Deprem bölgesine 500 milyon euro

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile arasında imzalanan mutabakat zaptıyla, EBRD tarafından deprem bölgesine 500 milyon euro'luk yeni finansman desteği verilecek.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) deprem bölgesine 500 milyon euro'luk finansman desteği sağlayacak. Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye gelen EBRD Birinci Başkan Yardımcısı Jürgen Rigterink ve başkanlığındaki heyet, dün Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüştü. Görüşmede, Türkiye'nin ekonomi programı ve banka ile güçlü işbirliğinin yanı sıra EBRD'nin deprem bölgesine yönelik finansman desteği ele alındı. EBRD ile bakanlık arasında 500 milyon euro'luk yeni finansman desteğinin mutabakat zaptı da imzalandı.

BELEDİYELER KULLANACAK

İller Bankası aracılığıyla belediyelere su, içme suyu, kanalizasyon, katı atık ve ulaştırma sektörlerinde kullandırılacak desteğin, 2024 ve 2025 yıllarında sağlanması öngörülüyor. EBRD, 6 Şubat depremlerinin ardından ilk destek veren uluslararası finans kuruluşları arasında bulunurken, bölgenin yeniden imarı için kamu ve özel sektöre 1.5 milyar euro finansman paketi açıklamıştı. Bu çerçevede, deprem bölgesindeki özel sektör projelerine, KOBİ'lere ve yerel bankalara 800 milyon euro finansman sağlandı. 6 Şubat depremlerinden etkilenen bölgelerin yeniden imarı için uluslararası kuruluşlardan uygun koşullu dış finansman sağlanmasına ilişkin çalışmalar devam ediyor. Bugüne kadar bu kapsamda yaklaşık 3 milyar dolar kaynak sağlandı.

GAZİANTEP'E ZİYARET

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Nevzat Şatıroğlu, Gaziantep'te EBRD yetkilileriyle bir araya geldi. Toplantıda, dünyada yaşanan iklim değişikliği ve Gaziantep'e etkileri ile bu konuda belediyenin yürüttüğü çalışmaları anlatan sunum yapıldı. Şatıroğlu, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin pek çok projesinin finansmanının EBRD'den sağlanmış olmasını önemsediklerini söyledi. Jürgen Rigterink ise EBRD olarak Türkiye'ye her yıl ciddi yatırımlarda bulunduklarını belirtti.

Mehmet Şimşek himayesinde bakanlık ile EBRD arasında gerçekleştirilen mutabakat zaptına, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Osman Çelik ile Jürgen Rigterink imza attı.