Satılık ve kiralık konutta yaşanan fahiş artışlar nedeniyle mağduriyetle karşılaşan vatandaşların sorunlarını çözmek amacıyla hazırlanan Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesinde heyecanlı bekleyiş bugün sona eriyor. Projenin detayları bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde açıklanacak. 250 bin konut, 100 bin altyapılı konut arsası ve 10 bin sanayi işyerini içeren projeye başvuru şartları belli oldu. Proje, evi-arsası-ve işyeri olmayanları kapsıyor.
HAZİNE DESTEK VERECEK
Projenin en büyük getirisi ise yaratacağı 1.5 trilyon liralık katma değer olacak. Projeyle ilgil dün bir açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, yeni sosyal konut projesi sayesinde Hazine'nin desteğiyle 1 milyondan fazla vatandaşı güvenli konutlara taşıyacaklarını belirterek, "Emeklilerimiz, işçilerimiz, öğrencilerimiz, şehit yakınlarımız, gazilerimiz ve engelli vatandaşlarımız için büyük ölçekli bir bütçe ayırdık, toplam 250 bin konut inşa edeceğiz" dedi.
100 BİN İSTİHDAM
"Böylece Hazine'nin desteğiyle 1 milyondan fazla vatandaşımızı güvenli konutlara taşıyacağız. Hazine'nin sosyal amaçlı bu dev yatırımının ayrıca, çarpan etkisiyle 1.5 trilyon lirayı aşan bir ekonomik değer yaratacağını öngörüyoruz" diyen Nebati bu dev proje ile en az 100 bin yeni istihdam sağlanacağını anlattı. Nebati "Ekonomimizde itici güç olacak bu büyük proje, tüm Türkiye'ye hayırlı uğurlu olsun" dedi.
362 MİLYARLIK YATIRIM
Yapılan hesaplamalara göre sosyal konut hamlesi ile yapılacak 250 bin konut, yaklaşık 362 milyar liralık yatırım ile gerçekleştirilecek. TOKİ eliyle yürütülecek konut projesi 81 ilde hayata geçirilecek, en fazla konut, olası depremin en çok etkileyeceği İstanbul'da yapılacak. Konutlarda yerel ve yatay mimari tercih edilecek, konutlar beş katı geçmeyecek şekilde yapılacak. Evler sıfır atığa, enerji verimliliğine ve yenilenebilir enerjiye uyumlu olacak.
TAKSİTLE İŞYERİ SATIŞI 28 İLDE YAPILACAK
TOKİ'nin yürüteceği proje kapsamında ilk olma özelliği taşıyan küçük ve orta ölçekli sanayiciye yönelik 28 ilde oluşturulacak sanayi sitelerindeki 10 bin işyeri için başvuru bedeli 2 bin lira olarak belirlendi.
BAŞVURU ŞARTLARI
TC vatandaşı olmak.
Projenin bulunduğu il nüfusuna kayıtlı olmak veya o il sınırlarında faaliyette bulunuyor olmak.
18 yaş üzeri olmak.
Ustalık belgesi, işyeri açma belgesi, oda kayıt belgesi veya vergi mükellefi olmak, e-ticaret yapıldığına dair nace kodu vb bilgileri gösterir belgelere sahip olmak.
Kendisinin, eşinin ve 18 yaşından küçük çocukları mülkiyetinde sanayi dükkanı olmaması gerekecek.
SOSYAL KONUT İÇİN KİMLER BAŞVURABİLECEK
18 yaşını doldurmuş Türk vatandaşları.
Proje ili sınırları içerisinde en az 1 yıl ikamet ediyor olmak.
Kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocukları üzerine tapuda kayıtlı konutları bulunmayanlar.
Daha önce TOKİ aracılığıyla ev satın almamış olmamak gerekiyor.
Yeni sosyal konutlarda gençler, emekliler, şehit yakınları ve gaziler ile engelliler için kontenjan ayrılacak.
Başvurularda genç kategorisine 1991 Eylül ayından sonra doğanlar müracaat edebilecek.
Bir haneden tek başvuru kabul edilecek.
Aylık hane halkı gelirinin İstanbul için en fazla net 16 bin lira, yurt genelinde ise en fazla 14 bin lira olması şartı aranacak.
Sosyal konutların aylık taksitleri asgari ücretlilerin ödeyebileceği tutarda olacak.
Ödeme, toplam hane gelirinin % 30'unu aşmayacak, 240 aya kadar vade imkanı getirilecek.
ARSA İÇİN BAŞVURU BEDELİ 500 LİRA
Proje kapsamında satışa sunulacak 100 bin arsa, elektrik, su ve doğalgaz altyapıları tamamlanmış, imar planları bulunan ve inşaat yapmaya hazır şekilde teslim edilecek. Başvuru bedeli 500 lira olarak belirlenen kampanyadan faydalanmaya hak kazananlar bu arsalar üzerine kendi evlerini yapabilecek. Başvuru şartlarını taşıyanlar arasında kura çekilecek.
BAŞVURU ŞARTLARI
TC vatandaşı olmak.
Yoksul ve dar gelirli olmak.
Başvuru sahibinin kendisinin, eşinin veya ergin olmayan çocuğunun herhangi bir belediye sınırı içerinde ev yapmaya müsait arsaya veya herhangi bir yerde bir ev veya apartmanın ayrı bir dairesinin karşılığı olan arsa payına sahip olmamak.
Gecekondu Kanunu ve Uygulama Yönetmeliği hükümlerine tabi uygulamalardan dah önce faydalanmamış olmak.