DAEŞ'e ekonomik operasyon

Ankara'daki terör saldırısının ardından DAEŞ'in para kaynaklarına yönelik operasyon başlatıldı. Örgüte fon aktaranlar için 'yardım ve yataklık'tan işlem yapılacak. Sınırda da özel ekipler petrol sevkıyatına tedbir alacak.

Ankara'da yaşanan terör saldırısının ardından DAEŞ'le mücadele konusunda diplomatik, askeri ve siyasi adımlara paralel olarak ekonomik operasyon da başladı. Örgütün Gaziantep, Hatay, İskenderun-Mersin hattında petrol-rafine satışları takibe alınarak alıcı ağları ortaya çıkarılıyor. Örgüte fon aktaranlar, petrol satışına aracılık edenler hakkında da "örgüte yardım ve yataklıktan" işlem yapılacak. Sınırlarda petrol sevkiyatını önlemeye dönük özel ekipler görevlendirildi. Örgütün uluslararası destek ağının ortaya çıkarılması için istihbarat ve güvenlik birimleri ile Mali Suçları Araştırma Kurulu işbirliği yapıyor. 

KAÇAKÇILIK AĞINI YÖNETİYOR 

- Örgütle mücadele DAEŞ'in Türkiye'deki terör ağına yönelik operasyonlar öncelik haline geldi, finansal kaynakların çökertilmesi için de çalışmalar hız kazandı. Örgüt üyelerini Suriye, Irak'a geçiren irtibat elemanları, ilişki kuran isimler ve finans kaynakları hedef alındı. 

- Türkiye, ABD ile birlikte DAEŞ terör örgütünün mali kaynaklarını kurutmak amacıyla uluslararası projeye liderlik ediyor. DAEŞ, Suriye'de kontrol ettiği bölgelerde geniş bir kaçakçılık ve ticaret ağını yönetiyor. Örgütün elinde yaklaşık 3 milyar dolar nakit para bulunduğu tahmin ediliyor. 

- Suriye ve Irak'ta ele geçirdiği petrol yataklarından yaptığı kara borsa satışlarla petrol geliri milyonlarca doları bulan örgütün, ele geçirdiği bölgelerde banka kasalarındaki paralara da el koyduğu biliniyor. Örgütün ele geçirdiği bölgelerde haraç şebekesi kurduğu, bölgedeki inşaat şirketleri başta olmak üzere bütün işletmelerden para topladığı belirtiliyor. BM Terörle Mücadele Komisyonu raporuna göre de örgüt fidyeden yıllık 35 milyon dolardan fazla gelir sağlıyor. ABD'nin hava operasyonları sonrası elinde bir petrol sahası kalan DAEŞ'in mali kaynakları gerilese de, kaynakları henüz kurutulabilmiş değil. 

ABD'DEN DESTEK ALINIYOR 

- ABD Hazine Bakanlığı, Türkiye de dâhil müttefik ülkelerin ilgili kurumları örgüte yapılan bağış, haraç ve petrol satışlarını izlemeye aldı. Örgütün uluslararası destek ağırının ortaya çıkarılması için istihbarat örgütleri de çalışma yürütüyor. Emniyet, istihbarat birimleri, Mali Suçları Araştırma Kurulu da örgütün finansal kaynaklara ulaşmasını engellemek için bu kurumlarla işbirliği yapıyor. Örgütle ilişkisi olabilecek, kaynağı ticari faaliyetle izah edilemeyen para hareketlerinin izi sürülüyor. Böylece örgütün özellikle sınır bölgesindeki mali ve lojistik ağının çökertilmesi hedefleniyor. 

- Sınırda kaçak geçişlere yönelik operasyonlar sıklaştırıldı. Geçen yıl 71 bin kaçağın Suriye'ye geçişini engelleyen güvenlik güçleri bu yıl ise yaklaşık 35 bin kişi sınır bölgesinde yakaladı. Sınırlarda petrol sevkiyatını önlemeye yönelik denetimler sıklaştırılarak örgütün Türkiye tarafında kaçak petrol ve yakıt satması önleniyor. Bütün önlemlere karşın Gaziantep, Hatay, İskenderun-Mersin hattında gelen ihbarlar nedeniyle denetimler sıklaştırıldı. Bazı alıcı ağlar belirlenirken, kaçak satışa aracılık edenlere yönelik yaptırımlar artırılıyor. 

İNTERNETTE ENGEL... 

- Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı da (TİB), DAEŞ terör örgütü propagandası yapan internet sitelerine erişimi engelliyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de, örgütün kaynaklarını kısıtlamalar için geçen yıl yeni önlemler içeren tasarısını oy birliği ile kabul etmişti. Türkiye'nin de aralarında olduğu çok sayıda ülke tarafından desteklenen tasarıda, DAEŞ'in petrol, tarihi, kültürel eserlerin satışı ve fidye geliriyle terör eylemlerini finanse etmesinin önüne geçilmesi planlandı. BM kararları doğrultusunda geçen yıl terör örgütü üyelerinin mal varlığının dondurulmasını hızlandırıcı adımlar atıldı. 

- Aralarında DAEŞ'in de bulunduğu El Kaide, Taliban ile bağlantılı yaklaşık 450 kişi ve kurumun mal varlığını dondurma kararı alınmıştı. MASAK tebliğinde, yapılan değişiklikle malvarlığı dondurma kararına konu olan kişi ve kuruluşların üçüncü kişiler ile ortak sahip oldukları hesapların tamamı dondurulacak. Mal varlığının dondurulmasıyla ilgili alınan kararın gereğini yerine getirmeyen kişiye 10 binden 100 bin liraya kadar idari para cezası verilecek.

15 ŞİRKET TESPİT EDİLDİ

Irak Parlamentosu'nda kurulan Maliye Komitesi, DAEŞ'e son dönemde bankalar aracılığıyla 6.9 milyar dolar para transfer edildiğini açıkladı. Komite, örgüte para transfer eden şirketleri ve işlemler için kullanılan bankaları saptadıklarını duyurdu ve örgütün finansmanına katılan 15 şirketin ismini tespit ettiklerini söyledi.

PARANIN İZİ SÜRÜLECEK

Türkiye'nin Ekim 2013'te terör örgütü listesine aldığı DAEŞ'e kaynak sağlayan kritik isimler deşifre edilecek. Türkiye içindeki ağları etkisiz hale getirilerek, faaliyetlerine geçit verilmeyecek. Sempatizanlar da izlemeye alınırken, örgütle bağlantısı olabilecek paraların da izi sürülecek.

DAEŞ'İN MAL VARLIĞI 2.2 MİLYAR DOLAR OLDU

Avrupa Terörizm Analiz Merkezi isimli bir kuruluşun yaptığı araştırmalara göre DAEŞ terör örgütü son 1 yıllık süreç içerisinde koalisyonun saldırılarına rağmen servetine 200 milyar dolar daha ekleyerek toplam varlığını 2 bin 200 milyar dolara yükseltti. Rapora göre, DAEŞ'in artık tek önemli gelir kaynağı petrol satışı da değil. Örgüt, hâkimiyeti altındaki bölgelerde yaşayan insanlardan topladığı vergilerden, haraç ve tarihi eser kaçakçığılından da büyük oranda gelir elde ediyor. Raporda bu duruma örnek olarak, Irak'ın 60 bin çalışanın bulunduğu Ninova eyaletinde çalışanların gelirinin yarısının vergi olarak alındığı ve bu yolla yılda 500 ila 600 milyon dolar gelir elde edildiği gösteriliyor.  SABAH