Deprem dünya pamuk ipliği fiyatını sarstı

Kahramanmaraş pamuk ipliği sektöründe dünyanın sayılı şehirlerinden biri olarak öne çıkıyor. Kentte deprem nedeniyle yaşanan sıkıntı diğer üretici olan ülkelerde de etkisini gösterdi. Özbekistan, Kırgızistan, Pakistan ve Hindistan'da pamuk ipliğine 60-70 sent zam yapıldı.

Türkiye'nin iplik ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayan Kahramanmaraş'ta, depremin ardından iplik üretim tesisleri de büyük darbe aldı. Geçen yıl 65 iplik fabrikasından 48 ülkeye 335 milyon dolarlık pamuk ipliği ihracatı yapan kentte, üretim durma aşamasına geldi. Dünya pamuk ipliği ticaretinde de önemli bir yere sahip olan Kahramanmaraş'ta yaşanan bu sıkıntı da dünyada pamuk ipliği fiyatlarının artmasına neden oldu. Türkiye pamuk ipliği ihracatında yüzde 30, dünya iplik ihracatında ise yüzde 1.3'lük paya sahip olan kentteki tesislerin hızla ayağa kaldırılması için çalışma yürütülüyor. Kahramanmaraş Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Narlı, büyük bir felaket yaşadıklarını, en fazla hasarın ise Kahramanmaraş, Hatay ve Adıyaman'da olduğunu söyledi. Depremin ilk saatlerinde borsa binasını halka açtıklarını ifade etti.

30 MİLYAR DOLAR KATKI

Kahramanmaraş'ın büyük bir sanayi şehri olduğunu belirten Mustafa Narlı, kentin sanayisini düzeltmek için çalıştıklarını söyledi. Kahramanmaraş'ın ülke ekonomisinde 30 milyar dolarlık bir hacme sahip olduğunu belirten Narlı, "Bu şehir, Hatay, Adıyaman, Urfa, Diyarbakır, Batman, Cizre ve bu bölgenin pamuğunun tamamını kullanan bir şehir. Pamuk ipliğinin % 55'ini üreten bir şehir. Biz bu şehri ayağa kaldıracağız. Devletimizin de desteklerini bekliyoruz" dedi.

60-70 SENT ZAM YAPTILAR

Kahramanmaraş'ın pamuk ipliği sektöründe dünyanın sayılı şehirlerinden biri olduğunu, üretimdeki duruşun ardından arz talep dengelerinin değiştiğini, rakiplerin fiyat yükselttiğini ifade eden Narlı, "Özbekistan, Kırgızistan, Pakistan, Hindistan depremin olduğu gün ve bir gün sonrasında pamuk ipliğine 60-70 sent zam yaptı" diye konuştu. Narlı, kentin çelik, kuyumculuk, ayakkabı gibi sektörlerde de söz sahibi olduğunu, 28 bin esnafın da depremden zarar gördüğünü kaydetti.

BERABER YÜRÜYECEĞİZ

Vatandaşların kendilerine sürekli bir şeyler sorduğunu belirten Narlı, şunları kaydetti: "Herkes bir şey istiyor. Dükkanı, evi, bahçesi yıkılmış. Yani hiçbir şeyi kalmamış. Ne yapacağız? Hem teselli edeceğiz hem onlarla beraber yürüyeceğiz."

'CAZİBE MERKEZİ' YAPILMALI

Bu süreçte devletten destek beklentilerinin olduğunu belirten Mustafa Narlı, "Kahramanmaraş'ın bir cazibe merkezi haline getirilmesini istiyoruz. Verilen enerji desteğinin yeni yatırımların yanı sıra mevcut tesislerimize de verilmesini talep ediyoruz" dedi.