Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Belirsizlikleri kaldırdık

Finansın Geleceği Zirvesi'ne mesaj yollayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, OVP, yıllık program ve bütçe ile ilgili belirsizlikleri ortadan kaldırdıklarını belirterek “Türk Lirası varlıklara ilgi arttı” dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Turkuvaz Medya Merkezi'nde düzenlenen 3. Finansın Geleceği Zirvesi'ne gönderdiği video mesajda, seçim sonrası hazırlanan 12. Kalkınma Planı, Orta Vadeli Program (OVP), Yıllık Program ve bütçe ile politika belirsizliklerinin ortadan kaldırılarak öngörülebilirliğin sağlandığını söyledi. Yılmaz, ekonomideki dengelenmenin Türk Lirası'nı desteklerken, TL varlıklara artan ilginin, rezervlerdeki artışın ve kurun istikrarlı seyrinin de enflasyonla mücadeleyi desteklediğini belirtti.

ENFLASYON DÜŞÜYOR

Cevdet Yılmaz, ağustos ayından itibaren aylık enflasyonun, sürekli güçlenen bir düşüş trendine girdiğine işaret ederek "Enflasyon, 2024 yılı hedeflerimizle uyumlu bir patikaya doğru evrilmiş, enflasyondaki ivme kaybı çok net bir şekilde görülmüştür. Yıllık enflasyonda, 2024'ün ikinci yarısında belirgin bir şekilde düşüş bekliyoruz" dedi.

İHRACATA DESTEK

Yılmaz finansman koşulları sıkılaşırken seçici finansman politikasının önem arz ettiğini vurgulayarak "Bu kapsamda kısa ve orta vadede reeskont başta olmak üzere ihracata yönelik teşviklerle, orta ve orta yüksek teknolojiye dayalı üretime ve ihracata yönelik uygulamaları destekliyoruz" diye konuştu.

ÇAKAR: BANKALAR SAĞLIKLI BİR BİLANÇOYA SAHİP

Finansın Geleceği Zirvesi'nde konuşan Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar, bankacılık sektörünün dengeli ve sağlıklı bir bilançoya sahip olduğunu belirterek, "Sektörümüzün bilançosu TL ağırlıklıdır ve aktiflerimizin yüzde 61'i, kaynaklarımızın ise yüzde 56'sı TL cinsindendir" dedi. Alpaslan Çakar "Bugün itibarıyla mevduat toplamı 14,4 trilyon TL olup bilançodaki payı yaklaşık yüzde 65 seviyesindedir" diye konuştu. Çakar, bugün itibarıyla Türk bankacılık sektörünün toplam aktiflerinin milli gelire oranının yüzde 93 seviyesinde olduğunu da belirterek "Türk bankacılık sektörünün aktif büyüklüğü de 22 trilyon TL'ye ulaştı" dedi.

ARSLAN: OVP OLUMLU SONUÇ VERMEYE BAŞLADI

Zirvede konuşan Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan ise "Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında üretime, yüksek katma değerli yatırımlara ve kalkınmaya odaklanan ekonomi modelimiz kısa sürede olumlu sonuçlar vermeye başladı" dedi. Arslan "Bankamız da bu dönemde OVP ile uyumlu olarak selektif kredi politikası ile üreten, ihracat yapan ve istihdam oluşturan firmalara desteğini sürdürmüştür ve sürdürmeye devam edecektir. Banka olarak üzerinde önemle durduğumuz husus girişimcilik ekosisteminin desteklenmesidir" dedi. İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran da önümüzdeki dönemde riskleri dikkatli yönetmek gerektiğini söyledi.