Deprem korkusuyla mobil evlere ilgi katlandı

173 binin üzerinde binanın yıkıldığı depremler sonrasında güvenli yapılara olan ilgi arttı. Yürüyen ev olarak bilinen tiny house ve konteyner ev siparişleri ikiye katlandı. Üreticiler 2 ila 6 ay sonraya gün veriyor.

Özgül Öztürk

Kahramanmaraş merkezli 11 ilde meydana gelen depremlerde 170 binin üzerinde bina yıkılırken 100 binlerce kişi evsiz kaldı. Deprem olacak endişesi yaşayan büyükşehirlerdeki vatandaşlar ise bu dönemde güvenli yapılara taşınmaya başladı. Depreme karşı dayanıklılığı, taşınabilir özelliği ve daha uygun fiyatlı olmasıyla bilinen tiny Houselarla, konteyner ve prefabrik evlere olan ilgi bu dönemde yükseldi. Gayrimenkul Uzmanı Şenay Araç Demir'in verdiği bilgiye göre deprem sonrasında büyükşehirde oturan vatandaşlar merkezi bölgelerdeki çok katlı yapılardan Çatalca ve Silivri gibi merkeze yakın ilçelerdeki villalara taşınmaya başladı. Sabit yapılar yerine doğayla başbaşa bir yaşam arayanların ise conteyner ev ve tiny house kurmak için arsa almaya başladığını anlatan Demir şunları kaydetti:

ARSA ARAYANLAR ARTTI

"Kentsel dönüşüm kolay bir süreç değil. Bir site 1.5- 2 yılda inşa edilirken, dönüşüm süreci 3 yılı buluyor. Bu nedenle evinin sağlamlığına güvenmeyenler Çatalca'da, Silivri'de arsa, tarla alıp üzerine taşınabilir ev koyuyorlar." Tiny house üretici Vagoon House'un kurucusu Cem Demirer de depremin ardından tiny house talebinde yüzde 200 artış olduğunu söyledi. Eskiden yazlık ve ya kafa dinleyecek mekan olarak kullanılan tiny house'ların şu anda bir çok kişi tarafından yaşam alanına çevrildiğini ifade eden Demirer, "Özellikle İzmir, İstanbul ve deprem bölgesinden talep alıyoruz. Biz ayda 15-20 tiny house üretiyoruz. Yıllık ortalama 200 adet kapasitemiz var. Ancak bu yıl bu rakamların üzerine çıkacağız. Şu anda stok haricindeki tiny house'ları 2.5-3 ayda teslim edebiliyoruz" dedi.

FİYATLAR % 20 YÜKSELDİ

Kocaeli Gebze'deki fabrikasında prefabrik ev üreten İdeal Ev, deprem bölgesinden gelen yoğun talep nedeniyle bireysel siparişlere bir müddet ara verdiğini, diğer bölgelerden gelen taleplere 6 ay sonra yanıt verebileceğini açıkladı. Sipariş yoğunluğu nedeniyle telefonla bilgi vermeyen firma, vatandaşlardan gelen talepler için WhatsApp üzerinden bilgilendirme yapıyor. Sektör temsilcileri "Çelik başta olmak üzere yurtiçi ve yurtdışından temin ettiğimiz girdi maliyetlerimizde yüzde 20 artış oldu. Bunu fiyatlarımıza yansıtmak zorunda kaldık" dediler.

FİYATLARI 30 İLA 40 BİN EURO ARASINDA

Tekirdağ'da çelik, prefabrik yapıların yanı sıra tiny house üretimi yapan Adalı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Adalı da depremde evi zarar görenlerin ve olası bir İstanbul depreminden endişe edenlerin son 20 gündür, tiny house ve prefabrik taleplerinde ciddi artış olduğunu söyledi. Normal dönemde ayda 5 tiny house üretirken, şu an bu sayının 15'e yükseldiğini anlatan Adalı şunları kaydetti: "Ayrıca ayda 1000 metrekare prefabrik üretim ve montaj kapasitemiz var. Tiny house'ların ortalama teslim süresi 60 günü buluyor. 300 metrekarelik bir prefabrik ev ise 15 günde montaj aşamasına çıkıyor. Prefabrik evlerin metrekare fiyatı 4 bin TL ila 6 bin TL arasında değişiyor. Tiny Houseların fiyatı ise 30 bin ila 40 bin euro arasında değişiyor."

TINY HOUSE'UN AVANTAJLARI

* Düşük maliyet

* Tekerlekleri sayesinde hareket özgürlüğü

* Doğayla içiçe ve çevre dostu

* İmarsız arsa çözümü

* Depreme karşı dayanıklı

KONTEYNER EVLERİN AVANTAJLARI

* Optimum maliyet

* Hızlı teslimat

* Özelleştirilebilir tasarımlar

* Isı ve Ses Yalıtımı

* Geliştirilebilir özellikler

* Depreme karşı dayanıklı

PREFABRİK EVLERİN AVANTAJLARI

* Yapım kolaylığı

* Uygun fiyat

* Her iklim koşuluna uygun

* Portatif

* Depreme karşı güvenilir