Depozito makineleri 6 ile daha kuruluyor

Sakarya'nın ardından 6 ilde daha depozito iade makineleri kurulumu başladı. Bakan Kurum “Depozito Yönetim Sistemi ile artık atıklar doğaya değil DOA'ya gidecek” dedi.

AKŞAM GAZETESİ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı Türkiye Çevre Ajansı (TÜÇA), Sakarya'nın ardından 6 bölgedeki pilot illerde de Depozito Yönetim Sistemi'nin (DYS) makineleri kurulmaya başladı. Çalışmalarla ilgili sosyal medya hesabından paylaşım yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "DOA (Depozitosu Olan Ambalajlar) 7 bölgemize yayılıyor. Depozito iade makinelerimizin kurulumuna; Sakarya'nın ardından; Erzurum, Mersin, Gaziantep, Samsun, İzmir, Konya'da da başladık. Depozito Yönetim Sistemi ile artık atıklar doğaya değil DOA'ya gidecek" dedi.

Sistemin 7 bölgeye yayılması için 24 Haziran–8 Temmuz tarihleri arasında kamu koordinasyon toplantıları gerçekleştirildi. Erzurum, Mersin, Gaziantep, Samsun, İzmir ve Konya'da düzenlenen toplantılarda Türkiye Çevre Ajansı Başkanı Prof. Dr. Ferhat Pirinççi, valiler, büyükşehir ve ilçe belediye başkanları, ticaret ve sanayi odaları yöneticileri ile bir araya geldi. Toplantılarda sisteme ilişkin bilgilendirmeler yapıldı. toplantı düzenlenen bu illerde Depozito İade Makineleri (DİM) kurulmaya başlandı. Makinelerin bir sonraki aşamada 81 ile yayılması hedefleniyor.

MOBİL UYGULAMA İLE KOLAY İADE

Tek kullanımlık ambalajların geri dönüşüme kazandırılmasını hedefleyen sistem ile ambalajlaı 'depozito işareti' ile etiketlendi. Tüketicilerin boş ambalajları kolayca iade edebilmeleri için DOA (Depozitosu Olan Ambalajlar) mobil uygulaması geliştirildi. Android ve iOS uygulama mağazalarında yerini alan bu uygulama, e-cüzdan sistemiyle entegre çalışıyor ve Emlak Katılım Bankası altyapısı üzerinden kullanıma sunuluyor.

SAKARYA'DA 3 MİLYON ADET AMBALAJ TOPLANDI

Sistemin pilot uygulamasının Şubat 2025'te başladığı Sakarya'da 4 ayda yaklaşık 200 ton cam, 20 ton PET, 2 ton alüminyum olmak üzere toplam 3 milyon adet ambalaj toplandı. Bu sayede 175 bin 139 litre su tasarrufu, 239 bin 51 kilovatsaat enerji tasarrufu ve 145 bin 983 kg karbondioksit emisyon azaltımı sağlandı. Projeyle yıllık 25 milyar atık şişenin toplanarak ekonomiye kazandırılması planlanıyor.