Değişimin Yeni Paradigmaları tartışılıyor

Yeşil İş Zirvesi yedinci yılında, 60 oturumda, 160’tan fazla konuşmacı ve 75 çözüm ortağıyla İstanbul’da başladı…

Türkiye’nin en güçlü sürdürülebilir iş platformu olan Yeşil İş, yedinci yılında, 160’tan fazla konuşmacı, 60 oturum, 9 kulvar ve 75 çözüm ortağı ile ‘Değişimin yeni paradigmaları’nın tartışıldığı ‘Sürdürülebilir İş Zirvesi’ne dönüştü. 

Sürdürülebilir iş liderlerini bir kez daha İstanbul’da buluşturan Yeşil İş’e, bu yıl, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin ilham verdiği ve bu doğrultuda yürütülen çalışmalar damgasını vurdu. 

Huffington Post’un Etki ve İnovasyon Bölümü Baş Editörü Jo Confino’nun bu yıl da moderatörlüğünü üstlendiği Yeşil İş 2015: Sürdürülebilir İş Zirvesi’nde, Kurumsal Sürdürülebilirlik ve Performans Kriterleri,  Şeffaf Paydaş Diyalogları, Endüstri 4.0, Döngüsel Ekonomi, Kadının Güçlendirilmesi ve Dijital Dönüşüm gibi sürdürülebilir iş dünyasının önemli konuları masaya yatırılıyor. 

Sürdürülebilirlik Akademisi tarafından bu yıl 7.’si gerçekleştirilen Yeşil İş 2015: Sürdürülebilir İş Zirvesi, Park Bosphorus Hotel İstanbul’da başladı. Türkiye’nin en güçlü sürdürülebilir iş platformu olan Yeşil İş, sürdürülebilirlik lideri Jo Confino’nun moderatörlüğünde iş dünyasında değişimin yeni paradigmalarını tartışmaya açtı. 

Yeşil İş, 7. Yılında Türkiye’nin en önemli sürdürülebilirlik platformu oldu

Sürdürülebilirlik Akademisi Başkanı Murat Sungur Bursa, zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, Yeşil İş’in 7. yılında Sürdürülebilir İş Zirvesi’ne dönüştüğünü belirterek, “Daha önceki yıllarda gerçekleştirdiğimiz konferansları, 7. Zirveye hazırlık olarak nitelendiriyoruz. Yeşil İş, onlarca Çalışma Grubu üyesi ve 50’ye yakın Danışma Kurulu üyesinin aylar süren çalışmaları sonucunda şekilleniyor. Bu yıl 160'tan fazla konuşmacı, 60 oturum, 9 kulvar ve 75 çözüm ortağı ile sürdürülebilirlik konusunun tartışıldığı çok büyük bir platform olarak yoluna ‘Sürdürülebilir İş Zirvesi’ olarak devam ediyor” dedi. Bursa, Zirve'nin Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleriyle paralel değerleri benimsediğini ve bu kapsamda uyumlu çalışmalar yürütüldüğünü de vurgulayarak, “1992 yılını milat kabul edersek, yaklaşık 25 yıldır sürdürülebilirliğin hayatın her evresinde nasıl gerçekleştirilmesi gerektiğini tartışıyoruz. Buna rağmen iş hayatında sürdürülemez bir gidişat var. Bu gidişatı değiştirmek için bir araya gelerek, ortak bir platform oluşturmak gerekiyordu. İşte Sürdürülebilirlik Akademisi, bunun için tüm paydaşları bir araya getiriyor. Burada edindiğimiz tecrübeleri kendi iş hayatımıza aktarmamız gerekiyor” diye konuştu.

Confino: “Şu an bir uçurumun kenarındayız, düşünme şeklimizi değiştirmek zorundayız”

Zirvenin bu yıl da moderatörlüğünü üstlenen Huffington Post’un Etki ve İnovasyon Bölümü Baş Editörü Jo Confino, Birleşmiş Milletler’in belirlediği Sürdürülebilir Kalkınma hedeflerinin sürdürülebilirlik politikalarına yön verdiğini belirterek, ülkelerin gereken değişimin farkına vardığını söyledi. Confino, “Şu an bir uçurumun kenarındayız ve acilen düşünme şeklimizi değiştirerek harekete geçmek zorundayız. Umarım bunu başaracağız. Olay sadece eşitlik veya eşitsizlik değil, 800 milyon çocuk her gece yatağa aç giriyor, bunu engellemek için her şeyden önce 'biz' olmalıyız. Şirketlerin bir sürdürülebilirlik departmanı kurup, kenara bırakmaları çözüm değil. ABD’de büyük şirketler bunun için hedef odaklı departmanlar kuruyor. Ortak amaç insana dokunmak olmalı. Şimdi harekete geçenler, geleceğin kazananı olacak. Ancak paydaşları, müşterileriyle ilişkilerini gözden geçirmeyenler 15 yıl sonra kaybeden şirketler olacak. İnsanlığı sürdürülebilirlik için değiştirecek şey, kalplerinde yatıyor” şeklinde konuştu.

Doç. Dr. Yılmaz: “Şirketler için, BİST Sürdürülebilirlik Endeksi’ni hayata geçirdik”

Zirvede İş Dünyası ve Yatırımlarda Sürdürülebilirlik Anlayışı başlığı altında bir konuşma yapan Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Kemal Yılmaz da Borsa İstanbul olarak, sürdürülebilirliği geliştirmek hedefiyle BİST’de işlem gören şirketler için BİST Sürdürülebilirlik Endeksi’ni hayata geçirdiklerini aktardı. Yılmaz, “Böylece şirketleri halka açık sürdürülebilirlik verilerini yayınlamaya teşvik ettik. Şirketlerin halka açık bilgilerini yayınlamadıkları sürece bu endekse girebilme şansları yok. Bunun ardından daha fazla şirketin sürdürülebilirlik verilerini açıklamaya başladığını gördük” dedi.

Sürdürülebilirlik konusunda dünyada gönüllülük esasına dayalı bir yaklaşım olduğunu ancak bunun miadını doldurduğunu belirterek, “Artık, zorunlu yaklaşımlarının getirilmesi gerektiğini görüyoruz. Avrupa Birliği geçtiğimiz yıl bir direktif yayınladı. Çalışan sayısı 500'ü geçen büyük şirketlerin hem çevresel hem sosyal hem de insan haklarına ilişkin tüm bilgileri yayınlamasını zorunlu kıldı. Bu Türkiye'deki şirketler açısından da çok önemli. Uluslararası arenada rekabet eden şirketlerimiz, AB'nin getirdiği bu zorunluluk çerçevesinde gerekli önlemleri almazlarsa iş yaptıkları sektörlerde sıkıntı çekebilirler” şeklinde konuştu.

Tuncer: “Sürdürülebilir dünya için döngüsel ekonomiye geçiş şart!”

Yeşil İş 2015: Sürdürülebilir İş Zirvesi’ne Stratejik Çözüm Ortağı olarak destek veren Schneider Electric’in Türkiye Ülke Başkanı Bora Tuncer, yaptığı açılış konuşmasında, sürdürülebilirliğin tutarlı bir strateji haline gelebilmesi için döngüsel ekonomiye geçişin zorunlu olduğunu söyledi. Tuncer, “Döngüsel ekonomi daha tasarım aşamasından başlayarak, kaynak tüketimini değil kaynak yenilenmesini, atıkların yeniden kaynak haline getirilmesini amaçlıyor. İşte bu noktada şirketlere çok önemli roller düşüyor. Öncelikle enerjiyi verimli yöneten teknolojileri kullanmalı ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmeliyiz. Atıksız ekonomi, sıfır karbon ekonomisi gibi hedefler artık iş süreçlerimizin aktif birer öğesi olmalı” şeklinde konuştu.

Sürdürülebilirlik ekseninde kadınlara özgü üstünlüklerden yeterince yararlanmak için çalışma yaşamında kadının rolünün artması gerektiğini vurgulayan Tuncer, şirketler arasında işbirliği platformlarının güçlendirilmesi ve çeşitlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Kavuncu: “BASF, zorluklara yanıt bulmak için inovasyon yapıyor, paydaşlarıyla işbirliği oluşturuyor”

BASF Türk Genel Müdürü Buğra Kavuncu da gezegenin karşılaştığı sorunların Sanayi Devrimi’nden bugüne uzanan 300 yıllık bir sürecin sonucu olduğunu hatırlatarak, “Ben gezegenin kaderini belirleyecek adımları atmak için henüz geç olmadığına inanıyorum. Sorunun önemli kaynaklarından biri olan özel sektörün aynı zamanda çözümün de önemli, belki de en önemli parçalarından bir olacağını düşünüyorum. BASF olarak bu tarihsel ve güncel sorumluluğu, son derece güçlü bir biçimde sırtımızda hissediyoruz. Tam da bu nedenle bütün iş yapış biçimimizi sürdürülebilirlik ilkelerine göre yeniden düzenledik. Bugünün ve yarının zorluklarına birlikte yanıt bulmak için inovasyon yapmak, yeni fikirler ve çözümler üretmek üzere bütün paydaşlarımızla işbirliği ve birlikte oluşturma çabası içindeyiz” diye konuştu.

Seçkin: “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri, sürdürülebilirlik stratejimize ışık tutuyor” 

Unilever Türkiye Gıda Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Mustafa Seçkin de “2023'e Doğru Sürdürülebilirlik ve Gıda” başlıklı oturuma katıldı. Dünyanın tarihte bir dönüm noktasında olduğunu belirten Seçkin, “BM’nin belirlediği hedefler ve etkin işbirlikleriyle 1990 yılından bu yana dünyadaki aşırı yoksulluk oranı %50'den fazla azaltıldı. Halk sağlığı, eğitim, eğitimde cinsiyet eşitliği ve daha birçok alanda kayda değer ilerlemeler kaydedildi. Bunlar ve geçtiğimiz ay açıklanan yeni Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri, sürdürülebilirlik politikalarımızı belirlerken bize ilham vermeye devam ediyor” şeklinde konuştu.

Unilever'in tüm markalarıyla neler yapabileceğine odaklandığını belirten Seçkin, Lipton markasıyla 5 yıl önce başladıkları sosyal, çevresel ve ekonomik temellere dayanan çalışmalarla Sürdürülebilir Çay Tarımını desteklediklerini söyledi. Lipton'un katkılarıyla 'Eksik Olma' isimli platformunu hayata geçirdiklerini belirten Seçkin, "Ülkemizde ilk kez Cumhuriyet yıllarında ekilen çay tohumlarının ekonomik ömrü bitmek üzere… Türk çayının gelecek nesillere en verimli şekilde aktarılması için sürdürülebilir tarım ile üretilmesi gerekiyor. Eksik Olma platformu ile Türk çayına hak ettiği değeri vermek ve ortak bir bilinç yaratmayı hedefledik” dedi.

Sürdürülebilir büyümeye dair her şey Yeşil İş 2015: Sürdürülebilir İş Zirvesi’nde

İstanbul’da yarın da devam edecek Zirve’de, Kurumsal Sürdürülebilirlik Performans Kriterleri, Döngüsel Ekonomi, İnovasyon, Teknoloji, Dijital Dönüşüm, Enerji ve Enerji Yönetim Sistemleri, KOBİ’lerde Dönüşüm, Sürdürülebilir Ürünler ve Geleceğin Malzemeleri, Sürdürülebilir Belediyeler, Yeşil Tesisler, Hastaneler, Oteller ve Konutlar, Sosyal Etki, Karbon ve Su Yönetimi ana başlıklarındaki konularla gerek ana kulvar oturumlarında gerekse paralel kulvarlardaki interaktif oturumlarla ele alınıyor. Zirve, 50’ye yakın oturum, Bakanlıklar uzmanları, uluslararası üst düzey katılımcılar ve konunun liderlerinden oluşan 100’den fazla konuşmacıyla gerçekleşiyor.

Sürdürülebilir Gıda Konferansı Zirve’nin çatısı altında!

Bu yıl ilk kez Yeşil İş çatısı altında gerçekleşen Sürdürülebilir Gıda Konferansı 2015’te; sürdürülebilir gıda tedariki ve tüketimi için tüketici davranışlarından şeffaf tedarik zincirine, ambalajlamadan gıda atığına, çevresel etkilerden sürdürülebilir tarıma, sürdürülebilir perakende zincirlerinden ekosistemin korunmasına kadar pek çok konu tartışıldı.

Dünyanın ve Türkiye’nin önde gelen kurumları Yeşil İş’in yanında…

T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, T.C. Kalkınma Bakanlığı iş birliğinde ve Schneider Electric'in stratejik çözüm ortaklığında gerçekleşen Yeşil İş 2015: Sürdürülebilir İş Zirvesi'nin ana çözüm ortaklığını BASF, iletişim çözüm ortaklığını ise Vodafone Türkiye üstleniyor. Siemens ve TAV ise Zirve’nin diğer çözüm ortakları arasında yer alıyor. Sürdürülebilir İş Zirvesi çatısı altında ilki gerçekleşecek Sürdürülebilir Gıda Konferansı’nın stratejik çözüm otaklığı BASF tarafından üstlenirken, diğer çözüm ortakları arasında Sunar Grup, Sütaş, Unilever ve Ülker yer alıyor. Zirve, Borsa İstanbul, İSO, TKYD, İMSAD, TUREB, AYD, SKD, TAYSAD  gibi Türkiye'nin önemli kurum, dernek ve vakıflarının yanı sıra IETA, CDP, UNDP gibi uluslararası kuruluşların desteğiyle gerçekleşiyor. 

Yeşil İş 2015: Sürdürülebilir İş Zirvesi hakkında kapsamlı bilgiye http://yesiliskonferansi.com internet sitesi üzerinden erişebilir, program detaylarını takip edebilirsiniz.