DEİK Türk diasporasının yol haritasını belirleyecek

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) dünyada 6 milyon üyesi olan Türk diasporasını aktif hale getirmek için yeni yol haritası çıkarıyor. DEİK Başkanı Olpak, “6 ay süren bir çalışma oldu. Sonuçları geliyor” dedi. 

DEİK, önümüzdeki dönemde Türk diasporasını etkin hale getirmek için çeşitli çalışmalara imza atacak. 2 ay önce göreve gelen yeni başkanı Nail Olpak yeni dönem çalışmaları hakkında bilgi vermek amacıyla İstanbul’da bir grup gazeteciyle bir araya geldi. Dünya üstünde 6 milyon kişinin Türk diasporası üyesinin olduğuna işaret eden DEİK Başkanı Nail Olpak, “Fakat yapılan toplantılarda hiç bir zaman bin kişinin katılımını sağlayamadık. Bu konuda çalışmalar yapılıyor. Bizler diasporayı harekete geçirmek istiyoruz. 6 ay süren bir çalışma oldu bu. Sonuçları geliyor. Yol haritamız olacak bu çalışma” dedi.

DAHA EFEKTİF HALE GELECEK

Kurumu daha efektif hale getirmek için çalışacaklarına dikkat çeken Olpak, şu an 136 ülke konseyi, 6 sektör konseyi bir de Dünya Türk İş Konseyi olmak üzere 143 konseye sahip olduklarını anlattı.Devletin seyahat organizasyonlarını organize etme görevinin DEİK’e verildiğini ifade eden Olpak, kurumun Ankara ile başka bir göbek bağının bulunmadığını açıkladı. 

SEÇİMLER 26 ARALIK’TA 

Olpak, iş konseylerindeki üyelik ve seçim sistemini değiştireceklerini söyledi. DEİK’te mevcut sisteme göre bir şirket temsilcisi, şirket adına, 6 bölge iş konseyinden birine üye olabiliyordu. Yeni dönemde ise bölgesel üyelikten ülke bazlı üyeliğe geçilecek. 

ABD’nin boyutu nedeniyle alt konseyler kuruluyor 

ABD İş Konseyi Başkanı Ekim Alptekin’in başkanlığı bırakmak istediğini fakat seçimlere kadar görevde kalmasını sağladıklarını ifade eden Olpak, öte yandan ABD gibi büyük ülkelerin tek konseyle yönetmenin zor olduğunu vurguladı. Bunun için alt konseylerin kurulmasının yolunu açtıklarına dikkat çeken Olpak, ABD’de Florida, Teksas, California ve New York’ta alt konseylerin kurulduğunu dile getirdi. 

Olpak, bu alt konseylerin seçimlerinin ise daha sonra yapılacağını belirtti. DEİK iş konseylerinde Afrika ülkelerinin hareketli olduğuna dikkat çeken Olpak, burada 42 konseyleri olduğunu ve üyelerinin büyük projeler yaptığını anlattı. Kendisinin 2 ay önce göreve geldiğini hatırlatan Olpak, yönetim kurulu üyelerinin 2 yıl daha görevde kalacağını kaydetti. 

Rasyonel sonuç doğurmadı

Yeni dönemde ayrıca Bir şirket 143 iş konseyinin hepsine üye olabilecek fakat, şirketi temsilen 1 kişi en fazla 3 iş konseyinde yer alabilecek. Olpak, mevcut sistemin rasyonel olmayan sonuçlar doğurduğu için değiştirildiğini ifade etti.