DEiK: Hukuk reformuyla yabancı sermaye artabilir

Dış Ekonomik İlişkiler (DEİK) Başkanı Nail Olpak, salgın dolayısıyla geçen yıla dair olumsuz bir tablo beklentisi olduğunu ancak yılın nispeten pozitif bir tabloyla tamamlandığını belirtti.

ŞENAY BÜYÜKKÖŞDERE

Dış Ekonomik İlişkiler (DEİK) Başkanı Nail Olpak, “Elbette sektörel bazda yaşadığımız bazı sorunlar var. Fakat şu an ciro ve zararlar noktasında mart ayına göre çok daha iyi bir konumdayız” dedi. Geçen cuma günü de DEİK Yönetim Kurulu olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la bir araya geldiklerini vurgulayan Olpak, “Bu toplantıda, iş dünyamıza pusula olacak bir yol haritası sunduk” diye konuştu.

ADİL VE HIZLI HUKUK

Kısa vadede iki başlığın ön plana çıktığını vurgulayan Nail Olpak, şöyle konuştu: “Bir tanesi, ‘Çok konuştuğumuz Türkiye algısının güçlendirilmesi’. Bu noktada sermaye iki temel başlığa bakıyor: Hızlı ve adil işleyen, kazanımları koruyan hukuk devleti. Hukuk hızlı olacak, şirketler veya kişiler 20 yıl devam eden davalarla karşı karşıya kalmayacak. İş dünyası olarak baktığımızda bizim açımızdan döviz ve faiz kadar bizi etkileyen önemli bir unsur bunların makul bir aralıkta stabil olması. Hızlı, adil ve kazanımları koruyan hukuk devletiyle öngörülebilir bir ekonomik ekosistem bizim açımızdan kısa vadedeki en önemli önerilerimiz.” Nail Olpak, üzerinde çalışılan hukuk reformunun yabancı yatırımcılar açısından eksiklikleri giderip gidermeyeceğine dair soruya karşılık da, söz konusu reformun ihtiyaca cevap verecek yönde olacağını düşündüklerini kaydetti. 

EYALET TABANLI İLETİŞİM

Türkiye’nin transit ticaretten yeterince pay alamadığını söyleyen Olpak, “Transit ticaret çok önemli. Bunu yapmanın teşvik edici bazı unsurları olmalı” dedi. ABD’de eyalet tabanlı bir iletişim sistemi kurulması gerektiğinin altını çizen Olpak, “Bunun için ABD’de faal Türk şirketleri, Türkiye’de faal Amerikan şirketleriYle onların kongre üyelerinin eyalet ve seçim bölgeleriyle eşleştiren bir çalışma başlattık” dedi.