Çukurova Havalimanı'nın % 92'si bitti! Bakan Adil Karaismailoğlu: İlk etap 2022'de hizmete giriyor

Temeli 2013'te atılan ancak çeşitli nedenlerle ilerlemeyen Çukurova Havalimanı'nın % 92'si bitti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ilk etabın 2022'de açılacağını söyledi.

İlk ihalesi 2011'de yapılan, temeli ise 2013 yılında atılan ancak çeşitli nedenlerle inşaatı bitmeyen Çukurova Havalimanı 1 yıl içinde bitiyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 2017'de başlatılan altyapı çalışmaları sonrasında Çukurova Havalimanı altyapı inşaatının yüzde 92.3'ünün tamamlandığını, birinci etabın 2022'de hizmete açılacağını söyledi.

155 MİLYON EURO

Karaismailoğlu, projede 8 Ocak 2021'de yer teslimi yapıldığını hatırlatarak "İnşallah 2022'de buraya uçakla ineceğiz. Yap-işlet-devret ihale usulü ile yapılacak üstyapı-terminal ve yapılar- için görevli şirket toplamda 155 milyon euro yatırım yapacak. Yapım için kamu bütçesinden hiç bir ödeme yapılmayacaktır. Ayrıca ihaleyi kazanan firma havalimanı inşaatını bitirip hizmete aldıktan sonra işletme süresi boyunca toplam 297 milyon 100 bin avro kira bedelini devletimize ödeyecektir. İşletme süresinin ilk 12 yılıyla sınırlı kalmak kaydıyla 2 milyon 700 bin yolcu garantisi verilmiştir. Bu da mevcut yolcunun yarısı kadardır" dedi. Bakan Karaismailoğlu "Yolcu kapasitesini yıllık 8 milyon kişi olarak öngörüyoruz. Yolcu sayısının 9 milyona ulaşması halinde, üçüncü etap yatırımlarına başlanacaktır" diye konuştu.

Bakan Karaismailoğlu, Çukurova Havalimanı şantiyesini gezerek çalışmalar hakkında bilgi verdi.

DEMİRYOLU BAĞLANTISI KURULUYOR

Karaismailoğlu, havalimanının şehir merkezlerine bağlantısı için çalışmalar yapıldığını anlatarak "Çukurova Havalimanımızın demiryolu bağlantısına da önümüzdeki günlerde başlayacağız. Mersin, Adana, Osmaniye, Gaziantep hızlı tren hattımızdan yapılacak bağlantı ile raylı sistemle olan bağlantı da çözülmüş olacak. Yani dört başı mamur Çukurova'ya yakışan uluslararası bir havalimanımız olacak. Şimdiden hayırlı uğurlu olsun" dedi.