Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz fuar açtı! ''Kritik teknolojilerin üreticisi olacağız''

Verimlilik ve Teknoloji Fuarı'nı açan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, çığır açıcı hamlelere yoğunlaşacaklarını söyledi. Yılmaz, “Ülkemizi kritik teknolojilerin pazarı değil, üreticisi yapacak adımlar atacağız” dedi.

Türkiye Verimlilik Vakfı ve Ankara Bilim Üniversitesi'nin ev sahipliğinde ATO Congresium'da düzenlenen "Gelecek İçin Teknolojiler" temalı 6. Verimlilik ve Teknoloji Fuarı başladı. Fuarın açılışına katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Ülkemizi kritik teknolojilerin pazarı değil, üreticisi yapacak inovasyonun önünü açan adımları atmaya kararlılıkla devam edeceğiz ve 2053 perspektifimizde çığır açıcı hamlelere yoğunlaşacağız" dedi. Yılmaz "Milli teknoloji hamlemizi, 5G teknolojilerinden uçan akıllı mobilite sistemlerine, bataryadan çip teknolojilerine, biyoteknolojik ilaçlardan hızlı trenlere birçok alana yayacağız" diye konuştu.

850 GURUR VERİCİ PROJE

Türkiye Yüzyılı'nın, Cumhuriyet'in kazanımları zemininde daha ileri hamlelerin yapılacağı bir dönem olduğunu belirten Yılmaz şunları söyledi: "Bu dönemin kapılarını birer birer açıyoruz. Kızılelma, Kaan, Gökdoğan, Hisar, Atmaca... Sayısı 850'yi geçen gurur vesilesi savunma sanayi projelerimiz, batarya üretiminden elektrikli şarj istasyonlarının yaygınlaşmasına kadar geniş bir alanda teknolojik dönüşümü de aynı zamanda ifade eden TOGG projemiz, milli yeni nesil otomobilimiz. Önümüzdeki dönemde uzaya göndereceğimiz yerli ve milli uydumuz TÜRKSAT 6A, Türkiye'nin ilk insanlı uzay misyonu adımıyla ilerleyen Milli Uzay Programımız ki bu konuda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızı tebrik ediyoruz, uzun bir süredir bu konu üzerinde çalışıyor, 10 yıllık bir eylem planımız var. Yol haritamız var ve aşama aşama bunu hayata geçireceğiz."

KRİTİK EŞİĞE GELDİK

Yılmaz, Türkiye'nin kritik bir eşiğe geldiğini, bu eşiğin daha yüksek teknoloji, katma değerli üretim ve ihracat yapısıyla; insanların niteliklerini artıran eğitim ve mesleki eğitim sistemiyle; kurumların çok daha verimli, etkili çalıştığı yönetişim anlayışıyla aşılabileceğini ifade ederek, "Dolayısıyla önümüzdeki dönemde tüm bu alanlarda yapısal dönüşümlere şahit olacağız ve Türkiye farklı bir lige terfi etmiş olacak" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, ATO Congresium'da yapılan 6. Verimlilik ve Teknoloji Fuarı'nın açılışına katıldı. Programın sonunda hatıra fotoğrafı çektirildi.

DİJİTAL DÖNÜŞÜME 54 MİLYAR LİRA

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Bilim ve teknolojide öncü kuruluşumuz TÜBİTAK ile son 22 yılda dijital dönüşüm alanında 9 binden fazla projeye 54 milyar lira katkı sağladık" dedi. Kacır, orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin yerli imkanlarla üretimi için yaptıkları "Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı" kapsamında, cari açığı yıllık 1,8 milyar dolar azaltacak 42 projeyi desteklediklerini anlattı. Katma değeri yüksek ürünleri üreten yatırımcılar için yakın zamanda "Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi"ni hayata geçirdiklerini dile getiren Kacır, "Bu mekanizma ile yatırımcılarımıza TCMB ile uzun vadeli ve uygun koşullarda yatırım kredisi imkanı sağlıyoruz. 284 üründen oluşan 'Stratejik Öncelikli Ürün Listesi'ni ve 261 başlıktan oluşan 'Teknoloji Alanları Listesi'ni kamuoyuyla paylaştık. Önümüzdeki süreçte, işletmelerimizin üretkenliğini artırma ve ülkemizin değer yaratan üretim gücünü daha da pekiştirme hedefiyle ileri teknoloji ve yüksek katma değere odaklanan yatırımlar için sunduğumuz finansman desteklerini kesintisiz devam ettireceğiz" diye konuştu.

SAVUNMADA AR-GE'YE 2 MİLYAR DOLAR

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, savunma sanayisinin geldiği noktada, gemilerden helikoptere, zırhlı araçlardan insansız hava araçlara kadar, Türkiye'nin ihtiyaçlarını yerli ve milli olarak üretebilir durumda olduğunu söyledi. Görgün, "Savunma sanayisinin AR-GE harcaması, 2002 yılında 50 milyon dolar mertebesindeyken, günümüzde 2 milyar doları aşmış durumda" dedi.