Akşam Gazetesi
Kahramanmaraş merkezli olarak 6 Şubat'ta yaşanan ve 11 ili etkileyen depremlerin maddi hasarı 100 milyar doları buluyor. Türkiye kendi imkanları ile yaralarını sarmaya çalışırken, Dünya Bankası'ndan da destek geldi. Dünya Bankası depremden etkilenen bölgelerde kırsal konutların ve temel kamu hizmetlerinin yeniden tesisine yardımcı olmak için Türkiye'ye sağlanacak 1 milyar dolarlık finansmanı onayladı. Bu, Dünya Bankası'nın Türkiye'ye tek seferde sağladığı en büyük finansman paketi özelliğini de taşıyor.
TOPARLANMA BİRKAÇ YIL SÜRER
Dünya Bankası'ndan yapılan açıklamada, 'Türkiye Deprem İyileştirme ve Yeniden İnşa Projesi'nin sağlık hizmetlerinin yeniden tesis edilmesine, hasar gören veya tahrip olan belediye altyapısının yeniden inşasına yardımcı olacağı ifade edildi. Proje faaliyetlerinin depremden en fazla etkilenen ve yaklaşık 14 milyon insanın yaşadığı 11 ili kapsayacağı kaydedilen açıklamada görüşlerine yer verilen Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, "Bu devasa yıkım sonrasında devam eden çabaların birkaç yıl süreceğini ve önemli miktarlarda kaynak gerektireceğini iyi biliyoruz. Bu yolculukta, Türkiye'nin yanında olacağız ve etkilenen toplulukların yeniden inşasına yardım edeceğiz" dedi.
İŞLETMELERE 450 MİLYON DOLAR
Bu arada Dünya Bankası, depremlerden etkilenen mikro, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin kapanmasını önlemek ve istihdamlarını korumalarına yardımcı olmak için de 450 milyon dolarlık projesini duyurdu. Projenin Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın garantörlüğünde Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından uygulanacağı bilgisinin paylaşıldığı açıklamada, "Proje, mikro, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin üzerindeki likidite baskılarını hafifletmeyi, faaliyetlerini yeniden başlatmalarına ve işçileri yeniden işe alarak veya depremden etkilenen bölgeyi terk eden işçilerin yerine yenilerini işe alarak istihdamlarını kademeli olarak deprem öncesi seviyelere çıkarmalarına yardımcı olmayı hedeflemektedir" denildi.
GERİ ÖDEMELİ KAYNAK
Proje kapsamında uygun işletmelere giderlerini karşılayabilmeleri için geri ödemeli finansman sağlanacak. Performansa dayalı geri ödemeli finansman, bir yıllık bir başvuru turu süresince 'ilk gelen alır' esasına göre veya fonlar tamamen kullandırılıncaya kadar kullanıma sunulacak. Daha kırılgan grupları desteklemek için, toplam geri ödemeli finansman kaynaklarının yüzde 10'u özel olarak kadınların sahip olduğu veya yönettiği işletmelere tahsis edilecek.
Deprem bölgesinde 850 bin yapı hasar gördü. Bugüne kadar 180 bin kalıcı konutun ihalesi yapıldı. Yıl sonuna kadar 311 bin konut tamamlanarak depremzedelere teslim edilecek.
AFET İLLERİNDE 3 BİN 500 ŞİRKET KURULDU
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) verilerine göre, afetten etkilenen 11 ilde kurulan şirket sayısında önemli düzeyde artış yaşandı. Deprem bölgesinde afetin ardından yani şubat-mayıs döneminde 3 bin 507 şirket ve kooperatif kuruldu. Aynı dönemde 434 şirket ve kooperatif de kapandı. Aylara dağılıma bakıldığında; şubatta 11 ilde kurulan şirket ve kooperatif sayısı 510 iken, kapanan şirket ve kooperatif sayısı 50 oldu. Mart ayında kurulan şirket ve kooperatif sayısı şubat ayına kıyasla yüzde 77.06 artışla 903 olurken, kapanan şirket ve kooperatifler ise yüzde 76 artışla 88 olarak gerçekleşti. Nisanda ise kurulan 923 şirket ve kooperatife karşılık, 124 şirket ve kooperatif kapandı. Mayısta kurulan şirket ve kooperatif sayısı 1171'e yükselirken, kapanan şirket ve kooperatif sayısı ise 172 olarak kaydedildi. Söz konusu aylarda toplam 490 gerçek kişi ticari işletme kurulurken, 571 işletme kapandı.
650 BİN EV, 200 BİN İŞYERİ YAPILACAK
Depremin etkilediği illerde barınma ihtiyacını karşılayabilmek için bir taraftan konteynerler kurulurken bir taraftanda kalıcı konut çalışmaları hızlandırıldı. Dün depremin merkez üssü Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesinde konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, depremin ardından hazırlanan yol haritasını titizlikle takip ettiklerini söyledi. Yıkılan evlerin yerine yeniden yapılabilmesi, depremzedelerin bir an önce kalıcı konutlara geçebilmesi için şantiyeleri gezdiğini dile getiren Özhaseki, şunları kaydetti: "Hızlı davranmaya çalışıyoruz, kolay değil. Karşımıza çıkan tablo şu; yaklaşık 650 bin bağımsız birim ev olarak yapılmak zorunda. 200 bine yakın da işyeri, depo, ahır gibi yerler var. Yani 850 bin bağımsız birimi yapmak durumundayız. Bu şehirlerimizde, bu ilçelerimizde hayatı normale döndürmenin yollarını arayacağız. Onun için çalışıyoruz. Büyük bir acı var ortada. Allah bir daha böyle bir acı hiç kimseye yaşatmasın, hiçbirimize yaşatmasın."