Dağdan toplayıp kilosu 20 liradan satılıyor

Mersin’in Silifke ilçesinde dağlık kesimdeki köylerde yaşayan vatandaşlar, topladıkları sumak tohumlarını taş dibekte döverek kullanmaya hazır hale getiriyor. Kilosu 20 TL’den satılan sumak aile bütçesine katkı sağlıyor

Dağlık kesimlerde kendiliğinden yetişen sumak tohumları bugünlerde toplanıyor. 

Özellikle baharat olarak sıkça kullanılan sumak, dalından temizlendikten sonra taş dibekte solgu ile dövülüyor. Dövme işlemi tamamlandıktan sonra elekte elenip, hazır hale getiriliyor. Salata, çorba gibi yiyeceklerde sıkça kullanılan sumağın, boğaz ve diş eti hastalıklarında, ağızdaki yaraların tedavisinde kullanıldığı bildirildi.

"BÜYÜK ZAHMET İSTİYOR"

Uzuncaburç mahallesinde topladıkları sumak tohumlarını baharat haline getirdiğini belirten Hamza Şimşek, “Sumağın hazır hale getirilmesi büyük zahmet istiyor. Önce dağlık arazilerde sumağın tohumlarını itina ile topluyoruz. Taş dibeklerde dövülmesi ise ayrı bir zahmet. Ancak soframızın vazgeçilmez yiyeceği olan sumağı hazırlamak için bu zahmetlere katlanıyoruz” diye konuştu.

KİLOSU 20 TL’DEN SATILIYOR

Gerçek sumağın köylerde yapıldığını söyleyen Şimşek, “Vatandaşlar kırsalda kendiliğinden yetişen sumak tohumlarını toplayıp işliyor. Kilosunu da 20 TL den satıyor. Özellikle yaylalardan yapılan sumaklar damak tadı ve lezzeti bakımından çok daha güzel oluyor. Hazırladığımız sumakların büyük bir bölümünü Uzuncaburç’a gelen yerli ve yabancı turistlere satıyoruz. Sumak aile bütçemiz için önemli bir gelir kaynağı” dedi. (AA)