Denizler ay-yıldızla donatılıyor:1.633 tekne Türk bayrağına geçti

Bakan Arslan bin 633 teknenin Türk bayrağına geçtiğini belirterek “Sayının 6 bini bulmasını bekliyoruz, denizlerimizi Türk bayrağıyla donatıyoruz” dedi.

Miray ÇİMEN

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Aslan, Türk bayrağına geçecek yat, kotra ve teknelerde KDV oranını yüzde 1’e indiren ve ÖTV’yi sıfırlayan düzenleme sonrasında Türk bayrağına geçen tekne sayısını açıkladı. Arslan, sayının bin 633’e ulaştığını belirterek, “Sektörün istatistiklerine göre 6 bin civarında Türk sahipli yabancı bayraklı tekne var. Bu sayının 6 bini bulmasını bekliyoruz, denizlerimizi Türk bayrağıyla donatıyoruz” dedi. Bakanlar Kurulu kararıyla, Türk bayrağına geçecek yat, kotra ve teknelerde yüzde 8 olan ÖTV sıfırlanırken, yüzde 18 olan KDV oranı ise 1’e düşürülmüştü. 

5.6 MİLYAR LİRALIK DESTEK 

Arslan 2004'ten itibaren sektöre yönelik ÖTV’siz yakıt desteği sağlandığına da işaret ederek, 12 yılda 5.6 milyar liralık ÖTV'nin tahsil edilmeyerek deniz taşımacılığına destek sağlandığını söyledi. Yarım kalan gemi yatırımları için de Kredi Garanti Fonu'ndan  255 milyon lira kefalet sağlandığını belirtti.     

Geçiş için yoğun talep

Çıkarılan kanunla Türk bayrağına geçiş için cazip bir fırsat tanıdıklarını belirten Arslan, “Geçiş formaliteleri, bürokrasisi son derece basitleştirildi, kolaylaştırıldı. Doğrusu umduğumuzdan çok da hızlı bir geçiş süreci yaşıyoruz çok talep var” diye konuştu.

%23 ‘zam’ iddiasına cevap

Ulaştırma Bakanlığı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü geçiş ücretlerine yüzde 23 zam yapıldığına ilişkin haberlerin gerçeği yansıtmadığını ve ücretlere sadece yüzde 2,09'luk BM dolar enflasyonu farkı eklendiği bildirdi.