AKŞAM GAZETESİ
Şırnak'ta, Dergul tahininin coğrafi işaret olarak tescil edilmesinin ardından tahinin ham maddesi olan susamın üretim alanı genişledi. Türk Patent ve Marka Kurumunca 2 yıl önce tescillenen, tarihi su değirmenlerinde hazırlanan Dergul (Kumçatı beldesinin eski ismi) tahinine rağbet artınca yöredeki çiftçiler, bu yıl ikinci ürün olarak susam ekimine ağırlık verdi. Kumçatı beldesi ve civar köylerinde Gabar ve Cudi Dağı eteklerindeki arazilerde üreticiler, Kürtçe ezgiler eşliğinde susam hasadı yapıyor.
Tarım ve Orman İl Müdürü Oktay Sezgin, susam hasadının imece usulüyle yapıldığını söyledi. Sezgin, susamdan yapılan Dergul tahininin 2023 yılında tescillendiğini, bu tescille tahinin bölge illerinde de tercih edildiğini belirtti.
İMECE İLE ÜRETİM
Sezgin, tahinin katma değerli bir ürün olduğunu dile getirerek şöyle dedi: "TÜİK verilerine göre ilimizde ortalama 2 bin 500 dekar ekim alanında 175 ton susam üretimi olmuş. Bu yıl yaklaşık 5 bin dekar ekim alanında 300 tonun üzerinde ürün bekliyoruz. Bölgede su değirmenlerinin yenilenmesi ve altyapısının güçlenmesiyle bu üretim artacaktır. Bu yıl yağışların az olmasına rağmen üreticiler susamı tercih etti. Ekim alanı olarak 5 bin dekara çıktık. Şu an hasat dönemi başladı. Ekim ayı sonuna kadar çiftçilerimiz imece usulüyle susam hasadı yapacak."Merkeze bağlı Koçbeyi Köyün'den tahin üreticisi Selahattin Demir de "Burası 'tahin köyü' olmaya aday. Sürekli bu üretimi artırmak istiyoruz" dedi.