Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerin oda, borsa ve sanayi bölgesi başkanları, bir yandan kendi yaralarını sarmaya çalışırken bir yandan da bölge halkı için seferber oldu. İlde çok ciddi bir hasar olduğunu belirten Kahramanmaraş Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Narlı, yardımların TIR ile değil, dağıtımın daha kolay yapılabileceği minübüslerle gönderilmesi çağrısında bulundu. Bölgede yıkılan fabrikalar olduğunu dile getiren Narlı, "Kendi tesislerim, fabrikalarım da var. Birisine gittim, diğerlerine gidemedim. Şu anda insanların sorunlarıyla uğraşıyoruz. Yemek, battaniye gibi acil ihtiyaçları yönlendiriyoruz. İş insanlarına sesleniyorum, bize TIR'larla değil minibüslerle hızlıca kumanya, battaniye ve tüplü ısıtıcılar göndersinler. TIR'larla gelenlerin dağıtımı çok geç oluyor. İş adamlarına ve sanayicilerimize çağrımız bu malzemeleri bize minibüslerle hızlıca servis yapsınlar. Burada çok ciddi bir yara var, hep beraber saralım" dedi.
PETROL SIKINTISI VAR
Devlet büyüklerine de seslenmek istediğini belirten Narlı, "Burada çok ciddi petrol sıkıntısı var. Bunun da bir an önce giderilmesi önem taşıyor. İnsanlar arabalarına benzin, mazot alsınlar çünkü arabalarda ısınıyorlara" diye konuştu. Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi de şu anda yetkililerin ellerinden gelen tüm gayreti göstermeye çalıştığını belirterek, şunları kaydetti: "Biz de çalışmaları koordinasyon merkezinden takip ediyoruz. Şu anda Kızılay ve AFAD ekipleri gerekli koordinasyonları sağlıyor. Tüm Türkiye'den de yardım malzemesi geliyor. Şehirde şu anda akaryakıt sıkıntısı var. Benzin istasyonlarında insanlar bekliyor."
İstanbul'da deprem bölgesine gidecek yardımların toplandığı Bayrampaşa Semih Erden Spor Salonu'nda da hareketli saatler yaşanıyor.
ELEKTRİK, SU VE GAZ YOK
Adıyaman Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Abdulkadir Çelenk de il genelinde yıkılan konut sayısının çok yüksek olduğunu belirtti. İldeki sanayi tesislerinin durumuna ilişkin de bilgi veren Çelenk, "İlimizde 10 civarında fabrikamız yıkıldı. İl genelinde daha çok konfeksiyon fabrikaları var. Benim de zeytinyağı fabrikam yıkıldı. Uzun süre çalışabilecek durumda değiliz. Elektrik, su ve doğalgaz yok. Vatandaşlarımız da yardım bekliyor. Ekmek ve su gibi acil ihtiyaçlar var. Valiliğimiz çaba harcıyor ancak çok büyük felaketle karşılaştık. İnşallah hep beraber bunu da atlatırız" dedi.
FABRİKALAR DEPREMZEDEYE AÇILDI
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya da il genelinde sanayi tesislerinde ciddi bir sorunun bulunmadığını belirterek, "Tam tersi sanayicilerimiz üretime bir haftalık ara vererek, şu anda fabrikalarını depremde mağdur olanların barınma ve aş ihtiyacı için kullanıyor" diye konuştu. Sanayi tesislerinde küçük çatlaklar dışında hasar olmadığını belirten Kaya, şunları kaydetti: "Hem organize sanayi bölgesi hem de tekstil organize sanayi bölgesindeki tesisler, okullarla birlikte barınma ve gıda ihtiyaçlarını karşılıyor. Fabrikalarımızdan acil siparişi olmayanlar böyle bir destek verdiler. Ülkenin üretimine katılan sanayicilerimiz, bugün de en büyük destekçimiz. Diyarbakır'da çok güzel organize olduk. Şimdi de çevre illere yardım etmeye çalışacağız. Çevre ilerimizde sorun var, diğer oda başkanlarımızla da görüşüyoruz. İş makinelerini oralara yönlendirdik. Devletin tek başına yapacağı işler değil. Sivil toplum kuruluşları, sanayi kuruluşları, AFAD, valilik ve belediye hep birlikte çalışırsak bu sorunun üstesinden geliriz. Parçalı çalışmanın faydası olmaz."
BÜYÜKŞEHİRLERLE GÖRÜŞÜYORUZ
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim, kentte gıda, çocuk maması, çocuk bezi, battaniye ve ısıtıcı ihtiyaçları bulunduğunu bildirdi. Halkın dışarıda toplama merkezlerinde olduğunun altını çizen Yetim, şöyle devam etti: "Bu malzemeleri yetiştiremiyoruz. Devletimiz kendine düşeni yapıyor. AFAD, askeriye ve emniyet güçlerimiz hepsi burada çabalıyor, hiç uyumadılar, bizler de şahit olduk. Onlarla beraberdik. Depremden uzak olan illerden bizim bölgemize gıda ve ekmek, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Adıyaman'a da özellikle ekmek göndermelerini talep ediyoruz. Bizim şehrimizin sıkıntısı yok. Ancak diğer başkanlar orada insanların gıdaya ve battaniyeye ihtiyacı olduğunu söylediler. İstanbul, Antalya ve İzmir başkanlarıyla da görüşüyoruz, ciddi anlamda bölgeye destek çıkmalarını bekliyoruz."
ODA BİNASI YIKILDI, ÇADIRDA HİZMET VERİYOR
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, ilde şu anda fırınların çalışmadığını belirterek, ekmek ve gıda ihtiyacı olduğunu bildirdi. Oda olarak ellerinden geldiğince süreci koordine etmeye çalıştıklarını belirten Sadıkoğlu, "Çevre illerden ekmek ve yiyecek getirterek halkımıza dağıtmaya çalışıyoruz. Fakat çok ciddi hasar var. Binamız ciddi hasar gördü. Ama çadır kurarak bahçede üyelerimizin sıkıntılarına derman olmaya çalışıyoruz" dedi.
KAPASİTE YÜZDE 25
Sadıkoğlu "Çevre illerden gelecek destekleri hızlıca insanlara ulaştırılmasını talep ediyoruz" diye konuştu. Sadıkoğlu, üretimde de sıkıntılar yaşandığının altını çizerek, "Elektrik ve doğalgaz sıkıntı olduğu için üretim durdu. İşçilerimiz de mecburiyetten aileleriyle birlikte zaman geçiriyor. Şu anda üretim yüzde 25 kapasiteyle gidiyor" diye konuştu.
ADANA'DA ÜRETİME ENGEL YOK
Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Bekir Sütçü, Adana OSB'nin elektrik ve doğalgaza ulaşmada herhangi bir sıkıntı yaşamadığını bildirdi. OSB'deki makine, ekipman ve binaların depremden etkilenmediğini ifade eden Sütçü, "Fiziki ekipman olarak üretime engel taşıyan sıkıntı yok. Yüzde 20-25 kapasitede çalışıyoruz" dedi.