Deprem bölgesinde ''fırsatçılık yapıldı'' iddiası: 17 çimentocuya ''ortak fiyat'' soruşturması

Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, deprem bölgesi odağında çimento ve hazır beton sektörü için yürüttükleri incelemeler kapsamında 17 teşebbüs hakkında ‘fiyat' soruşturması başlattıklarını açıkladı.

Akşam

Kurumun ve bünyesindeki Rekabet Kurulu'nun son dönemde, çimento ve hazır beton ile yapı kimyasalları alanında yürüttüğü çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulunan Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, bu sektörlerde fırsatçılara göz açtırmayacaklarını söyledi. Küle, "Deprem bölgesi odağında yürüttüğümüz incelemelerimiz kapsamında 17 teşebbüs hakkında soruşturma başlattığımızın bilgisini ilk kez paylaşmış olayım. Yaptığımız incelemelerde, hakkında soruşturma açılan teşebbüslerin birlikte fiyat tespit ettiklerine ve müşteri paylaştıklarına ilişkin kuvvetli deliller elde ettik ve soruşturma sürecimizi başlattık. Hassasiyetimiz aynı kararlıkla devam ediyor" dedi.

YAPI KİMYASALARI DA VAR

Yapı kimyasalları özelinde yapı malzemeleri sektörüne yönelik de inceleme başlattıklarını belirten Küle, şunları söyledi: "Yapı kimyasalları katkı ve karışımları çimento ve hazır beton sektörlerinde önemli bir girdi olarak kullanılıyor. Yine benzer şekilde fiyatlama stratejilerine yönelik anlaşmaya varıldığına, rekabete duyarlı bilgi değişiminde bulunulduğuna ve ihalelerde danışıklı hareket edildiğine yönelik şüphelerimiz var. Bu kapsamda faaliyet gösteren 14 teşebbüs ve 2 teşebbüs birliğinde yerinde incelemeler gerçekleştirdik. Çimento ve hazır beton sektörlerinde yürüttüğümüz incelemelerin yanı sıra bu sektörlerde önemli bir girdi kalemi olan yapı kimyasalları, kimyasal katkı ve karışım pazarlarında da özellikle deprem sonrası dönemde ortaya çıkmış rekabeti kısıtlayıcı davranışların tespit edilmesi ve gerekli yaptırımların uygulanması önem arz ediyor."

ULUSLARARASI BOYUTLU

Bu incelemenin uluslararası boyutu bulunduğuna da işaret eden Küle, yürüttükleri soruşturmalarda, başta Avrupa Komisyonu Rekabet Genel Müdürlüğü olmak üzere diğer ülkelerin rekabet otoriteleriyle iletişim halinde olduklarını ve görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi. Yapı kimyasallarına yönelik başlatılan incelemenin hazırlık çalışmalarını da bu kurumla işbirliği içinde yaptıklarını belirten Küle, "17 Ekim'de başlattığımız incelemeler, Avrupa Komisyonu ve Birleşik Krallık Rekabet ve Piyasalar Otoritesi ile eş zamanlı yürütüldü" dedi.

ABD, GOOGLE İÇİN YARDIM İSTEDİ

Dijital pazara yönelik aldıkları kararlara dikkat çeken Birol Küle, "Google ile ilgili almış olduğumuz 4 karar var, 2 soruşturma devam ediyor. Tamamladığımız soruşturmaların bir kısmıyla ilgili hâlâ süreci devam eden ülkeler var. Facebook-WhatsApp kararımız ve eski adıyla Twitter kararımızla ilgili de çok soru alıyoruz. Bunlar merak uyandırıyor, yakından takip ediliyor. Örneğin yakın zamanda ABD Temsilciler Meclisi'nden bazı uygulayıcılar, Google yerel arama kararımızla ilgili tecrübelerimizi aktarmamızı istediler" diye konuştu.

OTURDUĞUMUZ YERDEN CEZA VERMİYORUZ

Birol Küle, kurumun para cezalarıyla öne çıkmasıyla ilgili "Hak edene hak ettiği cezayı veriyoruz. Oturduğumuz yerden ceza vermiyoruz. Arka planda çok ciddi, akademik nitelikte çalışmalar yapıyoruz. Yurtdışında bu kadar ses getirmemizin arkasında bu özverili yoğun ve ciddi çalışmalar var. Yurtdışından gelen işbirliği talepleri de bunun en önemli göstergesi" dedi.