Davos'ta dünya devleri randevu kuyruğuna girdi

Türkiye’yi 3 bakanın temsil ettiği Davos Zirvesi'nde yatırım yapmayı düşünen dünya devi şirketler randevu talep etti. Bakanlarla görüşme talep edenler arasında General Electric, P&G ve Alibaba da var.

İsviçre’nin Davos kasabasında önceki gün başlayan Dünya Ekonomik Forumu’na bu yıl 3 bakanla katılan Türkiye’ye ilgi büyük. Zirvede ilk günden, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal yoğun bir randevu talebiyle karşılaştı. Bakanlarla görüşme talep edenler arasında General Electric, P&G ve Alibaba da bulunuyor.

TÜRK EVİ’NE BÜYÜK İLGİ

Ayrıca Davos’ta kurulan ve içerisinde İstanbul Finans Merkezi’nin (İFM) tanıtımının da yapıldığı Türk Evi de küresel yatırımcıların ve siyasetçilerin de uğrak noktası haline geldi. Türk Evi’ni ziyaret eden Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak Türkiye’ye ilginin yoğun olduğunu belirterek, özellikle İFM projesinin bu ilgiden büyük pay aldığını söyledi. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ise Davos’taki görüşmelerinde, Türkiye’de yatırım yapmayı düşünen dünya çapındaki bazı firmalardan randevu talepleri geldiğini belirterek, “General Electric’in zaten yatırımları var, onlardan talep geldi. P&G ve Alibaba’nın da görüşme talepleri var” dedi. 

'OLUMLU HAVA VAR'

Bakan Pekcan, Türkiye’nin tam bir fırsatlar ülkesi olduğunu belirterek “Türkiye, ticaret savaşlarının olduğu bu dönemi çok iyi değerlendirdi. İş dünyamızın ne kadar dinamik olduğunu da biz burada görmüş olduk. Türkiye’de mevcut uluslararası yatırımcılarımız var. Bunlar uluslararası platformlarda ve kendi ülkelerinde bir nevi Türkiye’nin elçisi de oluyorlar” dedi. Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal ise Davos’ta uluslararası kurumların yetkilileriyle ikili görüşmeler yaptıklarını belirterek “Türkiye için Davos’ta oldukça olumlu bir hava var” diye konuştu.

'SÖNMEZ: AJANDAMIZ DOLU'

İstanbul Finans Merkezi'nin bir maketinin de bulunduğu Davos’taki  Türk Evi’nde Bakan Albayrak'ı ağırlayan Türkiye Varlık Fonu Yönetimi AŞ Genel Müdürü Zafer Sönmez, “Çok dolu bir ajandamız var. Zirve bitimine kadar yabancı yatırımcılarla, diğer ülkelerin varlık fonları ile görüşeceğiz. Türk Evi’nin de katılımcılararasında epey bir popüler olduğunu söyleyebilirim” dedi.

Ruhsar Pekcan ikili görüşmeler yaptı.

ABD’YE EK VERGİ MESAJI

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Davos’ta ABD ile karşılıklı getirilen ek vergiler konusunda mesaj verdi. Pekcan "ABD Mart 2018'de ek vergiler getirdi. Sonra iki katına çıkardı. Biz de denk düşecek şekilde ek vergi getirdik. ABD, getirdiği ek vergileri kaldırdığı anda biz de kaldırmaya hazırız” diye konuştu. 

‘ERTELENEN YATIRIMLAR HAYATA GEÇECEK’

Davos’ta gazetecilere açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 2020 için belirlenen yüzde 5’lik büyüme hedefinin gerçekçi bir hedef olduğunu söyledi. Albayrak “Ertelenen yatırımların hayata geçtiği bir yıl olacak. Türkiye son 6 yıldır yaşadığı badireleri atlatıp yeni bir döneme giriyor. Güçlü altyapı ve dirençli kapasitesiyle yeni döneme güçlü bir şekilde giriyoruz. Türkiye ekonomisi eskisinden çok daha farklı. Bu yılın değişim yılı olduğunu yavaş yavaş göreceğiz. Türkiye badireleri atlatırken kimsenin yardımına ihtiyaç duymadı” dedi.

İLGİ ALAKA GÜZEL

“İlgi alaka güzel bu bizi daha çok motive ediyor” diyen Albayrak Davos’ta önemli görüşmeler yaptıklarını söyledi. Albayrak “Geçen yıla kıyasla Türkiye bu yıl gayet olumlu ve pozitif. Geçen yıl zirve vesilesiyle yaptığımız görüşmelerde olumlu dönüşler alıyoruz. Türk varlıklarına güvenenlerin kazandığı bir yıl geçirdik.  TL varlıkları  açık ara getiri anlamında öne çıktı" dedi.

'İNCE AYAR GEREKEN BİR DÖNEMDEYİZ'

Davos’ta son faiz indirimiyle ilgili açıklamalarda bulunan Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal “Geldiğimiz noktada enflasyon ve para politikasında ince ayar yapılması gereken bir döneme geçtik. O yüzden ocakta ölçülü indirim yaptık. Enflasyon beklentilerindeki iyileşme bize bu adımları ölçülü atma imkanı verdi. Bundan sonra gelen verilere dayalı olacak” dedi. Uysal, enflasyonun yıl ortasında tek haneye inmesini beklediklerini söyledi. Uysal “Bundan sonraki dönemde artık orta vadeli görünüm, piyasa beklentisi daha aşağıda tek haneli bir enflasyon görünümüne işaret ediyor. Beklenen enflasyona bakınca pozitif reel getiri öngördüğümüzü söyleyebilirim. İç talebin ağırlığının artacağı bir döneme giriyoruz. Reel kurun net ihracata katkısı devam edecek. Finansal istikrar ve fiyat istikrarını bir arada değerlendirdiğimizde Merkez Bankası oynaklığa önem veriyor. Aşırı oynaklığa izin vermeyeceğiz” diye konuştu.