ABD'de Silikon Vadisi Bankası'nın (SVB) iflasının ardından İsviçre merkezli Credit Suisse bankasına sıçrayan krizi yatıştırma çabaları sürüyor. Bankanın en büyük ortağı Suudi Ulusal Bankası'nın sermaye artırımı yapmayacaklarını duyurmasıyla, banka hisselerinin önceki gün yüzde 29 düşmüştü. Sudilerin desteğini çekmesinin ardından dünyanın en büyük fonlarından olan Norveç Varlık Fonu da Credit Suisse'teki paylarını yüzde 1.49'dan yüzde 1 seviyesine düşüreceğini açıkladı. Bunun üzerine Credit Suisse, İsviçre Merkez Bankası'ndan yardım talep etti. Endişeleri yatıştırmak için yardımı kabul eden İsviçre Merkez Bankası, Credit Suisse'in likiditesini güçlendirmek için 54 milyar dolarlık borç desteği sağlama kararı aldı. Credit Suisse böylece 2008'deki finansal krizden bu yana merkez bankasından finansal yardım almak zorunda kalan ilk büyük küresel banka oldu. Credit Suisse, alacağı borçla piyasadan kendi borçlanma kağıtlarını geri alacak.
167 YILLIK BANKA
54 milyar dolarlık likidite desteği sonrası Credit Suisse hisseleri yüzde 40 civarında artış gösterdi. 1856 yılında kurulan Credit Suisse 8 milyar dolar zarar ettiğini duyurmuştu. Bu, bankanın 2008 krizinden bu yana açıkladığı en büyük zarar oldu.
RESESYON ENDİŞESİ ARTIYOR
Küresel finans sisteminin önemli bankalarından Credit Suisse Group AG'de tırmanan güven sorunu, bankaların kredilerini kısması ve bunun sonucunda ekonomileri resesyona sürükleyebilecek bir kredi sıkışıklığı krizi yaşanması riskini beraberinde getirdi. Uzmanlara göre bankalar, ekonomilerin büyümesini destekleyecek krediler vermek yerine, kendi finansal durumlarına odaklanacak. Goldman Sachs'ın Jan Hatzius liderliğindeki ekonomistleri ABD'nin gelecek 12 ay içinde resesyona girmesi ihtimalini dörtte birden yüzde 35'e yükseltti. Yatırımcılar, merkez bankalarının enflasyonu düşürmek için daha fazla faiz artışı yapmalarına dair beklentileri bırakırken, şimdi, resesyonla mücadele aracı olarak faiz indirimlerini çok geçmeden devreye sokmalarını bekliyorlar. Ancak beklentilerin aksine Avrupa Merkez Bankası daha önce vaat ettiği 50 baz puanlık faiz artışını dün devreye soktu. Banka mevduat faizini yüzde 3'e, ana refinansman faizini yüzde 3,5'e yükseltti. Böylece faizler 2008 krizinden bu yana en yüksek seviyeye yükseldi. Euro Bölgesi'nde TÜFE şubatta beklentileri aşarak yıllık yüzde 8.5 yükselmişti.