise normale döndüğünü söyledi. Şu sıralar kimsenin depremden söz etmediğini belirten Çavuş, özellikle yeni yapılarda sorgulama olmadığını, konutta herkesin fiyata döndüğünü söyledi. İnsanların artık deprem konusunu hiç telaffuz etmemeye başladığını belirten İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa da "Unutulmadı ama o ilk andaki hızını kaybetti diyebiliriz. İnsanlar hala depreme dayanıklı olup olmadığını veya binalarda bu tip tespit olup olmadığını sorguluyor. 10-15 yıllık binalarda çok bir problem gözükmüyor. Vatandaşın öyle bir hassasiyeti yok ama eski binalarda soruyorlar" diye konuştu.
SEVİYE NORMALLEŞEBİLİR
Depremin etkisinin zaman içerisinde azalmaya başlamakla birlikte hâlâ devam ettiğini belirten Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam ise "Rakamlarda seçimlerden dolayı bir durağanlık vardı. Seçim sonrası beklenti yüksek. Fiyatlar kiralık ve satılıklarda belli bir seviyeye çıktı. Düşmesiyle ilgili bir umudum yok ama normal seviyede gidebilir" dedi.
GÜNCEL TUTULUYUR
Konuya farklı yaklaşan İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Nazmi Durbakayım da "Ben unutulduğuna katılmıyorum. Depremle ilgili belli bir bilinç oluştu. Her geçen gün tüketici sorguluyor. Fiyatın dışında depremin önceliği var. Deprem güvenliği olmayan binaların fiyatları alıcıyı enterese etmiyor" diye konuştu. Hükümetin depremi gündemde tuttuğunu ve medyanın da sık sık işlediğini dile getiren Durbakayım, "Biz de sivil toplum kuruluşları olarak güncel tutuyoruz" dedi.
EVLER ERİŞİLEBİLİR OLMALI
Seçimin kısa bir dönem için her şeyin önüne geçtiğini belirten Nazmi Durbakayım, "Seçim bitti artık normal gündemimize dönüyoruz. Birinci öncelik konutun erişilebilir olması. Yeterli konut üretimi, riskli binaların kentsel dönüşümünün daha etkin bir şekilde halledilmesi ana konular olacak" dedi.
2 MİLYON YAPI HASAR ALDI
Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı'nın, 6 Şubat'ta gerçekleşen Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli 7.7 ve 7.6'lık depremler ile 20 Şubat'ta yaşanan Hatay Yayladağı merkezli 6.4'lük depremlerin meydana getirdiği maddi kayıplarla ilgili bir raporuna göre; depremden etkilenen 11 ilde toplam 5 milyon 649 bin 317 konut bulunuyordu. Bu konutlardan 518 bin 9'u 'acil, ağır, yıkık' olarak nitelendirilirken, 131 bin 577'si 'orta hasarlı', 1 milyon 279 bin 727'si ise 'az hasarlı' olarak belirlendi. Toplamda 1 milyon 929 bin 313 konutun hasar aldığı ortaya çıktı.