Borsada, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından artan risk algısıyla yaşanan dalgalı dönem geride kalırken, etkisi de önceki depremlere göre sınırlı oldu. Alınan önlemler sayesinde deprem fiyatlaması biterken borsa 'dengeli' bir sürece girdi. Önceki depremlere göre Depremin ilk gününde yüzde 1.35, ikinci gününde de yüzde 8.62 gerileyen borsa çarşamba günü açılışın ardından oluşan sağlıksız fiyat hareketleri nedeniyle 5 işlem günü tatil edilmişti. Borsa İstanbul 15 Şubat'ta işlemlere başlamadan önce, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Borsa İstanbul ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) aldığı önlemler açıklandı. Alınan önlemlerle hisse geri alımında bürokratik süreçler kısaltıldı, Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) devlet katkısı fonlarının asgari hisse bulundurma yükümlülükleri artırıldı, şirketlere hisse geri alım kolaylığı getirildi. Bu kapsamda şirketler 25 milyarı aşan geri alım programı açıkladı.
5000'İN ÜZERİNDE KALDI
Depremden sonra alınan önlemlerle tekrar işleme açıldığı 15 Şubat Çarşamba günü yüzde 9.88 değer kazanan BIST 100 endeksi, perşembe gününe yüzde 7'den fazla yükselişle başlamasına karşın kazançlarının önemli bir kısmını geri vererek günü 1.17 artışla tamamladı. Geçen hafta da dengelenme çabalarının öne çıktığı gözlemlenen borsa, haftalık bazda yüzde 0.63 artışla 5.058 puana çıkarak deprem öncesi seviyenin üzerinde kalmaya devam etti. Bu arada özellikle deprem bölgesinde bulunan şirketler söz konusu durumdan görece daha fazla etkilenirken, hasar tespit çalışmaları sona erene kadar bazı şirketlerin borsada işlem görmesine ara verildi. Bu kapsamda Sasa, Bossa, Bilici Yatırım, Sanko ve Rubenis Tekstil, fabrikalarında önemli bir hasar oluşmadığını ve üretimin devam ettiğini duyurmuştu.
BORSA HANGİ DEPREMDE NASIL TEPKİ VERDİ?
■ 17 AĞUSTOS 1999: Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde meydana gelen deprem nedeniyle Borsa İstanbul 7 iş gücü boyunca işleme kapatılmıştı. BIST 100 endeksi, 26 Ağustos'ta işleme açılmasının ardından önceki kapanış seviyesine göre yüzde 10.4 gerilese de ertesi gün bu kayıplarının bir kısmını telafi etmiş ve yüzde 1.4 yükselmişti. Borsa depremin ardından geçen bir aylık sürede yüzde 6.4 artıya geçmişti.
■ 23 EKİM 2011: Van'ın Erciş ilçesinde meydana gelen deprem sonrası ise sınırlı tepki vermiş ve 24 Ekim 2011'de günlük bazda yüzde 0.9 gerilemişti. 23 Kasım'a kadar geçen bir ayda ise bölgede yeni depremlerin yaşanması ile yüzde 10'un üzerinde düşüş kaydetmişti.
■ 24 OCAK 2020: Elazığ'da meydana gelen deprem öncesi tarihi zirvelerinde seyreden borsada günlük kayıp yüzde 0.3 düzeyinde gerçekleşirken, endeks haftalık bazda yüzde 2.5 ve aylık bazda yüzde 6'yı aşkın değer kaybetmişti.
■ 30 EKİM 2020: İzmir'dekti depremde borsa günlük bazda yüzde 1.3 değer yitirmişti. Endeks haftalık bazda kayıplarını telafi ederek yüzde 7.2 artış kaydederken, aylık bazdaki yükseliş yüzde 15.4 olmuştu.