Değerli konut vergisinde ilk ödeme şubatta

Türkiye sınırları içinde bulunan ve bina değeri 5 milyon lirayı aşan mesken nitelikli taşınmazlar, değerli konut vergisine tabi olacak. Ancak mesken nitelikli tek taşınmazı olanlar vergiden muaf tutulacak.

Değerli Konut Vergisi Uygulama Genel Tebliği, Resmi Gazete’de yayımlandı. Değerli konut vergisine tabi mesken nitelikli taşınmazlardan değeri 5 milyon lira ila 7.5 milyon lira arasında olanlar, 5 milyon lirayı aşan kısmı için binde 3 vergilendirilecek. Bu taşınmazlardan değeri 10 milyon liraya kadar olanlar, 7.5 milyon lirası için 7 bin 500 lira, fazlası için binde 6 vergiye tabi olacak. Taşınmazının değeri 10 milyon liradan fazla olanlar, 10 milyon lirası için 22 bin 500 lira, fazlası için binde 10 vergilendirilecek. 2020’de bina vergi değeri 5 milyon lirayı aşan konutlar için bu yıl 20 Şubat tarihine kadar beyanname verilecek. İlk taksidin ödemesi şubat sonuna kadar yapılacak. Bu yıl bina vergi değeri 5 milyon 250 bin lirayı aşan konutlar için ise ilk vergi gelecek sene ödenecek.

İŞYERLERİ MUAF OLACAK

Değerli konut vergisi, mesken olarak kullanılan taşınmazlar için ödenecek. Tapuda konut gösterilmesine karşın işyeri olarak kullanılan taşınmaz için vergi ödenmeyecek.