Türkiye, Bangladeş, Endonezya, İran, Malezya, Mısır, Nijerya ve Pakistan'dan oluşan Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın 25'inci kuruluş yıldönümü dolayısıyla İstanbul'da düzenlenen, D-8 Yatırım Forumu'nda ticaret ve işbirliği olanakları masaya yatırıldı. D-8 Sekretaryası ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) işbirliğindeki toplantıya; Ticaret Bakanı Mehmet Muş, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Pakistan Yatırım Kurulu Federal Bakanı Chaudhry Salik Hussain ve D-8 Genel Sekreteri Büyükelçi Isiaka Abdulqadir Imam ile D-8 üye ülkelerinin Yatırım Ajansları ve D-8 Ticaret ve Sanayi Odaları temsilcileri katıldı. Ticaret Bakanı Mehmet Muş konuşmasında D-8 ülkeleri arasındaki ticaretin, potansiyelin altında kaldığına işaret etti.
POTANSİYELİN ALTINDA
D-8'in potansiyelini henüz tam anlamıyla kullanmadığına dikkat çeken Bakan Muş, D-8 ülkeleri ile ticaretin, Türkiye'nin dış ticareti içinde yüzde 5'lik paya sahip olduğunu kaydetti. Bakan Muş, "2030 sonuna kadar üye ülkeler olarak D-8 bölge içi ticaretin, toplam ticaretimizin en az yüzde 10'una yükseltilmesi belirlenmiştir. Bu hedefe ulaşılabilmesi için D-8 Tercihli Ticaret Anlaşması'nın tüm üye ve ülkelerce uygulanmasının kilit önem taşıdığını düşünüyoruz" diye konuştu. Muş, doğrudan yabancı yatırımlar üzerindeki açık veya örtülü kısıtlamaların kaldırılması çağrısında bulundu. D-8 ülkelerini ortak işbirliği ile girişimler açısından Türkiye'deki fırsatları değerlendimeye davet eden Mehmet Muş, "İşbirliğinin artması, ülkelerimizin büyümesi ve refahın yükselmesi açısından önemli katkılar sunacaktır" ifadelerini kullandı.
TİCARETİ BÜYÜTMEK İÇİN FIRSATLAR VAR
D-8 Genel Sekreteri Büyükelçi Isiaka Abdulqadir Imam, D-8 üyeleri arasındaki ticaretin olması gerekenin altında bulunduğunu belirterek, önlerinde çok fırsatlar olduğunu ifade etti. Pakistan Yatırım Kurulu Federal Bakanı Hussain de yatırımları artırmanın önemine değindi ve ülkesindeki yatırım imkânlarını anlattı.
500 MİLYAR DOLARLIK HEDEFE ULAŞMALIYIZ
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu konuşmasında D-8 ülkelerinin 3,8 trilyon dolarlık bir ekonomisi bulunduğuna değinirken, bu ülkelerin dünya ticaretinin % 4,5'ini gerçekleştirdiğini ifade etti. Hisarcıklıoğlu, "D-8 içi ticaretimizi, ilk aşamada toplam ticaretimizin % 30'una ulaştırmalıyız. 500 milyar dolar hedefine ulaşmalıyız. Bunun için Tercihli Ticaret Anlaşması'nın çok önemli olduğuna inanıyorum. Anlaşmanın tüm üye ülkeler tarafından en erken zamanda onaylanması büyük önem arz ediyor" dedi. D-8 üyelerinin ticaret tarım ve sanayiye, turizmden enerji ve ulaştırmaya kadar birçok alanda sektörel bazda işbirlikleri bulunduğundan söz eden TOBB Başkanı, "Ancak, var olan ortaklıklar adeta 'okyanusta damla'. Potansiyelimizi kullanamıyoruz. Daha çok ticaret yapmalıyız. Daha çok üretmeliyiz" diye konuştu.